Güney Kürdistan'a silah  tasarısı ABD Kongresi'nde

Güney Kürdistan'a silah tasarısı ABD Kongresi'nde

Obama yönetimine IŞİD'e karşı savaşan Peşmerge güçlerine doğrudan silah sağlanması için 3 yıl süreyle geçici yetki verilmesini öngören tasarı ABD Kongresi'ne sunuldu

ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi kanadına, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (KBY) doğrudan silah sağlaması için Obama yönetimine yetki veren tasarı sunuldu.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce tarafından sunulan 5747 sayılı tasarı, ABD Başkanı Barack Obama'ya, sahada IŞİD'e karşı savaşan Peşmerge güçlerine doğrudan silah sağlanması için 3 yıl süreyle geçici yetki verilmesini öngörüyor.

Royce'un ofisinden yapılan açıklamada, " Obama yönetimi, Iraklı Kürtlere, IŞİD'le etkili şekilde mücadele edebilmeleri için ihtiyaç duydukları ağır silahlar ve zırhlı araçları tedarik etmedi. ABD, Iraklı Kürtlere sınırlı miktarda hafif silah sağladı. Bunu da ancak Bağdat'ın her bir teslimata onay vermesinden sonra yaptı ve bu durum IŞİD ilerlerken kritik malzemeyi geciktirdi" denildi.

Komite Başkanı Royce'un, tasarıyla ilgili yazılı açıklamasında şunlara yer verildi:

"IŞİD'e karşı mücadelede kritik ortağımız kötü biçimde daha zayıf durumda. Genelde modası geçmiş silahlarla donanmış olmalarına rağmen, Kürt Peşmerge güçleri, şu anda IŞİD'le mücadele eden sahadaki en etkili güç olduğunu gösterdi. Aylardır yönetime, Kürtleri acil olarak silahlandırması çağrılarında bulundum, Kongre'deki birçok kişi de aynısını yaptı. Bu önemli tasarı, 190 bin kişilik gücün, IŞİD’e karşı etkili biçimde mücadele edebilmek için gereken ateş gücüne sahip olmasını sağlayacak."

Kürtleri ABD'nin "güvenilir ve istikrarlı bir ortağı" olarak tanımlayan tasarı, "ABD'nin, acil ve geçici bir temelde, IŞİD'i bertaraf etmede ABD ve diğer uluslararası koalisyon üyeleriyle daha etkili ortaklık kurması için, KBY'ye ileri düzeyde konvansiyonel silahlar, eğitim ve savunma hizmetlerini doğrudan sağlama yönünde politikaya sahip olmasını" öngörüyor.

Peşmerge güçlerinin, Irak anayasasına uygun şekilde organize olmuş, KBY'nin resmi güvenlik gücü olarak tanındığı belirtilen tasarıda, "IŞİD'i yenilgiye uğratmanın kapsayıcı ve birleşik bir Irak için kritik öneme sahip olduğu" belirtildi.

Kongre'den geçip imza için Obama'nın masasına gelebilmesi için hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadında onaylanması gereken tasarıda, "IŞİD'in, 4 binin üzerinde ele geçirdiği ağır silah, bin 500 zırhlı araç ve 50 uzun menzilli topçu silahı kullanabilen önemli bir terör tehdidi olduğu" kaydedildi.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, günlük basın brifinginde söz konusu tasarıyla ilgili bir soru üzerine, tasarıyı görmediği için yorum yapamayacağını ancak tüm silah transferlerinin egemen Irak merkezi hükümeti üzerinden koordine edilmesi gerektiği yönündeki politikalarının değişmediğini belirtti.

Rathke, "Bunun değişeceği yönünde bir planın varlığından haberim yok" ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.