Hüseyin SUDAN
Gelsinler ki haccın kendilerine sağlayacağı yararlara tanık olsunlar
Allah Teala'nın kulları için belirlediği gün ve ibadetler aslında bir çok açıdan insanlar için sosyal, siyasal ve ekonomik anlamda yararlar sağlamaktadır. Bunun en bariz örneklerinden biri Kurban bayramını içinde bulunduran Hac mevsimidir. Hac mevsiminin sosyal, siyasal, ekonomik ve güvenlik alnlamında sağladığı birçok faydası bulunmaktadır.
Hac mevsimi, dünyanın farklı millet ve kültürlerinden insanlarla buluşma, tanışma, kültürel bilgi alışverişinde bulunma imkânı ve ortamını oluşturmakta, bu şekilde müslümanların siyasal gücünün oluşması için bir zemin hazırlamaktadır. Ayrıca zengin-fakir amir-memur ayrımı yapmadan herkesi aynı kıyafete büründürerek sosyal eşitliği sağlamakta, hem de ekonomik anlamda harem bölgesinde yaşayanlar için ciddi bir ekonomik canlılık yaşatmaktadır. Bunun yanı sıra İslam ümmetinin farklı bölgelerinden özellikle fakir bölgelerden gelenler için ciddi iş imkânları sağlamaktadır.
Dolaysıyla hac mevsimi bir açıdan insanların manevi ihtiyaçlarına cevap verdiği gibi bir diğer açıdan maddi ihtiyaçlarına da cevap vermekte ve İslâm ümmeti içerisinde işsizlik sorununa kısmi de olsa çözüm sunmaktadır. Ayrıca güvenli bölge olan Harem bölgesi hayvanlar ve bitkiler dâhil bütün canlıların güvenliğini güvence altına alarak güvenlik alanında da önemli yararlar sağlamaktadır.
Allah Teâla, Hac suresinde Hac ile ilgili şöyle buyurur:
"İnsanlar arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak, gerek uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler. Gelsinler ki, bunun kendilerine sağlayacağı yararlara tanık olsunlar." (Hac 27-28) Bu ayette bahsedilen yararlar elbette ki sadece manevi yararlar değildir. Bu yararlar arasında sosyal,siyasal ve ekonomik yararlar da bulunmaktadır. Günümüz devlet anlayışında bir devletin başlıca görevleri arasında güvenlik, ekonomik ve sosyal refahı sağlamak gelmektedir.
Hac ibadeti bu bağlamda bir devletin sağlayabileceği bütün yararları sağlamaktadır. Hac mevsiminde bulunan Kurban bayramı ise teşrik tekbirleri ile manevi bir atmosfer oluşturmasının yanında, yoksullara sunduğu et yardımları ile sosyal adaleti sağlamakta, ayrıca hayvancılık sektörüne ciddi bir canlılık getirerek ekonomik canlılık oluşturmaktadır. Bununla beraber gerek bayram namazında insanları aynı safta bir araya getirerek, gerek akraba ziyaretleri için ortam oluşturarak, akraba bağlarını güçlendirerek sosyal bir canlılık meydana getirmektedir.
Rabbim, bizler için belirlediği ibadet ve programların ruhunu anlamayı ve bu ibadetleri amaçlarına uygun bir şekilde idrak etmeyi nasip etsin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.