Giyim sektöründe ihracatı ve başarıyı ancak fuarlarla kazanabiliriz
İstanbul Uluslararası Hazır Giyim ve Kumaş Fuarı öncesi düzenlenen Mardin'in Midyat ilçesindeki tanıtım toplantısında, giyim sektöründe ihracatın ve başarının ancak fuarlarla kazanılabileceğine dikkat çekildi.
Moda ve Hazır Giyimci Federasyonu tarafından 10-13 Temmuz tarihlerinde TÜYAP Büyükçekmece Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan İstanbul Uluslararası Hazır Giyim ve Kumaş Fuarı'nın (İFEXPO) Mardin'in Midyat ilçesindeki tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Mardin Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği'nin (MARGİSAD) ev sahipliğinde Midyat Kaymakamlığının da destekleriyle gerçekleştirilen toplantıda yapılan konuşmalarda hazır giyim sektöründe ihracatın ve başarının ancak fuarlarla kazanılabileceğine dikkat çekildi.
Toplantıda konuşan Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, Avrupa'da ciddi network ağı olan mağazalar zinciri markaların Midyat'ta çok güzel ürünler yaptırdıklarını söyledi.
Türkiye'nin geleceğinin ürünlerini dış pazarlara satmaktan geçtiğini vurgulayan TÜYAP Fuarcılık ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Sizler de çok yakından takip ediyorsunuz ki dünyada hızla her şey değişiyor. Eğer bu değişimlere ayak uydurabilirsek muhakkak geleceğimiz ve yeni nesillerimizin refahı çok daha farklı olur. Bunun için de birbirimize güvenerek yol çıkmamız lazım. Bizim 40 yıllık fuarcılık tecrübemiz ve emeğimizle bin 900'ün üzerinde fuar organizasyonu düzenledik. 34 ülkede Türkiye'yi tanıtan fuarlar hazırladık. Şu anda 730 arkadaşımızla beraber, Türkiye'de fuar merkezinde yılda ortalama 110 fuar hazırlayarak ve yaklaşık her yılda 10 ülkede belirli konularda fuarlar hazırlayarak çabamızı sürdürüyoruz. Bugün Türkiye'de kayıtlara baktığımızda 71 bin tane ihracatçı firma var. Ama sadece bunların varlıklarıyla övünmenin anlamı yok, çünkü bunların sadece 500 tanesi Türkiye ihracatının yüzde 65'ini yapıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Geriye kalan 70 bin 500 ise ihracatın sadece yüzde 35'ini yapabiliyor." dedi.
"Sektörde ihracat ve başarıyı ancak fuarlarla kazanabiliriz"
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk, 30 dernek 9 bin 300 civarında sanayicisi ile Türkiye'de 17 milyar dolar ihracat yapan derneklerin üst çatı kuruluşu olduklarını belirterek, sektörde ihracat ve başarıyı ancak fuarlarla kazanabileceklerini söyledi.Öztürk, "Türkiye'nin dört bir tarafını gezerken Şanlıurfa'yı Mardin'i, Midyat'ı, Adıyaman'ı, Diyarbakır'ı ve Denizli, yani Türkiye'nin her tarafını bir bütün içerisinde görmeye, bu anlamdaki bütün sektör mensuplarının da birbiriyle tanışarak Network olmasına özen gösterdik. Bir fuar organizasyonu yapıyoruz. Fuar organizasyonunda Türkiye'de yedinci olan hazır giyimin dünyadaki ticaret payı 3.4. Demek ki biz bir şeyi başarmışız ama taçlandıramamışız, dillendirememişiz. Dünyadaki paydan yeterince pay alamamışız ve çok zayıf kalmışız. Bunu güçlendirmemiz lazım. Bunun için de Anadolu ve Midyat'ın fuarlarla tanışması gerekir. Ürettiklerimizi oraya getirmemiz lazım. Kendimizi fuarlarda başka firmalarla mukayese etmemiz, ölçmemiz ve kendimize karne notu vermemiz lazım. Teknoloji ve dijitalleşmeyi, katma değeri takip etmek, kendimizi geliştirmek istiyorsak, firmalarımızı ikinci ve üçüncü kuşağa taşımak istiyorsak eğer, gelişen ve dönüşen dünyadan geri kalmamız mümkün değil. Bunun için Midyat'ın dışında buraya getirirsek, Midyat'ı geliştirmiş oluruz. Aksi halde kendi içimizde kendini tekrar eden bir kısır döngü içerisinde bir çalışma yapmış oluruz. Bu da hiçbirimizi başarıya götürmez." ifadelerini kullandı.
"İşletmelerimizin ihracat ve fuarlarla tanışması lazım"
MARGİSAD Başkanı Midyatlı iş adamı Halil El, derneklerinin hitap ettiği alanın Dicle havzası olduğunu belirterek, Midyatlı işletmelerin artık ihracat ve fuarlarla tanışması gerektiğini söyledi.El, "Dicle havzası dediğimiz alan TRC-3 olarak adlandırılan kalkınma bölgesi. Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman vilayetleri. Nüfus yapısı olarak tekstil sektörü ile aşina bir bölge. Bölgede yaklaşık 250 işletme var. Özellikle genç işsizlerin en çok olduğu bölge. Birlik ve beraberlik ruhu içinde içerisinde hakikaten çok güzel işler başarabiliriz. Hem para kazanmak, bölgemizi geliştirmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için TÜYAP gibi kuruluşlarının öncülüğünde bunu başarabiliriz. Bu işletmelerimizin fuarlarla tanışması lazım, ihracatla tanışması lazım. Amaç zaten şudur. Bölgedeki yoğun emek sektöründe bulunan bu işletmelerimizi İstanbul ve İzmir'deki ihracat kültürü ve aklıyla bir araya getirip eşleştirerek onlara yeni bir ufuk ve yol açmaktır. Midyat'ta 70 işletmemiz var. Bunun 5 tanesi bile yapabilirse ileride bu sayının 70'e çıkmayacağı konusunda hiçbir endişem yok." şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından TÜYAP fuarcılık hakkında sunum yapıldı ve daha sonra günün anısına katılımcılara plaket verildi.
Programa; Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, TÜYAP Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk, MARGİSAD Başkanı Halil El, Ege Giyim Sanayiciler Derneği Yönetim kurulu üyeleri Midyat SGK Müdürü Abdurrahim Güneş, Midyat Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ESOB) Başkanı Rıfat Direkçi, Midyat Kültür, Sanat Çevre ve Dayanışma Derneği Midyat Başkanı Eczacı Ünal Günel, MHGF Kurumsal İletişim Yöneticisi Abbas Baysal Özpınar, TÜYAP Tanıtım ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Gözde Ocak Baştımar, ile tekstil fabrikaları ve atölye sahipleri katıldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.