Hafızlık imam hatip ortaokulu kayıtları için son başvuru tarihi 20 mayıs
Din Öğretim Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığının beraber yürüttüğü proje kapsamında 2024-2025 eğitim öğretim yılı için Diyarbakır’da hafızlık eğitimi veren Hafızlık İmam Hatip Ortaokulu kayıt başvuruları 20 mayısta sona eriyor.
Öğrencilerin hem akademik hem hafızlık eğitimini beraber yürüttüğü proje okullarından biri olan Diyarbakır Hafızlık İmam Hatip Ortaokulu'na kayıt için ön başvuru 20 Mart itibariyle başladı. 20 Mayıs'a kadar devam edecek başvuru sürecinin sonunda öğrenci adayları 25 Mayıs günü saat 14.00 okula kabul sınavına alınacak.
Hafızlık İmam Hatip Ortaokullarının eğitim formatı, sosyal donatı ve kültürel çalışmalar bakımından detayları aktaran Diyarbakır Hafızlık İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Muhittin Ay, içerisinde bulunduğumuz kayıt sürecinde tüm öğrenci ve velilere hafızlık imkanını kaçırmamaları hususunda çağrıda bulunarak davet mesajı verdi.
Muhittin Ay
Diyarbakır'ın tek hafızlık imam hatip ortaokulumuz örgün eğitimle birlikte hafızlık projesinin uygulandığı yegâne bir kurum olduğunu belirten Ay, "Okulumuza öğrencileri sınavla alıyoruz. İlk okulu bitirmiş mezun öğrencilerden mayıs ayında yapacağımız akademik sınavı geçenler bu projeye dahil oluyor. Öğrenciler akademik veya sınıf kayıpları olmadan hem hafızlıklarını hem de örgün eğitimlerini bitirmiş oluyor. Yani çocuklar, matematik ve fen gibi derslerini normal bir okul müfredatında hafızlık eğitimiyle beraber alıyor." dedi.
"LGS başarılarımız var, birinci olanlar da genelde hafız öğrencilerimiz"
Ay, "Bugüne kadar 70'e yakın öğrencimiz hafız oldu. Bununla beraber LGS başarılarımız da var. Allah'a hamdolsun geçen sene Diyarbakır genelinde il birincisi olduk. Birinci olanlar genelde hafız öğrencilerimiz. Geçirdiğimiz 2 yılda öğrencilerimiz fen liselerini kazandı ve bu sene 3'üncü yılımız." ifadelerini kullandı.
Mayıs ayının 24'ünde Diyarbakır Hafızlık İmam Hatip Ortaokulunda gerçekleştirilecek olan kabul sınavının içeriği hakkında bilgi aktaran Ay, şu ifadelere yer verdi:
"45 öğrenci alacağız. Geçen sene yoğun bir taleple karşılaştık. Sınavımızda 4'üncü sınıf müfredatından sorular olacak. Türkçe, matematik, fen, sosyal ve din kültüründen 60 soru sorulacak. İlk kayıtla 60 öğrencimizi alacağız. Yaz kursu sonunda yapacağımız mülakat neticesinde 45 öğrencimiz okulumuza kesin kayıtlarını yapmış olacak."
"Çocuklarımız hem Kur'an'la hemhal oluyor hem de ciddi bir akademik eğitimden geçiyor"
Sınıflara göre eğitim müfredatının detaylarını paylaşan Ay, "5'inci sınıf öğrencileri hem hafızlık hem de normal akademik eğitim alıyor. 6'ıncı sınıfta Kur'an ve hafızlık ağırlıklı bir eğitimden geçiyor. Öğrencilerimizin akademik eğitimden geri kalmamaları için bazı derler takviye olarak veriliyor. 7'nci sınıf hafızlık pekiştirme sürecidir. 8'inci sınıfta ise yoğun kamp programımız oluyor. Öğrencilerimiz ciddi bir şekilde LGS'ye hazırlıyoruz. Çocuklarımız hem Kur'an'la hemhal olan bir hayata giriş yapmış oluyor hem de akademik eğitim alanında da ciddi bir eğitimden geçiyorlar." şeklinde konuştu.
Kayıt-başvuru sürecinde öğrenci ve velileri kurumlarına davet eden Ay, "Yazın havuz ve piknik etkinlikleriyle dolu bir sürecimiz var. Normal okul sürecinde de etkinliklerimiz oluyor. Çocuklarımız aile ortamında hem İslami ilimlerde bir mesafe kat ediyor hem de akademik eğitimden geri kalmıyorlar. Sevgili öğrenci ve kıymetli velilerimizi okulumuza bekliyoruz." diye belirtti.
Şiyar Arca
"Hafızlığa geçen öğrencilerimizin ders başarılarının daha arttığını, ders kavramalarının daha yüksek olduğunu gördük"
Hafızlığın manevi boyutu hakkında konuşan Kur'an Kursu Öğreticisi Şiyar Arca, hafızlık eğitiminin akademik dersler üzerinde oluşturduğu etkilerden söz ederek, "Proje okulları bakımından konuşacak olursak hafızlık, diğer eğitimlerden geri kalmak gibi algılansa da aksine zihni daha çok açar. Nitekim hafızlığa geçen öğrencilerimizin ders başarılarının daha arttığını, ders kavramalarının daha yüksek olduğunu gördük." ifadelerine yer verdi.
Arca, "Bilindiği üzere Peygamberimiz hadisi şerifinde 'Sizlere iki şey bıraktım. Bunlardan biri Kur'an-ı Kerim, diğeri sünnetimdir. Bunlara sımsıkı sarılırsanız emanetime sahip çıkmış olursunuz' diye buyuruyor. Kur'an-ı Kerim çocuklara verebileceğimiz en büyük mirastır. Özellikle neslin kötüye doğru gittiği bu zamanda çocuklarımızı Kur'an-ı Kerim'e veya hafızlığa yönlendirmek onlara verebileceğimiz en büyük hazinedir, sadaka-i cariyedir. Hafızların bazı rivayetlerde 10 bazı rivayetlerde 70 kişiye şefaat edeceğine dair Peygamberimizin hadisleri de var." dedi.
Yusuf Seyhan
"Tüm kardeşlerimizi buraya bekliyoruz"
Diyarbakır Hafızlık İmam Hatip Ortaokulunda eğitim gören öğrencilerden Yusuf Seyhan, "Yaklaşık 2 senedir bu okuldayım. Burada hem hafızlığımız yapıyor hem de akademik dersler görüyorum. Okulumuzdan çok memnunum. Tüm kardeşlerimizi bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Mücahit Kaplan
Mücahit Kaplan ise şunları söyledi:
"2 yıldan beri burada hafızlık okuyorum. Okulumuz güzel, arkadaşlarım da gayet iyi. Hafız olmaya çalışıyorum. Yarısından fazlası bitti. Türkçe, matematik fen gibi akademik dersleri de görüyoruz. Herkesi de buraya bekliyoruz." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.