Mehmet NAZİFOĞLU
Genel sağlık sigortasında bilinmesi gerekenler
Çevremizden ve okurlarımızdan bize en çok Genel Sağlık Sigorta ile ilgili sorular geliyor. Genel Sağlık Sigortası neyi ifade eder. Kimler Genel Sağlık Sigortasının kapsamındadır. Gelir testi yapmak için herhangi bir süre var mı? Durumu değiştiğinde gelir testine gidebilir miyiz, lise ve üniversite mezunu olan gençlere Genel Sağlık Sigortasının desteğinin olup olmadığı ve Genel Sağlık Sigortası borçları ile ilgili sorular. Biz de bu haftaki yazımızı bunlara cevap vermek için hazırladık.
Genel Sağlık Sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade etmektedir. 01.01.2012 tarihinde herkes zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır. Kapsam dışı olarak adlandırılan birkaç istisna dışında herkes için zorunludur.
Gelir testi nedir? Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın prim ödeyip ödemeyeceklerini; ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceklerini belirleyen işleme gelir testi diyoruz.
Gelir testi için nereye müracaatta bulunmaları gerekiyor? Bu kapsamdaki vatandaşların Genel Sağlık Sigortalısı olmadıkları tarihten itibaren ikametlerinin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Bu kapsamdaki kişilere gelirinin aile içindeki kişi başına düşen asgari ücretinin 1/3'ünün altında olduğunu düşünüyorlarsa kendilerine gönderilen tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde gelir testine müracaat etmeleri gerekmektedir.
Gelir durumu değişenler durumunun değiştiği tarihten itibaren yeniden gelir testi için Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına müracaat edebilirler.
Yeni sistemde ise 2017 yılı için belirlenen geliri; asgari ücretin üçte birinin üstünde ise asgari ücretin %3'ü üzerinden yani 53,33 TL prim ödemek zorundadır. Gelir testi sonucu asgari ücretin üçte birinden az olanlar gelir testine tebligat tarihinden itibaren bir ay içinde başvurmuş ise ilk tescil tarihinden itibaren GSS tescil kaydı güncellenecektir.
Lise ve üniversite mezunu gençler için de 10 Şubat 2016 tarihinde yapılan değişikle iki yıl boyunca prim muafiyeti getirilmişti. Bu ne anlama geliyor liseden yeni mezun olmuş ancak üniversiteyi kazanamamış olanlar veya üniversiteden mezun olmuş ve henüz iş bulamamış gençlerin için öğrencilik statüleri sona ermiş olsa dahi yapılan son değişikle iki yıl boyunca sağlıktan faydalanabilme hakkına sahiptirler. İki yıllık muafiyet uygulanmasında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta daha var. Buna göre muafiyetin uygulandığı süre boyunca lise mezunu 20 yaşını, üniversite mezunu 25 yaşını aşmadığı takdirde sağlıktan faydalanabilmektedir. Yaş sınırının aşılması durumunda muafiyet iki yıl şeklinde değil, yaş sınırına kadar geçerli oluyor.
Sevgili okurlar; herhangi bir sigorta kapsamında değilseniz mutlaka durumunuzu öğrenmek için ikamet ettiğiniz Sosyal Güvenlik Merkezi/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurmakta fayda vardır. Eğer sigortalı çalışıyorsanız dahi hangi haklara sahip olduğunuzu öğrenmek için ilgili servislere başvurmaktan çekinmeyiniz veya konuyla ilgili soru ve sorunlarınızı bize yazınız. Biz de elimizden geldiği müddetçe sizi bilgilendirmeye ve aydınlatmaya çalışacağız.
Gelecek hafta Ek-5 sigortası ile ilgili merak edilenleri yazacağız.
Selam ve dua ile.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.