Gıdanın 3’te biri sofraya ulaşamadan çöpe gidiyor

Gıdanın 3’te biri sofraya ulaşamadan çöpe gidiyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), yeni bir eğitim projesini hayata geçiriyor.

BTSO’nun 12 bin öğrenciye israf konusunda düzenleyeceğini eğitim programının proje tanıtımında konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Üretilen gıdanın 3’te birinin sofraya ulaşamadan çöpe gittiğini söyledi.

Bursa’da ‘Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim’ temalı yeni bir eğitim programı başlatan BTSO, 100 okulda yaklaşık 12 bin öğrenciye ulaşacak.

BTSO Altıparmak Temsilcilik Binası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, gıda konusunun dünyanın ulaştığı her türlü teknik ve sosyal gelişmişliğe rağmen hala insanlığın önündeki en önemli sorunlar arasında bulunduğunu ifade etti.

 

Dünyada 1,2 milyar insanın günlük beslenmesini karşılayacak gıda güvenliğinden yoksun olduğunu, buna karşın üretilen gıdanın yüzde 30’unun tüketilmeden israf edildiğine dikkat çeken Başkan Burkay, “Yani üretilen gıdanın 3’te biri sofralara bile ulaşamadan çöpe gitmektedir. Her yıl israf edilen 1,3 milyar ton gıdanın ekonomik değeri ise 1 trilyon dolara ulaşmaktadır” dedi. En çok israf edilen ürünlerin başında ekmeğin yer aldığını belirten İbrahim Burkay, “Türkiye’de de maalesef yılda 2,1 milyar adet ekmek çöpe atılmaktadır. Yaklaşık 1,5 milyar TL’ye karşılık gelen bu israfla 80 hastane, onlarca köprü ve 500 okul inşaa edilebilir” dedi.

12 Bin öğrenciye israf eğitimi

Burkay, Türkiye’de örnek projelerin merkezi haline gelen BTSO’nun ‘Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim’ temalı yeni bir eğitim projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Burkay, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Uludağ Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 100 okulda ortaöğretim seviyesindeki yaklaşık 12 bin öğrenciye güvenilir gıda ve israf konusunda eğitim verileceğini ifade etti.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, söz konusu eğitimlerle öğrencilerin güvenilir gıda ve israfın önlenmesinde toplumsal farkındalığın oluşmasına katkıda bulunacağını dile getirdi. Proje kapsamında 10 öğrenciye tablet bilgisayar hediye edileceğini belirten İbrahim Burkay, projenin sponsor firmaları Furpa’ya ve Sütaş’a katkılarından dolayı teşekkür etti.  

“Çocuklarımızı bilinçlendirmeden yol alamayız”

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, gıda konusunun insanlık tarihi boyunca sorun olduğunu ifade etti. Artık dünyada siber ve biyolojik savaşların yanı sıra gıdalar üzerinden de savaşların yaşandığını belirten Karaloğlu, bu kapsamda yapılan çalışmaların ülkelerin milli güvenliklerine de katkıda bulunduğunu anlattı. Güvenilir gıda ve israf konusunda BTSO öncülüğünde gerçekleştirilen projenin önemine işaret eden Vali Karaloğlu, “BTSO’yu, üniversitemizi ve ilgili kurumlarımızı kutluyorum. Çocuklarımızı bilinçlendirmeden bu konuda yol alamayız. Bu projeyi tüm okullarımızda yaygınlaştıralım” ifadelerine yer verdi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek de güvenilir gıda ve israf konusunda mükemmel bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştireceklerini ifade etti. Konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek, protokol imzaladı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.