'Girdiler yüzünden pamuk üretiminin yerini mısır aldı'
Bölgede pamuk ekiminin bitme noktasına geldiğini belirten ODA yetkilileri, bunun temel nedeninin girdi fiyatlarının artması ve desteklerin azalması olduğunu belirterek, Türkiye’de pamuk üreticisinin diğer ülkelerin üreticileri ile rekabet edemediğini söyl
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, genelde bölgede, özelde ise Batman’da pamuk ekiminin bitme noktasına geldiğini belirterek, bu durumun temel nedeninin girdi fiyatlarının pahalı olması ve desteklerin azalmasından kaynaklandığını söyledi.
Yaşanan bu olumsuz durum yüzünden Türkiye’nin pamuk üreticisinin diğer ülkelerin üreticileri ile rekabet edemediğini ve zarar ettiğini belirten Aydiş, bu yüzden çiftçilerin alternatif olarak mısır ekimine yöneldiğini söyledi.
Ucuz pamuk ve desteklerle Türkiye’deki çiftçilerin dünyadaki diğer çiftçilerle rekabet edemediğini ifade eden Aydiş, yetkililere uyarılarda bulunarak diğer ürünlerinde pamuk gibi bitmemesi için desteklerin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Bölge çiftçisinin sıkıntıları ve yaşanan olumsuz gelişmelerle ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Aydiş, Batman’da seneler önce tütün ekiminin çok yaygın olduğunu belirterek, tütün ekiminden dolayı Batman’da yaklaşık 30 bin ailenin nüfus geçimini sağladığı hatırlattı.
Aydiş, “Tabi ilerleyen zamanlarda çiftçimiz tütün ekimi devam ettiremedi. Tütünün yerini kısmen pamuk aldı. Tütünün ekiminin en meşhur olduğu Sason bölgemizde ise çilek üretimine başlandı. Şuanda çilek üretimi gayet iyidir ve güzel bir de gelir elde ediliyor. Ancak yetkilileri uyarıyoruz. Desteklerin artırılmaması durumunda bu ürünlerin yetiştirilmesi de zaman içerisinde bitecek.” ifadelerini kullandı.
“Dünyada ucuz pamuk üretiliyor”
Tütün ekiminin ardından çiftçilerin alternatif olarak pamuk ekimine yöneldiğini vurgulayan Aydiş, “Pamuk ekiminde bizler dünya piyasasıyla mücadele etme şansını elde edemedik. Dünyada ucuz pamuk üretiliyor. Dünya artık globalleşti. Bir kişi Pakistan’dan, Hindistan’dan, Mısır’dan ve daha birçok ülkeden Türkiye’ye pamuk getirme imkânına sahip. Türkiye pamuk ekiminde maalesef ucuz pamuk üreten ülkelerle rekabet edemedi. Türkiye’nin pamuk ihtiyacı yaklaşık bir buçuk milyon ton civarında. Şuanda Türkiye’de bu ihtiyacın sadece 200-250 bin tonunun ekimi söz konusudur. Tabi bu da hızla azalıyor.” dedi.
“Tütün ve pamuk ekiminin yerini mısır aldı”
Girdi fiyatlarının pahalı olması yüzünden çiftçilerin pamuk ekiminde dünya piyasasıyla mücadele edemediğine dikkat çeken Aydiş, bu durumdan dolayı bölgede tütün ve pamuk ekiminin yerini mısırın aldığını söyledi.
Aydiş, “Bölgemizde büyük çapta mısır ekiliyor. Batman’da yaklaşık 40-45 bin ton civarında mısır ekimi yapılıyor. Mısır dışında değişmeyen ürünlerimiz olan buğday, arpa ve kısmen de mercimek ekimi de yapılmaktadır. Buğday ekimi Batman genelinde yaklaşık 600 bin ton civarındadır. Arpa ekimi 300 bin ton civarındadır. 60 bin dekar civarında da kırmızı mercimek ekimi söz konusudur.” şeklinde konuştu.
“Avrupa ve gelişmiş ülkelere göre geriyiz”
“Globalleşmiş dünyada artık herkes mücadele ediyor.” diyen Aydiş, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Kim ürününü ucuza mal ediyorsa ve pazarda yer bulabiliyorsa o herkesin önüne geçiyor. Biz maalesef bu konuda Avrupa ve gelişmiş ülkelere göre daha geriyiz. Türkiye’de çiftçilik artık 30 sene evvelki çiftçilik değil. Güzel destekler var ama yeterli değil. Devletin çiftçiye destekleri artırması gerekir. Pamuğun bölgemizde bitmiş olması bizi üzdü. Bizler diğer ülkelerle rekabet edemedik ve bu yüzden pamuk bitti. Eskiden Batman ovasında 60 bin dönüm üzerinde pamuk ekimi söz konusuydu. Şuan sanırım bin 500 dönüm civarında pamuk ekiliyor. Pamuk ekiminden çiftçilerimiz para kazanmıyor ve zamanla pamuk ekimini bırakacaklarını zannediyorum.”
“Türkiye 2 milyar 250 milyon dolar pamuk için dışarıya para gönderdi”
Diğer ürünlerinde pamuk gibi bitmemesi için yetkililere çağrıda bulunan Aydiş, “Desteklerin artırılması lazım. Pamuğa destekler artırılmış olsaydı çiftçilerimiz tekrar pamuğa yönelebilirdi. 2014 yılında Türkiye 2 milyar 250 milyon dolar pamuk için dışarıya para gönderdi, bu para Türkiye’de kalabilirdi. Çiftçilerimize biraz destek verilseydi bu para dışarıya gitmezdi. Dünya nasıl üretiyor ve nasıl ucuza mal ediyor ise, bizim de bunlara göre hareket etmemiz lazım. Diğer ülkeler çiftçilere destek veriyor ve ucuz ürün üretiliyor. Dünyanın en pahalı mazotu Türkiye’dedir. Çiftçi en pahalı mazotu Türkiye’de alıyor. Çiftçinin en hayati önem taşıyan iki sorunu var. Bunlar mazot ve gübredir. Çiftçinin belini bu iki etken büküyor. Bunların fiyatları indirilirse veya biraz destek artırılırsa diğer ürünlerde bitme noktasına gelmez.” dedi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.