Gaziantep’te ‘Bulgur Festivali’ başladı
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer almaya hak kazanan Gaziantep’in ev sahipliğini yaptığı ‘Bulgur Festivali’ düzenlenen programla başladı.
Gaziantep Ticaret Borsası, Büyükşehir Belediyesi ve Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu ile Gaziantep’teki çeşitli kurum ve kuruluşların destekleriyle bugün başlayan ve iki gün sürecek olan ‘Bulgur Festivali’ düzenlenen programla başladı. ‘Bulgur Festivali’nin açılış töreni renkli görüntülere sahne oldu.
Gaziantep Festival alanında düzenlenen ‘Bulgur Festivali’ törenine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başta olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Gaziantep Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık, GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ile vatandaşlar katıldı.
Mesut Yar’ın sunuculuğunu üstlendiği Buğdayın kaynatıldığı hedik kazanında pişen hedik konuklara ikram edildikten sonra bulgurun kullanıldığı 101 çeşit yemek sergilendi ve panellerde bulgurun sağlık açısından önemi, tarihi anlatıldı.
“Gaziantep az konuşup çok şey üreten bir şehir”
Bulgur Festivali açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, Gaziantep’in yenilikçi ve liderlik özellikleri taşıyan bir şehir olduğunu belirtti.
Gaziantep’in ortak bir cazibe merkezi olduğunu belirten Şimşek, “Aynı potada birçok kültür, mezhep, din bir araya gelip katma değer üretiyor. Bulgur Festivali ile çok kısa bir zamanda çok başarılı bir organizasyon gerçekleştiren bütün paydaşları ve işbirliği yapan kuruluşları tebrik ediyorum. Gaziantep az konuşup çok şey üreten bir şehir ve bu özelliği ile daha pek çok başarılı işe imza atacağı inancını taşıyorum.”ifadelerini kullandı.
Bulgur Festivali’nin ilk gününde Türkiye ve yurtdışından gelen konuklara bulgurla yapılan yemekler tanıtıldı. Bulgurun sağlıklı beslenmedeki yeri anlatılırken, dünyaca tanınmış şefler atölye çalışmaları ile bulgurla yapılan yiyecekleri sundu.
Festival programı kapsamında seminer ve panellerde ‘Bulgurun Yükselen Bir Değer Olarak Dünyada Pazarlanması’, Uluslararası Şeflerden Dünya Mutfağının Önde Gelen Yemeklerinin Pirinç Yerine Bulgur ile Yorumlanması, Bulgurun Tarihi, faydaları gibi konular işlenirken eş zamanlı olarak da halk oyunları, konserler, müzik dinletileri ve çocuklara yönelik etkinlikler de gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın yaptığı “Bulgurun Yükselen bir Değer olarak Dünyada Pazarlanması” konulu panelin ardından Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği’nin düzenlediği “Ninelerden torunlara 1001 kültürü ile Gaziantep Gastronomi Masalları adlı yemek yarışması da yapıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.