Girdi maliyetlerinin iki katına çıkması çiftçilerin belini tamamen büktü
Malatya’nın Arguvan ilçe Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, girdi maliyetlerinin iki katına çıkması ve üretilen mahsulün girdi maliyetlerini dahi karşılayamamasının, çiftçilerin belini büktüğünü belirtti.
Arguvan ilçe Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerin yaşadıkları sıkıntılar ve girdi maliyetlerinin sürekli yükselmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
"Çiftçilerin ürettiği ürünler girdi maliyetlerini dahi karşılayamamaktadır”
Aslantürk, “Bilindiği üzere 2020-2021 üretim sezonu hepimiz için zorlu, zahmetli, bilhassa salgından ve kuraklıktan dolayı epey sıkıntılı geçti. Bu sıkıntılara rağmen bizler tarlamızda, bağımızda, bahçemizde, ahırımızda hiç durmadan kâr zarar demeden üretimimize devam ettik. Takdir edersiniz ki tüm dünya ile birlikte ülkemizde de salgının ve kuraklığın izleri devam etmektedir. Özellikle kuraklıktan tüm çiftçilerimiz nasibini almış ve yüksek miktarda verim kaybı yaşamıştır. Bunca doğal afet yetmezmiş gibi ürettiği ürünleri de devlet olarak elimizde tuttuğumuz ithalat silahıyla bu sene de çiftçilerimizi vurmuş bulunmaktayız. Bu durum, girdi maliyetleri iki katı artarken ürettiği ürünler girdi maliyetlerini dahi karşılayamayan çiftçilerimizin belini tamamen bükmüştür. Arim Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası gibi birçok kuruluşa borcu olan çiftçilerimiz borcunu ödeyemez duruma gelmiştir. Turizmcinin, sanayicinin ve benzeri meslek gruplarının yardımına yetişen sorumlu bakanlıklar gibi bizim de bağlı bulunduğumuz bakanlığımızın sesimizi duyup, sorunlarımıza bir çare bulmalarını talep ediyoruz.” dedi.
“Ülkemizde yetiştirilen ve talebi karşılayan ürünler ithal edilmemeli”
2020 yılının ekim ayında tonu 2 bin TL olan taban gübresinin şimdilerde 4 bin 500 TL civarında olduğuna dikkat çeken Aslantürk, şöyle devam etti:
“Bunun yanında ilaç, tohum, mazot, elektrik gibi masraflar da aynı şekilde artmış bulunmaktadır. Hem gübre, mazot, elektrik gibi maliyetler düşürülerek üreticin yanında olunmalı hem de ülkemizde yetiştirilen ve talebi karşılayan ürünler ithal edilmemeli ve kendi üreticilerimizden alınarak ekonomiye can verilmelidir. Bu sayede dışa bağımlılık sona ermiş olacaktır.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.