Gaziantep’te iki fuar birden açıldı
Gaziantep’te Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla iki fuar birden açıldı.
Gaziantep’te 7’inci Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık (GAP TARIM) Fuarı ile 12’inci Gıda Ürünleri ve Ambalaj (GAP FOOD) Fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla düzenlenen törenle açıldı.
Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve 7 Şubat’a kadar açık olacak olan fuarlarda, Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden firmalar stant açarak ürünlerini tanıttılar.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla açılan fuarda konuşan Bakan Faruk çelik, dünyanın ve Türkiye’nin tarım konusunda gidişatının kötü olduğunu vurgulayarak, “Üreterek, işimizi, aşımızı, ekmeğimizi büyüterek, ülke ve bölge sorunlarını hep birlikte aşacağız. Bizim petrolümüz, gazımız yok. Bizim imkanlarımız ve potansiyellerimiz var. Bir potansiyelde tarımdır. Tarım açısından hem ülke hem dünya açısından gidişatın iyi olmadığını görüyoruz. Bu nedenle fuar ve teknoloji kavramı önem arz ediyor.”dedi.
2 milyar insan yoksul durumda
Dünya nüfusu hızla artarken tarım alanlarının da giderek azaldığına dikkat çeken Çelik, “Dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli arazinin 1.3 milyarı kullanılabiliyor. Bunun karşısında 2 milyar insan yoksul durumda. 1 milyar insan ise aç. Tablo bu bir tarafta da israf almış başını gidiyor. Ülkemiz açısından da 24 milyon hektar tarım arazisi var. Bunun 19 milyon civarını kullanabiliyoruz şu anda. Düne göre bugün tarım arazilerimizin durumunun iç açıcı olmadığını kabul etmemiz gerekiyor.”ifadelerini kullandı.
Halen eli nasırlı ve elleri öpülesi çiftçimiz var
Türkiye’de yer altı kaynaklarının bulunmamasına rağmen bölgenin toprak ve su gibi önemli değerlere sahip olduğunu belirten Çelik, “Betonlaşma, yapılaşma ve sanayileşme gerekli mi gerekli. Türkiye’nin ithalat ve ihracatta tarım ürünleri ile ilgili rakamlarına baktığımız zaman ne kadar hassas bir davranış içerisinde olmamız gerektiğini görüyoruz. Evet, petrol, doğalgazımız ve yer altı benzer zenginliklerimiz yok. Ama halen toprağımız ve tarımımız var. Halen eli nasırlı ve elleri öpülesi çiftçimiz var.”şeklinde konuştu.
Yazın 40 derece sıcakta kavrulan çiftçinin ne aldığı önemlidir
Teknolojik gelişmelerin tarım sektörüne adaptasyonunun son derece önemli olduğunu söyleyen Çelik, son yıllarda baş döndüren bir teknolojik değişimin yaşandığını, tarımsal üretim için güneş ile su ne kadar önemliyse bilgi ve teknolojinin de devrede olması gerektiğini söyledi.
Gıda güvenliği konusundaki hassasiyetlerini artarak ciddi anlamda devam ettiğini de belirten Çelik şöyle konuştu: “Vatandaşımızın sofrasına sağlıklı gıda gelmesi konusunda öteden beri sürdürdüğümüz yoğun denetimler devam edecek. Ondan bir şüphe yok ama gıda güvenliğinin yanında gıda fiyatlarının da önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Çiftçimiz üreticimiz kazansın eyvallah. Tarla ve raf fiyatına baktığımız zaman inanın insanın aklı almayacak bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Pazarda başka bir dünya, rafta başka bir dünya ve tarlada başka dünya var. Esas bu işin emeğini çeken, yazın 40 derece sıcakta kavrulan çiftçinin ne aldığı önemlidir.”diye konuştu.
Tarımın sadece emekli olanların vasıfsız insanların uğraştığı bir alan olmaması gerektiğinin altını çizen Çelik, insanların yeniden kentten köye dönüş yapmalarını, gençlerin de tarımda büyük önem taşıdığını belirterek konuşmasını sonlandırdı.
İsrail coğrafi anlamda küçük bir ülke olmasına rağmen çok yüksek tarım ihracatı yapıyor
Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise konuşmasında, İsrail’in coğrafi anlamda küçük bir ülke olmasına rağmen çok yüksek tarım ihracatı bulunduğunu söyledi.
Şimşek, “Dünya nüfusu 10 milyara yaklaşmasına rağmen ne yazık ki, özellikle tarım sektöründe verim çok düşüktür. Gerçekten tarım sektörü en kritik sektörlerin başında gelmektedir. Dünya nüfusu 10 milyara doğru çıkıyor. Böyle bir dönemde bizim tarımda daha çok bilgi ve teknolojiyi kullanarak, tüm insanlığın ihtiyacını karşılamak için bir çaba içerisine girmemiz gerektiği çok açık. Maalesef ülkemizde tarım sektörümüzün verimliliği çok düşüktür.”ifadelerini kullandı.
Akkort Fuarcılık Yönetim Kurulu Orhan Akkaya da konuşmasında, GAP Tarım ve GAP FOOD fuarların sayesinde ziyaretçilerin en son gelişmeleri teknolojileri ve yenilikleri yerinde görme kıyaslama şansına sahip olduğunu belirtti.
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Ünverdi ise, Gaziantep’te gıda ve tarım sektörünün önemli markalarını buluşturan bu iki önemli fuarın açılışının gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bakan Faruk Çelik, Gaziantep Vali Vekili Halil Uyumaz ve beraberindeki misafirler açılış kurdelesini keserek fuarın açılışını yaparak, fuar alanını gezdi.
GAP Tarım ve GAP FOOD fuarları 4-7 Şubat tarihlerinde arasında açık kalacak. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.