“Günde bir paket sigara, 20 yılda 7 kilogram katran biriktirir”
Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü’ dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.
‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla yazılı basın açıklaması yapan Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir, gelişmiş ülkelerde 12-17 yaş arasındaki her bireyden birinin sigara tiryakisi olduğunu belirterek, “Ülkemizde ise bu oran daha yüksektir. Sigara kullanımı başlı başına zarardır. Gençler için ise, adeta mayınlı bir tarladır.” dedi.
“Sigara kullanan gençler, alkol ve uyuşturucu bağımlılığına da yatkın kişilerdir”
Sigara kullanan gençlerin aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına da yatkın kişiler haline geldiğini belirten Demir, “Sigara, kişinin öteki kötü alışkanlıklara karşı direncini de azaltmaktadır. Aslında sigarayı ilk içen, genelde haz almaz, ancak ısrarla kullandığında bir süre sonra zevk duyar. Bazıları sadece meraktan sigaraya başlar, içmekle büyüdüklerini ve havalı olduklarını zannederler. Derken, ardından bağımlılık gelir. Çocuğunun sigaraya başlamasını istemeyen anne-babanın, başta kendilerinin kullanmaması gerekir. Elindeki sigarayla oğluna nasihat eden babanın, etkisinin ne derece olacağına siz karar verin. Çocuklara sigaranın zararlarından ve bağımlılığından kurtulmanın zorluğundan bahsetmekte yarar vardır. Çocuğunuzun sigara içip içmediğini araştırmalı, bu konuda meraklı olmalı ve fakat onu sıkboğaz da etmemeniz gerekir. Sigaraya gençlik döneminde alışmayan birinin tiryaki olması zordur. Çünkü sigara içenlerin yüzde 95`i sigaraya 21 yaşından önce başlamışlardır. Çocuğumuzun sağlıklı, mutlu ve kendinden emin bir hayata adım atmasını sağlamanın en önemli yolu, ona kendini iyi hissettirecek şeylerden söz etmenizdir. Kendilerini sevmeye başlamaları, onları sağlıklarına kavuşturacaktır. Bedenimizin de bir emanet olduğunu, kendimizi seviyorsak, onu korumamız gerektiğini bilmelidirler.” ifadelerini kullandı.
“2000-2024 yılları arsında 150 milyon insan, sigaraya bağlı hastalıklardan ölecek”
Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, kalıcı sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak, kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Demir, “Sistematik mücadele verilememesi halinde, sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 yılları arsında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da, sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Ayrıca sigara kullanımı sadece toplumu sağlık açısından bu şekilde tehdit altında iken, bu konu ile mücadele ederken akıldan çıkartılmaması gereken önemli diğer nokta ise, kişi ve ülke bütçesine verilen büyük zarardır. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değildir. Ülkemiz bütçesine verilen zararın boyutları başta olmak üzere, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına bağlı ortaya çakan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretimdeki potansiyel kaybı da, dâhil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde devasadır. Bu açıdan bakıldığında onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu, halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konudur.” dedi.
“Günde bir paket sigara 7 kilograma yakın katran biriktirir”
Ortalama günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kilograma yakın is ve katran biriktiğini aktaran Demir, "Kesin karar verin. İradenizi sonuna kadar kullanmayı göze alın. Sigarayı birden bırakın. Zira deneyler birden bırakmanın daha başarılı olduğunu göstermiştir. İş ve iş çevresinde sigara içen arkadaş ve çevrelerden kesin olarak uzaklaşın. Size sigarayı hatırlatan her şeyi hayatınızdan uzaklaştırın. Kendinizde sigara arzusu uyandıran yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Özellikle kendinizde sigara arzusu şiddetlenince bir bardak su için. Planlı, ölçülü ve faal bir hayat çizgisini benimseyin. Sizi strese sokacak konulardan ve tartışmalardan uzak durun. Boş zamanlarınızda sportif faaliyetlere hiç olmazsa uygun yürüyüşlere iltifat edin. Mümkünse birkaç arkadaşla grup halinde sigarayı bırakın ve bu savaşta mistik ve manevi duygularınızı da devreye sokun.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.