Grip Savar İlaçlar Koronayı Savar Mı?
Havların soğuması ile birlikte burun çeşmelerimiz kış boyu akmaya niyetlenmekte, öksürük, boğaz ağrıları, baş ağrıları ve ateş yakamıza yapışmaktadır.
Havların soğuması ile birlikte burun çeşmelerimiz kış boyu akmaya niyetlenmekte, öksürük, boğaz ağrıları, baş ağrıları ve ateş yakamıza yapışmaktadır. Tüm bu sebepler virüslerin vücudumuzu ele geçirdiğinin ve soğuk algınlığının yani gribin başladığının göstergesi. Ancak bu senenin gribi diğerlerine göre daha korkutucu galiba. Zira bu senenin gribal enfesiyonu Korona olmuş durumda. Tüm dünyada etkili olan ve kış ayı ile birlikte daha fazla yayılmaya başlayan Koronavirüs nedeniyle eskisi kadar rahat öksürüp aksıramayacağız. Aksi durumda bulunduğumuz ortamda ürkek bakışlarla uzaklaşmak zorunda kalabiliriz. Her sene bu vakitlerde haberlere konu olan kış hastalıklarından korunma yöntemleri hiç şüphesiz bu sene daha kıymetli. Koronavirüs ile hemen hemen aynı semptomlar gösteren bu hastalıklardan korunmak demek bir nevi Koronadan korunmak demek. Dolayısıyla bu soğuk günlerde hem daha zinde olmak hem de şu Koronavirüs denen illetten de uzak olma adına bitkisel ilaç takviyeleri ile kendimizi bir nebzede olsa korumaya çalışabiliriz.
Kış hastalıklarından korunmanın en etkili yöntemlerinden biri olan bitki çayları hem doğal olmaları hem de rahatlatıcı etkileri ile vücudun bağışıklık sistemini koruyor. Bitki çayları vücudunuzda antibakteriyel bir etki yaratarak mikroplara karşı koruma sağlıyor. Tam bir antioksidan ve C vitamini deposu olan bu çaylarla birlikte kış aylarını daha sağlıklı geçirmek mümkün.
İşte kışın tüketebileceğimiz bitkiler;
1. Kuşburnu
Kuşburnu çayı, bağışıklık sistemini güçlendiren yapısı ile en önemli kış çayları arasında bulunuyor. Hastalıklara karşı direnci artıran kuşburnu, tam bir C vitamini deposu olarak biliniyor. Günde 2-3 bardak kuşburnu çayı soğuk algınlığı sorunlarını ortadan kaldırmada oldukça etkilidir.
2. Zencefil
Esasen faydaları saymakla bitmeyecek zencefil, grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürüğün yanı sıra, mide bulantılarını gidermek için de birebirdir. Kış hastalıklarına kalkan olan zencefil çayı aynı zamanda sindirim sistemini rahatlatan bileşenlere sahiptir. Ancak oldukça sert bir tadı olduğundan demlerken bunu göz önünde bulundurmakta yarar vardır.
3. Adaçayı
Kökeni ve tüketimi çok eskilere dayanan adaçayı özleri bağışıklık sistemini güçlendirici polifenoller içerir. Uçucu bileşenleri sayesinde grip ve soğuk algınlığının yol açtığı boğaz ve ağızdaki iltihaplanmanın yanı sıra enfeksiyonu da önlemeye yardım eder. Ayrıca içeriğinde bulunan bol miktarda antioksidan bileşiklerin alzheimera karşı da koruyucu etki gösterdiği bilinmektedir.
4. Tarçın
Ana vatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan tarçın, genellikle baharat olarak bilinmekle beraber çay olarak da tüketilir. Soğuk algınlıklarının artış gösterdiği kış aylarında yüksek C vitamini kaynağı olan limon ile birlikte tüketilmesi enfeksiyon riskini azaltır ve boğaz ağrılarına karşı son derece etkilidir.
5. Ihlamur
Kırsal kesimlerde, hatta şehirlerde bile en iyi bilinen doğal bir soğuk algınlığı ve grip ilacı olan ıhlamur çayı özellikle kışın öksürük probleminin tedavisinde kullanılmaktadır. Balla karıştırılması etkisini artırır, öksürük sebebiyle solunum yollarında yaşanan tahribatın giderilmesini sağlar. Metabolizmayı kuvvetlendirerek vücut direncini de artıran ıhlamur çayı, bu sayede kan dolaşımını da hızlandırır.
6. Zerdeçal
Özellikle soğuk algınlığı sürecinde başlayan boğaz ağrısı ve öksürükle baş edemeyenler bu konuda iyileştirici olan zerdeçaldan faydalanabilirler. Zerdeçalda bulunan kurkumin maddesi ve diğer uçucu yağlar boğaz ağrısı ve öksürük benzeri belirtileri hafifleterek iyileşme süresini kısaltır.
Bir bardak ılık süte bir iki tutam zerdeçal ekleyerek tüketilebilir veya çay olarak tüketmek isteyenler zerdeçal çayı için 4 fincan su kaynatıp bu suya 1 yemek kaşığı toz zerdeçal katıp 10 dakika boyunca demlenmesini beklerse zerdeçal çayı içmeye hazır hale gelir. Bu arada çayınıza ılıdıktan sonra bir tatlı kaşığı bal ve biraz da limon sıkarak çayınızı daha lezzetli ve faydalı hale getirebilirsiniz.
7. Sarımsak
Kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok hastalık için ilaç olan sarımsak kış aylarının vazgeçilmez virüs savaşçısı olarak bilinmektedir. İçerdiği alisin maddesinin etkili bir şekilde kendini gösterebilmesi için çiğ sarımsağın doğranmış şekilde ve doğrandıktan sonra 1 saat içerisinde tüketilmesi önerilir. Her ne kadar kokusu nedeniyle uzak durulsa da günde 3-4 diş sarımsak tüketerek gribi çok daha kolay atlatabilirsiniz.
8. Limon
Kış aylarını vazgeçilmezi ve C vitamini deposu olan limon özellikle kış aylarında vücudun hastalıklara karşı kendini daha iyi koruyabilmesine destek olur. Taze sıkılmış limon suyunun gribin gücünü kırdığı gibi griple beraber oluşan balgamı da azalttığı bilinir. Çayınıza, çorbalarınıza, salatalara, yeşilliklere bolca limon sıkabilir; sıcak ya da soğuk limonata tüketerek kendinizi gripten koruyabilir veya gribe yakalanmışsanız bile hastalığı hafif geçirmenizi sağlayabilir.
9. Nane Çayı
Kış aylarının bir diğer vazgeçilmezi nane çaydır. Taze nane yapraklarını 5-6 bardak sıcak suyun içine koyup 10 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz. Nane çayınızı daha etkili yapmak ve tatlandırmak için limon kullanabilirsiniz.
Sadece bir kısmını sayabildiğimiz tüm bu bitkisel ilaçlar bu kış hiç olmadığı kadar bize lazım olacak gibi. Zira gribal enfeksiyonlar yetmezmiş gibi bu kış Koronavirüs ile de mücadele etmemiz gerekecek. Dolayısıyla karşımızda çetin düşmanlar/virüsler varken bizler için koruyucu kalkan olan bitkisel ilaçları yanımızdan eksik etmememiz gerekir. Bizden söylemesi. Sağlıcakla kalın.
Musavi Çelik
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.