Goethe Üniversitesi'nde İslam Teolojisi Bölümü Açıldı

Goethe Üniversitesi'nde İslam Teolojisi Bölümü Açıldı

Açılışa katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez: "(Salona bomba ihbarı yapılması) Biz bu işlere alışkınız. Spekülatif şeyler olduğunu düşünüyorum.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Goethe Üniversitesi'nde İslam Teolojisi Bölümü açılışı sırasında yapılan bomba ihbarına ilişkin, "Biz bu işlere alışkınız. Spekülatif şeyler olduğunu düşünüyorum. Bizim buradaki varlığımıza yönelik bir şey olduğunu asla düşünmedim, aklımın ucundan bile geçmez ama tabii ki bu tür merkezlerin kurulması bir takım aşırı ırkçı düşüncülere aykırı düştüğü için muhtemelen böyle bir spekülatif bir şeydir" dedi.

Almanya'daki Frankfurt Goethe Üniversitesi'nde İslam Teolojisi Bölümü açıldı. İslam Teolojisi Bölümü'nün açılışına, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Uyum, Adalet ve Avrupa Bakanı Jörg Uwe Hahn, Goethe Üniversitesi Başkanı Prof. Werner Müller-Esterl ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Hessen eyalet birliği başkanı Fuat Kurt, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, Goethe Üniversitesi İlahiyat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Özsoy katıldı.

Açılış esnasında bomba ihbarı yapılması nedeniyle program, üniversitenin başka bir salonunda devam etti.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, burada yaptığı konuşmada, Avrupa'da Müslüman varlığı başladıktan sonra Müslümanlara yönelik yüksek din eğitiminin nasıl olup olmayacağı meselesinin sürekli tartışma konusu olduğunu söyledi. Özellikle üniversite ortamlarında oryantalizm dışında bir İslam ilahiyatının olup olmayacağının Almanya'da 10 yıldır tartışıldığını belirten Görmez, "Fakat on yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Frankfurt Goethe Üniversitesi'yle birlikte önce bir vakıf profesörlüğü şeklinde başlayan, sonra giderek müstakil bir bölüm haline gelen ve bugün de hem öğretmen yetiştiren bölümleriyle, İslam Araştırmaları Merkezi'nin açılmış olması gerçekten son derece sevindiricidir" dedi.

Bu konuyla alakalı bir takım endişelerinin de olduğunu ifade eden Görmez, şöyle konuştu:

"Bu kaygılarımızı üniversite yöneticileriyle de paylaşıyoruz. Çünkü bilimsel kurumların oluşturulması sadece bir takım siyasi amaçlarla, sadece entegrasyon ve güvenlik gibi pek çok sebebi olan konuların çözümü için üniversitelerin ve bilim merkezlerinin kullanılması doğru değil. İslami bilim merkezlerini başka amaçların enstrümanı haline getirmek doğru değil. Gerçekten doğru bilgi üreten ve o doğru bilgiyle burada yaşayan Müslümanların hem kendi varlıklarını ve geleceklerini anlamlandırmaları, kendi kimliklerini o bilgiye dayanarak yürütebilmeleri hem de içinde yaşadıkları toplumla farklı kültürlerle barış içinde yaşamaları açısından bu son derece önemlidir.

Diğer kaygımız ise ehil olmayan insanlara bu merkezlerde yer verilmesi. Yani bunlar ciddi üniversitelerin bünyesinde kurulan ilahiyat fakülteleri. O zaman ilahiyat tahsili almamış, Arapça bilmeyen insanların bu merkezlere, bu bilim yuvalarına şekil vermelerini doğru bulmadığımızı ifade ediyoruz. Ancak Goethe Üniversitesi'ndeki bu bölümün 300 öğrencisiyle önemli bir örnek teşkil ettiğini, diğer bölümlere de öncülük yaptığını, fakat diğer bölümlerle birlikte henüz katedecekleri çok mesafe olduğunu ifade etmek istiyorum."

"Biz bu işlere alışkınız''
Frankfurt Goethe Üniversitesi'nde açılan İslam Teolojisi Bölümü'ne Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bugüne kadar verdiği desteği bundan sonra daha farklı alanlara yönlendirmeyi düşündüklerini belirten Görmez, "Arkadaşlarımız ortak bir komisyon oluşturarak bundan sonra hangi alanlarda ne tür işbirlikleri yapılması üzerine çalışacaklar. Yakın gelecekte de Frankfurt Üniversitesi Rektörü heyetiyle Türkiye gelecek ve bu konuları Türkiye'de birlikte netleştireceğiz" dedi.

Program başladığı sırada yaşanan bomba ihbarına da değinen Görmez, olayın paniğe yol açmadığını söyledi. Görmez, bomba ihbarına ilişkin, "Biz bu işlere alışkınız. Spekülatif şeyler olduğunu düşünüyorum. Yani bizim buradaki varlığımıza yönelik bir şey olduğunu asla düşünmedim, aklımın ucundan bile geçmez ama tabii ki bu tür merkezlerin kurulması bir takım aşırı ırkçı düşüncülere aykırı düştüğü için muhtemelen böyle bir spekülatif bir şeydir" diyerek, olayın önemsenecek bir tarafı olmadığını belirtti.

İslam, okullarda din dersi olarak okutulacak
Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Uyum, Adalet ve Avrupa Bakanı Jörg Uwe Hahn ise Giessen ve Frankfurt kentlerinin İslam'ın daha iyi anlaşılması ve uyum için büyük çabalar sarfettiğini söyledi. Hahn, "Uluslararası bir kent olan Frankfurt'ta göçmenlerin katkılarıyla hayata geçirilen böyle bir merkez çok beğenildi. Uyumu daha başarılı bir şekilde hayata geçirebilmek için yeni yollara ihtiyacımız var" dedi.

Gelecek eğitim yılından itibaren okullarda İslam din dersinin de okutulmaya başlayacağını hatırlatan Hahn, İslam'ı halkla buluşturmak istediklerini söyledi. Bunun için de İslam teolojisinin ve eğitimin önemli olduğuna dikkati çeken Hahn, önümüzdeki eğitim yılında okullarda İslam din dersinin okutulmaya başlanacağını ifade etti.

Frankfurt Goethe Üniversitesi'ndekmi İslam Bilimleri İlahiyat Fakültesi'nde 300 öğrenci eğitim görüyor. İlahiyat fakültesine Alman öğrenciler de ilgi gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.