Güney Kürdistan'da ekonomik kriz büyüyor
Ekonomik kriz içindeki KBY'nin Süleymaniye kentinde faaliyet gösteren işletme ve fabrikaların yüzde 80'inin kapandığı belirtildi.
Ekonomik kriz yaşayan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) Süleymaniye kentinde faaliyet gösteren işletme ve fabrikaların yüzde 80'inin kapandığı bildirildi.
Süleymaniye Ticaret Odası Başkanı Sirwan Muhammet, "Irak merkezi hükümetinin bütçesini kesmesi ve IŞİD saldırıları sonucu Kürdistan bölgesinde başlayan ekonomik krizin sonuçları ağır şekilde hissedilmeye başlandı. Süleymaniye'deki 2 bin 500 fabrika ve işletmenin yüzde 80'i kepenk kapatmak zorunda kaldı" dedi.
Fabrikası kapanan iş adamlarına hükümetin tazminat ödeme durumunda olmadığını anlatan Muhammet, "Hükümet, mali kriz nedeniyle memur maaşlarını bile ödeyemiyor. Hükümetten ihaleyle iş alan firmalar da hakedişlerini alamadı" diye konuştu.
Süleymaniye kentinde plastik malzemeler üreten bir fabrikanın müdürü Ekrem Ahmet de talebin düşmesine paralel olarak üretimi azalttıklarını ve işçilerin yarısına ücretsiz izin verdiklerini ifade etti. Ahmet, yolların güvenli olmaktan çıkması nedeniyle Irak'ın diğer bölgelerine artık mal gönderemediklerini dile getirdi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin, kendi kurduğu boru hattından 1 Ocak 2014'te Türkiye üzerinden dünya piyasalarına petrol ihracına başlaması ve ardından 22 Mayıs'ta ilk petrol satışını gerçekleştirmesi nedeniyle Bağdat, Erbil'in bütçedeki payını kesmişti. Aylık 1 milyar dolara tekabül eden payının kesilmesi sonucu mali kriz içine giren Kürt yönetimi, Peşmerge, polis ve memurların maaşını geç veya eksik ödemeye başladı.
Yaklaşık 1,5 milyon kişinin devletten maaş aldığı Kürdistan bölgesi, IŞİD'in saldırıları sonrası ağırlaşan krizden kurtulmak için 2 Aralık'ta Bağdat'la petrol ihracında anlaştı. Ancak Bağdat anlaşmada belirtilmesine rağmen Kürdistan'a henüz bütçe payı olarak herhangi bir ödeme yapmadı. Bu da bölgedeki krizin ağırlaşarak devam etmesini beraberinde getiriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.