HAK-İŞ Adıyaman İl Başkanı: "Kıdem tazminatı konusunda kapsayıcı bir modele ihtiyaç var"
HAK-İŞ Adıyaman İl Başkanı Hasan Kılınç, mevcut sistemdeki kıdem tazminatını hak etme ve erişimde birtakım zorluklar bulunduğunu belirtti.
HAK-İŞ Adıyaman İl Başkanı Hasan Kılınç, mevcut sistemdeki kıdem tazminatını hak etme ve erişimde birtakım zorlukların olduğunu belirterek kazanılmış hakların korunduğu ve çalışanların tamamına yönelik güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir modele ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
İstisna konulmaksızın her bir çalışanı güvence altına alacak, haksızlık ve adaletsizliğin yaşanmayacağı bir sistemin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Kılınç, "Çalışma hayatımızın en önemli gündem maddelerinden biri olan kıdem tazminatı, gerek yerine getirdiği fonksiyonları ve gerekse hukuki niteliği bakımından uzun süredir tartışılmaya devam etmektedir. Mevcut kıdem tazminatı sistemi içerisinde, işçilerin kıdem tazminatı hakkına erişiminde gerek yasal birtakım boşluklar gerekse birtakım olumsuz işveren uygulamaları nedeniyle oldukça zorluklar bulunmaktadır. Kıdem tazminatında tavan uygulaması, bir yıl çalışma şartı, sadece iş kanunu kapsamındaki işçilerin tazminattan yararlanması gibi birçok sınırlama mevcuttur. HAK-İŞ olarak kıdem tazminatı konusunda kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde ve her çalışanı kapsayıcı bir düzenleme yapılması gerektiği görüşümüzü her platformda dile getirdik. Çalışma hayatının bu önemli sorununu sosyal taraflarla müzakere etmeye ve mutabakata açık olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz." ifadelerini kullandı.
"Bu ortamda kıdem tazminatı konusunun tartışılmasının uygun olmayacağını düşünmekteyiz"
Kıdem tazminatını Covid-19 nedeniyle şu an düşünmenin yanlış olduğunu ancak bir hak olarak durduğunu belirten Kılınç "Bu salgın döneminde ülkemizin yaşadığı ekonomik ve sosyal zorluklar devam ederken kıdem tazminatı konusunun tartışılmasının uygun olmayacağını düşünmekteyiz. Kıdem tazminatının daha erişilebilir, daha güçlü ve kapsayıcı bir yapıya kavuşması hususunda yapılacak düzenlemeleri zamanlama olarak uygun bulmadığımızı belirtmek isteriz. Ülkemiz Covid-19 salgını sebebiyle devletin tüm kurumlarıyla omuz omuza mücadele ederek tüm dünyaya örnek olacak bir duruş sergilemiştir. Covid-19 sürecinde Türkiye, ekonomik, sosyal ve sağlık alanında dünyada öncü bir model olmuşken, kıdem tazminatı konusunun böyle hassas bir zamana sıkıştırılarak tartışılmasını uygun görmemekteyiz." şeklinde konuştu.
"Kıdem tazminatına ilişkin görüşmelerin sosyal diyalog çerçevesinde müzakere edilmesi taraftarıyız"
Kılınç son olarak "HAK-İŞ olarak; ülkemizde yeni bir modelin kurulabilmesi için tüm işçi ve işveren konfederasyonları ve devletin ortak aklının ortaya koyacağı bir sosyal diyalog mekanizması işletilerek çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmaktayız. Kıdem tazminatına ilişkin görüşmelerin sosyal diyalog anlayışı çerçevesinde müzakere edilmesine ve ilgili sosyal taraflarla karşılıklı olarak görüşlerin paylaşılmasına her zaman olumlu bakmaktayız. Toplumsal barış, çalışma barışı ve sosyal diyaloğu her daim destekleyen öncü bir işçi kuruluş olarak işçi ve işveren taraflarının tam katılımıyla bir platform oluşturulması, kıdem tazminatı sorununa yönelik adımlar atılması açısından önemli olacaktır. Kıdem tazminatı gibi önemli bir sorunun daha uygun bir zaman ve zeminde kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde çalışanlar lehine çözüme kavuşturulması için somut önerileri konuşmaktan ve tartışmaktan yana olacağız." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.