Gaziantep’te fıstık işletmeleri hummalı bir şekilde çalışıyor
Gaziantepli fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri fıstıkta baklavalık boz fıstık hasat dönemine başlanırken, çiftçiden esnafına kent genelinde hummalı bir çalışma başladı.
Baklavadan çikolataya birçok tatlı ürününde kullanılan boz fıstığı toplamaya başlayan Gaziantepli çiftçiler, topladıkları ürünlerini fıstık işletme tesislerinde hazırlayıp bir yıllık emeklerinin karşılığı olarak fıstık ve baklava üreticilerine servis ediyor.
Gaziantepli çiftçiler ile birlikte hummalı bir çalışma içerisine giren fıstık işletme tesisleri, çiftçilerin ürünlerini doğal ortam ve entegre tesislerde kabuğundan ayırıp kavlak haline getirerek hazırlıyor.
Kavlak haline getirilen fıstıklar tesislerde çalışan işçiler tarafından geniş alanlara serilerek güneşte kurutulduktan sonra iç haline getirilmesi için fıstık yetiştiricileri ve esnafa teslim ediliyor.
Boz iç, en kaliteli ve en lezzetli Antep fıstığı cinsidir. Antep fıstığı hasat zamanından bir ay önce tam olgunlaşmamış halde toplanır. Boz iç Antep fıstığı, bilinen fıstık içi rengine göre farklı ve daha yeşil renk tonuna sahiptir. Tadı ve aromatik lezzeti çok yoğun oluşundan dolayı genellikle baklava yapımında kullanılır.
Yoğun bir tempo ile çalışıyoruz
Gaziantep’te 1997 yılından itibaren fıstık işletmeciliği yapan Salih Söylemez, Gaziantep’te hasat dönemi başladığından dolayı yaklaşık bir haftadır hummalı bir çalışma içerisine girdiklerini söyledi.
Gaziantep'te her yıl bu zamanlar hummalı bir çalışmanın başladığını belirten Söylemez, “Fıstık sezonun açılması ile birlikte Pazartesi gününden itibaren tesislerimizde çalışmalarımız başladı. Şuan Antep’te genelde tüm tesisler yoğun bir tempo ile çalışıyor.” dedi.
Bu yıl Antep fıstığında rekoltenin yüksek olduğunu dile getiren Söylemez, rekolte yüksekliğinin işlerine yansıdığını belirterek şöyle konuştu: “Şuan fıstıklarımız köylerden gelip burada tesislerimizde doğal şartlarda güneşin altında kurutulmaktadır. Köylerden çiftçilerimizin getirmiş olduğu fıstıklar su altı dediğimiz tesislerden geçmekte ardından kabuğu soyulduktan sonra kuruması için güneşe serilmektedir. Genellikle çiftçilerimiz fıstıklarını çöplü olarak getiriyor. Biz de burada birbirinden ayırıyoruz. Doğal bir şekilde ürünümüzü serip kurutuyoruz. Tesislerimizde kurduktan sonra vatandaşa teslim ediyoruz. Aynı zamanda esnafımızdan gelen fıstıkları da aynı işlemlerden geçirip onlara teslim ediyoruz. Genelde kavlatıp baklavalık fıstık olarak hazırlıyoruz. Tesislerimize işlemden geçirilen fıstıkları 24 ve 30 saat gibi güneşte beklemesi gerekir.”
Eylül ayının başlarında kırmızı ben fıstıkların da gelmeye başlayacağını belirten Söylemez, “Şuan yaş olarak gelen fıstıklarımız baklavada kullanılan boz iç fıstık. Bu fıstıklar kavlatılıp kırımlara gidip iç yapıldıktan sonra baklava ve çeşitli tatlı ürünlerinde kullanılmaktadır.” dedi.
Fıstık sezonu olduğundan dolayı hummalı bir çalışma içinde olduklarını aktaran Söylemez, yaklaşık Eylül ayının sonlarına kadar yoğunluklarının devam edeceğini söyledi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.