Girişimcilikte yeni dönem

Girişimcilikte yeni dönem

KOSGEB, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yeni uygulanmaya başlanacak olan Girişimciliği Geliştirme Destek Programıyla teknolojik alanlarda faaliyet gösterecek girişimlere daha çok destek sağlanacağını bildirdi.

KOSGEB Bingöl İl Müdürü Naci Özdemir, 2010 yılından bu yana uygulanmakta olan destek programlarından Girişimcilik Destek Programı'nın, KOSGEB'in yeni vizyonu doğrultusunda ve girişimcilerden gelen taleplerin dikkate alınması ile KOSGEB İcra Komitesi tarafından alınan karar kapsamında 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yerini,  Girişimciliği Geliştirme Destek Programı'na bırakacağını söyledi.

Özdemir, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında uygulanacak Yeni Girişimci Programı ile imalatçı ve teknoloji tabanlı girişimciliğe daha yüksek miktarda destek sağlanacağını belirterek, bu sayede ülke ekonomisinin ihtiyaçlarına daha etkin katkı sağlanacağını, bürokrasinin azaltılması anlamında da girişimci adaylarına daha kolay, sade ve hızlı çözümler sunulacağını ifade etti.

"Destek oranı yüzde 75'e çıkarıldı"

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı hakkında detaylı bilgi veren Özdemir, şunları söyledi:

"Yeni program ile destek üst limitleri arttırılacak. İmalatçı ve yenilikçi iş yapacak olan girişimcilerin 360 bin TL'ye kadar, diğer geleneksel sektörlerde faaliyet gösterecek girişimcilerin ise sağladığı istihdam performansına göre 60 bin TL'ye kadar destek alabilecekler. Programın destek oranı arttırılarak yüzde 75 olarak belirlendi, kadın, genç, gazi, engelli ve şehit yakınlarımız için pozitif ayrım gözetilmeye devam edilecek. Geleneksel girişimcilere verilecek olan destekler istihdam performansına göre verilecek olup, bu vesileyle hem azaltılmış bürokratik süreç odaklı destek alma imkânı sağlanacak hem de istihdam yaratılmasına katkı sağlanmış olacak. Bununla birlikte, tüm başvuru ve ödeme süreçleri e-devlet üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamındaki Yeni Girişimci Programı'na başvurular 01.01.2019 itibariyle alınmaya başlayacak olup, Girişimcilik Destek Programı kapsamındaki ‘Yeni Girişimci Desteği'ne ise 31.12.2018 tarihi saat 23.59'dan sonra yeni başvuru alınmayacaktır. ‘Yeni Girişimci Desteği'ne başvuru yapmış ve destek almaya hak kazanılmış işletmelerimize ilişkin süreçler devam edecek."

Geleneksel Girişimci Programı

Yeni destek programı 2 alt program şeklinde uygulanacağını dile getiren Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geleneksel Girişimci Programı kapsamında başvuru tarihi itibariyle son bir yıl içinde kurulmuş olan işletmelere destek sağlanacak. Kuruluş desteği kapsamında gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için hibe olarak 5 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için hibe olarak 10 bin TL destek sağlanacak.

Geleneksel Girişimci Programı Performans desteği kapsamında ise işletmelerin çalıştırdıkları personel için Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödedikleri prim gün sayıları için hedeflenen asgari rakamlarına ulaşmaları durumunda hibe olarak destek sağlanacak. Desteğin ilk yılında toplam 180-539 prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 5 bin TL, 540-1079 prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 10.000 TL, 1080 ve üstü prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 20 bin TL destek ödemesi yapılacak.

Desteğin ikinci yılında toplam 360-1079 prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 5 bin TL, 1080-1439 prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 10 bin TL, 1440 ve üstü prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 20 bin TL destek ödemesi yapılacak. Asgari prim gün sayısına ulaşan işletme için girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5 bin TL eklenecek."

İleri Girişimci Programına ilişkin de bilgi veren Özdemir, "İleri Girişimci Programı kapsamında başvuru tarihi itibariyle son bir yıl içinde kurulmuş olan İleri Girişimci Programı Kapsamındaki Faaliyet Konuları Tablosunda yer alan konularda faaliyet gösteren işletmelere destek sağlanacak. Kuruluş desteği kapsamında gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için hibe olarak 5 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için hibe olarak 10 bin TL destek sağlanacak. İleri Girişimci Programı Performans desteği kapsamında ise işletmelerin çalıştırdıkları personel için Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödedikleri prim gün sayıları için hedeflenen asgari rakamlarına ulaşmaları durumunda hibe olarak destek sağlanacak. Desteğin ilk yılında toplam 180-539 prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 5 bin TL, 540-1079 prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 10 bin TL, 1080 ve üstü prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 20 bin TL destek ödemesi yapılacak. Desteğin ikinci yılında toplam 360-1079 prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 5 bin TL, 1080-1439 prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 10 bin TL, 1440 ve üstü prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 20 bin TL destek ödemesi yapılacak. Asgari prim gün sayısına ulaşan işletme için girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5 bin TL eklenecek." dedi.

Ayrıca, İleri Girişimci Programı'nda yüzde 75 destek oranı ile Makine Teçhizat ve Yazılım Desteğinin sağlanacağını belirten Özdemir, "Bu kapsamda işletmelere geri ödemesiz olarak 100 bin TL'ye kadar hibe destek verilecek. Ancak, işletmenin orta yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 200 bin TL, yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 300 bin TL'dir." İfadelerini kullandı.

Özdemir, "Destekleme kararı verilen makine, teçhizat ve yazılımın; fatura tarihi itibariyle güncel yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, destek oranına yüzde 15 ilave edilerek yüzde 90 oranında destek sağlanacak. Orta yüksek ve ileri teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu ihtiyaçlarına binaen yüzde 75 oranında 10 bin TL'ye kadar destek sağlanacak. Girişimciliği geliştirme destek programından, girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlamış, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden programa başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında; Gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması, Tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada yüze 30 ve üzeri ortaklığının bulunmayan girişimciler faydalanabilecekler." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.