Abdulhalim SEÇKİN

Abdulhalim SEÇKİN

G-20 Zirvesi

Her yıl farklı devlet ve şehirlerde düzenlenen G-20 Zirvesinin 12.si Hamburg'ta düzenleniyor. Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

Zirve "İstikrarın Korunması, Sürdürebilirliğin Geliştirilmesi ve Sorumluluk Almak" gibi üç ana başlık altında toplanıyor. Bu zirvenin sekretaryası yok ve gündemini de IMF'ni hazırlamış olduğu rapor oluşturuyor. Bu zirvede liderler ikili görüşme imkanı da bulacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşme gündeminde, Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projeleri olacak.

Bu zirveye katılan ülkeler Dünya ekonomisinin yüzde 85'ini, dünya ticaretinin de yaklaşık yüzde 75'ini gerçekleştiren gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşuyor.

Zirvede serbest ticaret, finans piyasalarının denetlenmesi, terörizm, göç ve iltica konularına odaklanmalar ve yeni taahhütlerde bulunmalar olacak.

Zirvenin öncelikleri arasında ekonomik direncin artırılması, sürekliliğin geliştirilmesi, sorumluluğun alınması, iklim, enerji, uluslararası vergi iş birliği, küresel sağlık, tarım ve gıda güvenliği, yolsuzlukla mücadele, dijitalleşme, işsizlik, terörizmle mücadele ve kadınların ekonomik alanda güçlendirilmesi de bulunuyor.

 Serbest ticaret ve terörizm ile ortak mücadele konusunda anlaşma sağlandı. Ancak Batı'nın terör tanımlaması farklı ve neredeyse tamamen kendi çıkarları doğrultusunda İslam ile mücadeleden oluşuyor. Bundan sonraki süreç de bundan farklı olmayacak.

 Zengin yer altı kaynaklarına ve geniş tarım arazilerine sahip Afrika ile ekonomik ve siyasi iş birliklerini güçlendirmek isteyen G-20 ülkeleri, Almanya'daki zirvede bu kıtada özellikle altyapı ve enerji alanlarındaki özel yatırım fırsatlarını da masaya yatıracak.  Dileriz Afrika'ya yöneliş bu kıtanın sömürülmesi yönünde olmasın. Batının sömürgeleştirme yönündeki geçmişi ve şu an yaptıkları ortada olduğundan Afrika'ya yöneliş bu kıtanın geliştirilmesinden ziyade sömürülmesi olacak.

Zirve'nin ekonomik anlamda bir diğer başı çekecek konusu ise istihdam politikaları ve işsizlikle mücadele olacak. G-20 ülkelerinin son açıklanan işsizlik verilerine göre, en düşük işsizlik oranı yüzde 2.8 ile Japonya'ya aitken, bu ülkeyi yüzde 3.5 ile Meksika, yüzde 3.6 ile Güney Kore ve yüzde 3.9 ile Almanya izliyor.

G-20 ajandasının ilk sırasında dünya ekonomisinin ve finans piyasalarının istikrara kavuşturulması yer alıyor. Finans piyasalarının denetlenip düzenlenmesiyle ilgili tartışmalarda  ABD ile görüş ayrılığı çıkabileceği belirtiliyor. Başkan Donald Trump regülasyona sıcak bakmadığını söylemiş ve göreve başladıktan hemen sonra düzenleyici kuralların gevşetilmesine karar vermişti.

Zirvede, 2015 yılında Paris'te imzalanan iklim anlaşmasının uygulanmasında ilerleme kaydedilmesi ele alındı ve anlaşmaya varıldı. Toplantı başlamadan ABD Başkanı küresel ısınmaya ilişkin Paris Anlaşmasından ülkesini çektiğini ilan etmişti.

Mülteci politikasında da görüş birliğine varmak zor olacak. İtalya'daki G-7 Zirvesi'nde ABD “Düzenli Göç" anlaşmasına varılmasına karşı çıkmıştı. ABD yönetimi ulusal sınırların güvenliğini ön plana çıkarmıştı. G-20 Zirvesi'nde ise göç ile mücadelede ve mültecilerin korunmasında daha sıkı uluslararası işbirliği yapılmasının kararlaştırılması umuluyor. Ancak karara varılsa da bunun ne kadar uygulanabileceği meçhul. Suriyeli mültecilere yönelik Türkiye'ye verilen sözlerin kaçta kaçının yerine getirildiği ortada.

G-20 zirvesinin gündeminde tarım, beslenme güvenliği ve suyun tutumlu kullanılması da öncelikli konular arasında yer alacak.

G-20 buluşmasında sağlık sistemlerinin geliştirilmesi de ele alınacak. Özelikle Ebola ve diğer salgın hastalıklarla mücadeleye ağırlık verilmesi amaçlanıyor. Giderek artan antibiyotiğe dirençli mikroplar da gündem maddeleri arasında olacak.

Şirket, vakıf ve tröstlerin maddi varlık yapısına şeffaflık kazandırılması ile terör finansmanını önlemek amacıyla alınan tedbirlerin arttırılması konu başlıkları arasında yer alacak.

Dijital altyapının genişletilmesi, normlar, tüketicinin korunması, kişisel verilerin gizliliği, bilişim güvenliği ve enformasyon akışı da G20'nin ajandasındaki önemli konular.

G20, kadınların ekonomik hayata katılımının arttırılmasını kararlaştırmıştı. Öncelikle kadınların çalışma hayatına atılmasının teşvik edilmesi öngörülüyor.

Sonuç olarak şunu diyebiliriz ki birçok mesele görüşülecek ve karara bağlanacak. Ancak uygulanabilirliklerinin çok az olacağı kesindir.

"Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" diyor ve sizi Allah'a emanet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.