Geleceğe asırlık miras: Ümmet bayramlaşması

Geleceğe asırlık miras: Ümmet bayramlaşması

Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Kevenli köyü halkı 100 yıldır toplu halde kapı kapı gezerek bayramlaşıyor.

İpekyolu ilçesi bulunan Kevenli köyü halkının, adına "ümmet bayramlaşması" dediği 100 yıllık örnek miras nesilden nesile aktarılıyor.

İslam kardeşliğinin daimi olması adına 100 yıldır toplu bayramlaşma yaptıklarını ifade eden köy muhtarı Hamza Kuşan, şunları söyledi:

"Bayram namazında köyün büyük küçük herkesin bulunduğu camide bayramlaşıyoruz. Ardından büyüklerimizin, anne, baba, büyük ağabeylerimizin evlerinde toplanıp kahvaltı yapıyoruz. Kahvaltıdan sonra köy camisinde toplanıp, önde köy imamı ve köy büyükleri ev ev geziyor ve bayramlarını tebrik ediyoruz. Bu miras bize atalarımızdan, babalarımızdan, annelerimizden bize kadar gelen güzel bir mirastır. İnşallah gelecek nesil de böyle sürdürür. Her sene köy olarak kardeşliğimizi yeniliyor, birlik ve beraberlik içinde dini bayramlarda olan görevlerimizi yerine getiriyoruz.". Gaziantep’te bayramlaşma programı

Toplu bayramlaşmanın büyüklerinden kalan en güzel miras olduğunu söyleyen Kâmuran Laç, "Kültürümüzün en güzel noktası budur. Bayramın birinci günü büyüklerimizle birlikte sabah namazını eda ettikten sonra bayramı birlikte komşularımızın evlerini ziyaret ederek bayramlaşıyoruz. Bu da çocuklarımıza bırakabileceğimiz en güzel miras. Birliğimizi, beraberliğimizi simgeleyen bir bayramlaşmadır. Ramazan ayının bitmesiyle birlikte Allah’ın bize bahşettiği bayramı, hep birlikte eda ediyoruz. Bunlar çok güzel duygular. Çocukluğumdan beri heyecanla bayramlaşma saatini beklerdik. O zamanlar büyüklerle gezmek bize çok farklı ve güzel geliyordu. Şimdi yeni gelen nesil bu güzel duyguyu yaşamakta. Bu şekilde hiç kimse dini bayramlarımızın bu güzel atmosferini kaybetmemekte." diye konuştu.

Akraba ziyaretlerinin önemli olduğuna dikkat çeken Laç, "Bu toplu bayramlaşmadan sonra, akraba ziyaretleri yapıyoruz. Birinci derece akrabalarımız olsun, merkezde olan akrabalarımız, amcalarımız ve amcazadelerimiz, dayılarımız olsun. Bu bayram sevinci bir ay boyunca bu şekilde sürüyor. Bu güzel geleneğin devam etmesi bizim için en büyük mutluluk çünkü bu güzel bir gelenektir. Sıla-i rahim yani akraba ziyaretleri her zaman gerçekleşmesi gereken bir durumdur. Bu yüzden bu geleneği sürdürmekten daha güzel bir şey olamaz. Bizim birliğimizi, beraberliğimizi böyle güzel etkinlikler sağlamlaştırıyor." şeklinde konuştu.

İLKHA









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.