Günlerin En Üstünü Zilhicce`nin İlk On Günü
Bilindiği üzere hicri-kamerî ayların 12`ncisi Zilhicce ayıdır.
Doğruhaber
Bilindiği üzere hicri-kamerî ayların 12’ncisi Zilhicce ayıdır. Bu ay, İslâm’ın beş esasından biri olan hac farîzasının îfa edildiği “umumi afv” ayıdır. Arafat’a çıkıldığı, Allah için milyonlarca kurbanın kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı mukaddes bir aydır.
Zilhiccenin 1’inden 10’una kadar “leyâl-i aşere” yani mübarek 10 gecedir. Kur’an-ı Kerim’de, “On geceye yemin olsun ki…” (1) diye yemin edilen bu mübarek zaman dilimi bütün mü’minler için yepyeni bir manevi fırsat dönemidir.
Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur. Bu hususta Peygamber efendimiz, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, Eshab-ı Kiram, “Ya Resulallah, bu ayın ilk günleri yapılan ameller, Allah yolundaki cihaddan da mı daha kıymetlidir?” Dediklerinde, “Evet, cihaddan da kıymetlidir, ancak canını, malını esirgemeden savaşıp şehid olanın cihadı, daha kıymetlidir” buyurdu. (Buhari)
ZİLHİCCE AYINI DİĞER AYLARDAN FARKLI KILAN NEDİR?
Zilhicce ayını diğer aylardan farklı kılan beş özellik… İkinci ay olan Zilhicce’ye gelince, bütün aylar arasında beş ayrı meziyeti barındıran başka bir ay görememekteyiz. Bu meziyetler şunlardır: Haram ay olması. Hac ayı olması. Hacc-ı Ekber’in o ayda olması. On günden ibaret olan Eyyam-ı Ma’lumat (Bilinen belirli günler) o aydadır. Teşrik tekbirlerinin okunduğu günler olan Eyyam-ı Teşrik de o ay içindedir. Allah-u Teala, Zatı’nın bugünlerde zikredilmesini emretmiştir. Ramazan ayında zekat vermenin en faziletli olduğu günler son on gündür.
DÜNYADA GÜNLERİN EN ÜSTÜNÜ: ZİLHİCCE AYININ İLK ON GÜNÜ
Cenab-ı Hak Zilhicce ayının on günü üzerine yemin etmiş, Peygamberimiz (asm) ise; “Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan ibadetler diğer aylarda yapılan iyi amellerden, Allah (cc) nezdinde daha makbuldür” buyurmuştur.
Kimi yerlerin mukaddeslik açısından başka yerlere göre daha faziletli olması gibi, bazı vakitler de diğer vakitlere göre daha değerli ve faziletli olabilir. Bu anlamda Zilhicce’nin ilk on günü, yıl içindeki diğer günlere göre daha üstündür, bu hükmün en önemli sonucu “senenin en faziletli günlerinde oruç tutmayı veya herhangi bir ibadet yapmayı adayan kimsenin nasıl hareket edeceğinin belirtmesinde” ortaya çıkar.
Bir kimse en faziletli günlerin birisinde bu ibadetleri yerine getirmeyi adarsa, arefe gününde bu ibadeti yerine getirmesi gerekir. Zira Zilhicce’nin on günü içindeki en faziletli gün arefe günüdür.
ZİLHİCCE AYINDA YAPILAN AMELLERİN KIYMETİNİ BİLİYOR MUYUZ?
Zilhicce ayında yapılan iyiliklere kat kat mükâfat verilir. Zilhicce’nin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevap verilir. Bir kimse, bu on günlerde; yoksul birine iyilik ettiği zaman; Allah (cc)’ın Peygamber (s.a.v)’ine bir iyilik bulunmuş gibi olur. Bir hastayı ziyaret eder ise; Allah’ın veli kullarından birini ziyaret etmiş gibi olur. Bir cenazeye katılır ise; Allah yolunda şehit olanların cenazesine katılmış gibi sevap alır. Bir Mümin’i giydirir ise; Allah öbür âlemde kendisine cennet hullelerinden giydirir.
Bir yetime iyilik ederse; kıyamet günü Allah ona arşının altından lütfunu yağdırır. İlim meclislerinden birinde hazır olur ise; nebilerin ve resullerin meclislerinde bulunmuş kadar sevap alır.
On günleri değerlendirenler için denilmiştir ki; bir kimse, bu on günleri değerlendirir ise, Cenab-ı Hak o kişiye on ikramda bulunur.
Şöyle ki; ömrü uğurlu ve bereketli olur. Malında bereket olur, artar. Allah onun çoluk çocuğunu korur. Günahlarına kefaret olur. Yaptığı iyiliklere kat kat sevap alır. Ölüm halini kolay eder. Kabrindeki karanlık günlerine aydınlık verir. Mizanında iyilik tarafını ağır bastırır. Ahirette düşük hallerden, rezil ve zelil olmaktan kurtarır. Cennetteki derecelerini yükseltir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.