Güney Kürdistan Türkiye üzerinden sevk ettiği petrolü arttırdı

Güney Kürdistan Türkiye üzerinden sevk ettiği petrolü arttırdı

Kürdistan Bölge Yönetiminin Ceyhan Limanı'ndan dünya piyasalarına sevk edilen petrol miktarı yüzde 60 civarında arttırıldı

Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (KBY), Türkiye üzerinden dünya piyasalarına gönderilen petrolünün günlük 300 bin varile çıkartıldığı belirtildi. 

KBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı, sevk edilen petrol miktarının arttırıldığını açıkladı. Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Ceyhan Limanı'nda dünya piyasalarına sevk edilen petrol miktarının yüzde 60 civarında arttırıldığı kaydedildi. 

Yazılı açıklayamaya göre, Ağustos ayında 180 bin varil olan günlük sevkiyat 300 bin varile yükseltildi. 2014 yılı sonuna kadar gönderilen petrol miktarının 400 bin varile çıkaracağının hatırlatıldığı açıklamada, 2015 yılının ilk çeyreğinde ihrac edilen petrolün 500 bin varile çıkabileceğini vurgulandı. 

Bir yıl sonraki hedefin bir milyon varil olduğu belirtilen açıklamada, "Hükümetimiz, Kürdistan halkı adına anayasal hakkını kullanarak doğal kaynaklarının üretimini, gönderimini ve satışını gerçekleştiriyor. Kürdistan bölgesinden gönderilen petrol miktarı, 2014 Ocak ayından bu yana 34,5 milyon varildir. Bu oranın 21,5 milyon varili Ceyhan Limanı üzerinden satılmıştır. Geriye kalan miktar da tankerlerle yine Türkiye'nin Mersin ilinden gönderilmiştir" denildi.

Petrol satışından elde edilen gelirin 2 milyar 87 milyon dolar olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Şu ana kadar satılan 710 bin ton petrolün karşılığı olan  2 milyar 100 milyon dolar nakit alınmıştır. Geri kalan petrolün bedeli olan 775 milyon dolar ise ayni olarak tahsil edilmiştir. Bunun 400 milyon doları nakliye ve üreticilerin komisyonu olarak harcanmıştır. Kürdistan hükümetinin eline geçen miktar bu süre içinde bir milyar 700 milyon dolardır. Ayrıca daha önceki satışlardan da 500 milyon dolar gelir elde edilmiştir"

Zorlu bir süreçten geçilirken sabreden halka teşekkür edilen Bakanlık açıklamasında, imzalanan anlaşmalara bağlı kalınarak üretici firmalara Kasım ayında 75 milyon dolar ödeme yapıldığı hatırlatıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.