Göçmen sağlığı eğitim programı
Mardin’de göçmen sağlığı konusunda eğitim programı düzenledi.
Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü, göçmen sağlığı konusunda eğitim programı düzenledi. Özel bir otelinde konferans salonunda yapılan eğitim programına konuşmacı olarak İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melikşah Ertem katıldı.
Göçmen sağlığı hizmetleri ile ilgili bir sunum yapan Prof. Dr. Ertem, “İnsanların doğal yaşadıkları alandan başka bir yere kalıcı yada geçici olarak ayrılmasına göç denilmektedir. Göç ülke içinde olan hareket olduğunda iç-göç; uluslar arası boyut kazandığında dış-göç olarak adlandırılmaktadır. Doğal olarak yerinden yurdundan ayrılan kişi de göçmen adını almaktadır.” dedi.
Göç edilen yerlerde göçmenleri olumsuz şartların beklediğini kaydeden Ertem, “Kabul eden ülkenin şartları göçmenler için yeterli olmayabileceği gibi göç politikaları da göçmen sağlığına olumsuz etkisi olabilir. ‘Göçmenler hastalık taşırlar’ veya ‘Göçmenler sağlık hizmetlerine yük getirirler’ gibi olumsuz mitler göçmenlerin sağlığını etkilemektedir. Sanılanın aksine göçmenler toplumun geneline göre daha sağlıklıdır ve sağlık örgütüne getirdiği yük karşılanamaz boyutlarda değildir. Göç edenler sağlıklı genç erişkinlerdir. Olumlu şartlar sağlandığında toplum sağlığına etkileri yoktur. Ancak yetersiz ve temiz olmayan su ve gıda, olumsuz yaşam alanları, mülteci kampları, çevre sağlığı hizmetlerinin uygunsuz olması göçmenleri hastalandırır ve toplum sağlığı problemlerine neden olur.” diye konuştu.
Programa Mardin İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş, Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Saffet Yavuz, İl AFAD Müdürü Davut Esen ve Aile hekimleri başta olmak üzere sağlık çalışanları katıldı. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.