Görme engelli kardeşlerin Kur’an aşkı imrendiriyor
Diyarbakır’da, doğuştan görme engelli kardeşlerin Kur’an-ı Kerim’i okuma aşkı görenleri imrendiriyor.
Diyarbakır Müftülüğü tarafından açılan kursta Kur'an-ı Kerim'i öğrenen Abdullah ile Nurcan Çağlak isimli görme engelli kardeşlerin Kur’an'ı okuma aşkı görenleri imrendiriyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 4 yıl önce görme engellilere hizmet verebilmek üzere 81 ilden 132 Kur'an kursu öğreticisine kabartma yazı olarak bilinen 'Braille alfabesi' eğitimi verdi. Daha sonra Türkiye'nin pek çok yerine gönderilen bu Kur'an kursu öğreticileri, müftülüklerin açtıkları kurslarda eğitim vermeye başladı. Bu kapsamda Diyarbakır Müftülüğü Engelli Eğitim Bürosu tarafından merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Bediüzzaman Camii'nde, hafta sonları görme engellilere yönelik Kur'an-ı Kerim kursu verilmeye başlandı.
Doğuştan görme engelli Abdullah ile Nurcan Çağlak kardeşler de görme engellilere yönelik başlatılan kursta Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrendiler.
Görme engellilere yönelik özel hazırlanan kabartma yazılı (Braille alfabesi) Kur’an-ı Kerim’i dokunarak gönül gözleriyle okuyan kardeşlerin azim ve gayretleri herkese örnek oluyor.
Kur’an-ı Kerim okumanın mutluluğunu İLKHA’ya anlatan kardeşler, Kur’an-ı Kerim okumakla ferahladıklarını belirttiler.
"Kur’an okumak Allah ile dertleşmek gibi"
Abdullah Çağlak, bir yıllık eğitimin ardından Kur’an-ı Kerim okumayı öğrendiğini söyledi.
Herkese Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenme tavsiyesinde bulunan Çağlak, "Geçen yıl Kur’an-ı Kerim okumak istemiştim. Bu isteğimi öğrenen babam beni görme engellilere yönelik açılan Kur’an Kursuna yazdırdı. Kursa giderek Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrendim. Kur’an okumak Allah ile dertleşmek gibi. Kur’an okuyunca insanın içi rahatlıyor. Kur’an okumak çok güzel bir şey. Kur’an okuyunca kendimi iyi hissediyorum. Engelli olmayıp Kur’an okumayı bilmeyenler de Kur’an’ı okumayı öğrensinler. Çünkü Kur’an okumak çok güzel." dedi.
"Engelliler de engelli olmayanlar da herkes Kur’an okusun"
Nurcan Çağlak da Kur’an okuyarak Allah’ı andığını belirtti. Kardeşi ile aynı kurstan Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrendiğini söyleyen Çağlak, "Ben Kur’an-ı Kerim’i Diyarbakır İl Müftülüğü Engelli Koordinatörü Musa Salim Söyler hocadan öğrendim. Kursa başlamadan önce Kur’an-ı Kerim okumayı merak ettim. Kur’an okuyunca neler hissedildiğini merak ediyordum. Bir yıldır Kur’an-ı Kerim dersi alıyorum. Kur’an-ı Kerim güzel bir kitap. Kur’an-ı Kerim okunduğunda insan Allah’ın mesajını alıyor. Kur’an’ı okuyunca kendini rahat hissediyorsun. Ben engelli olmayıp Kur’an okumayı bilmeyenlerin yerinde olsaydım Kur’an okumayı talep ederdim. Çünkü Kur’an çok güzel bir kitap ve Kur’an okuyunca Allah’ı anmış oluyorsun. Bence engelliler de engelli olmayanlar da herkes Kur’an okusun. Çünkü Kur’an okumak çok güzel. Kur’an okuyarak Allah’ı anabilirler." ifadelerini kullandı.
Görme engelli kardeşlerin babası Beşir Çağlak da çocuklarının Kur’an-ı Kerim’i okumalarından dolayı aile olarak mutluluk duyduklarını söyledi.
"Çocuklarım Kur’an’ı okuyor diye çok mutluyuz"
Muş’ta görme engellilere yönelik okul olmadığından Diyarbakır’a yerleştiğini dile getiren Çağlak, "Ben daha Aydın’ın Didim ilçesinde oturuyordum. Orada görme engelli okulu olmadığı için çocuklarımı Denizli’de 2 yıl okuttum. Oradan da Muş’a yerleştim. Muş’ta da okul olmadığı için Diyarbakır’a geldim. 4 senedir görme engelli çocuklarım için Diyarbakır’dayım. Çocuklarım burada hem okul okuyor, hem de Kur’an-ı Kerim kursuna gidiyorlar. Çocuklarımın Kur’an okumasından dolayı mutluyum. Diyanet'ten de kabartma yazılı Kur’an-ı Kerim istedik, bize verdiler. Çocuklarım Kur’an’ı okuyor diye çok mutluyuz. Engelli olup da bunu okumak varken engelli olmayıp okumayanlar var. Onlar da Kur’an okusun. Bu onlara Allah’ın verdiği bir fırsattır. Allah bize bu sağlığı ve bedeni vermişken biz de bunu değerlendirelim. Buna karşın Kur’an okumasak ibadet etmesek yazık olur." şeklinde konuştu.
"Görme engellilere yönelik bir lisenin açılmasını isterim"
Görme engelli çocuklarını çok sevdiğini ifade eden Çağlar, sözlerine şöyle devam etti:
"Allah’ın verdiği bir takdir, severek ve isteyerek çocuklarıma bakıyorum. 6 çocuğum var ama bu iki çocuğum görme engelli olduğu için sadece 2 çocuğum var gibi biliyorum. Çocuklarım şu anda ilköğretim okuyor, burada lise yok. Yetkililerden görme engellilere yönelik bir lisenin açılmasını isterim." (M. Hüseyin Temel – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.