Geçimlerini el yapımı halı kültürünü yaşataraksağlıyorlar

Geçimlerini el yapımı halı kültürünü yaşataraksağlıyorlar

Çamdere köyü sakinleri,geçimlerini yöresel halıları el yapımı tezgâhlarda dokuyup temin etmeye çalışıyorlar.

Adıyaman’ın Sincik ilçesine bağlı Çamdere Köyünde ikamet eden köy sakinleri Adıyaman’a has olan ve bölgede “Kürt Halısı” olarak bilinen el yapımı, tarihi değere sahip halıları geleneksel yöntemler ile yapımına devam ediyorlar.

350 hane ve yaklaşık 3 bin nüfusa sahip olan Çamdere köyü, köy halkının yüz de 80’ini el yapımı halıları dokuyup geçimini temin etmektedir. Dokuma işleminden önce yapılan işlemlerde erkekler daha etkin çalışırken dokuma safhasında ise kadınlar maharetlerini sergiliyorlar.

Halı dışında yastık ve namazlıklarının da el yapımı tezgâhlarda imal edildiği köyde tecrübeli yaşlılar, kırpılmış koyun yünlerini çıkrıklarda eğiterek ip haline getiriliyor. İp haline getirilen yünler kazanlarda kaynatılıp renklendirildikten sonra maharetli hanımların ellerinde şekillenerek değişik motifler ile halı haline gelmektedir. Bu şekilde köydeki insanlar işsizlik sorununu bir nebze de olsa ortadan kaldırmışlar.

“İç piyasada pazar bulabiliyoruz”

Köyde dokunan halılar ile ilgili bilgi veren köy muhtarı Abuzer Güzel, el yapımı halıların artık dışarıda ilgi görmediğini satışın daha çok Adıyaman’ın kendi iç piyasasında yer bulabildiğine değindikten sonra, “Bir ailede 3 kişi halı dokuma işi ile uğraşıyor ise o aile de 10 işi var demektir. Onlar da bu işten elde edilen gelir ile geçimlerini temin ediyorlar.” İfadelerini kullandı.

Yünleri Adıyaman dışında temin ettiklerini söyleyen Güzel, “Malatya’dan aldığımız yünleri buraya getirerek ip haline getiriyoruz. Boyaması, masrafı ve diğer giderler deyince çok masraf oluyor. Fakat halı artık para etmiyor. Verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz.” dedi.

Bir halının üretim süresinin yaklaşık 3 ay sürdüğünü dile getiren Güzel, “Bir çift halının yünü ile beraber dokumasını 3 bayan bir ay gibi bir süre içerisinde ancak bitirebiliyor. Fakat şu sıralarda para etmiyor. 4 ile 5 bin lira arasında satılıyor. 7 bin lira civarında satılması gerekiyor ki masrafını kurtarabilsin. Halıya talep dışarıdan yoktur. Adıyaman’ın içerisinde gelen talepler var. Köyün yüzde 80’ini halıcılık ile uğraşıyor. Bizim geçimimiz halıcılıktır. Köydeki bayanların hepsi dokuma işi ile uğraşıyor.” İfadelerini kullandı.

Yünleri boyama işi ile uğraşan Abuzer Dikici, eski kökboyalarının kalmadığını şimdilerde ithal edilen boyalar ile yünlerin boyandığını dile getirdikten sonra şu ifadeleri kullandı: “Biz burada ipleri boyuyoruz. Boyadığımız ipler halı olduktan sonra onları köylere satıyoruz. Halıları el işçiliği ile yapıyoruz. Yünleri getirip boyuyoruz, daha sonra onları dokuyoruz. Dokuduğumuz halıların bir özelliği de kışın sıcak, yazın ise serin olmasıdır.”

 İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.