Halka arzda başarısız olan 7 teknoloji şirketi!

Halka arzda başarısız olan 7 teknoloji şirketi!

Bugün Facebook'un yaşadığı büyük hayal kırıklığını, geçmişte bu 7 dev şirket de yaşamıştı...

Facebook'un halka açılışının bir başarıya mı yoksa başarısızlığa mı dönüşeceğini şimdiden tahmin etmek güç. Ancak geçmişte Facebook gibi halka açılışının ilk dönemlerinde iyi bir performans göstermeyen ve tökezleyen birçok teknoloji şirketi var. İşte bunlardan bazıları.

1. Groupon: Sunduğu indirimli hizmet ve ürünlerle tüketicilerin ilgisini çeken sitenin halka açılışı, oldukça sancılı olmuştu. Eylül 2011'de halka açılışını aniden iptal eden şirket, aynı senenin Kasım ayında pay başına 20 dolar ile tekrar halka açılmıştı. Hisseler 31.14 dolara kadar yükselmişti, ancak yaklaşık 20 gün sonra hisseler, açılış değeri olan 20 doların 4 dolar altına düşmüştü.

Groupon'un hisselerinin değeri bugün 12 doların altına düşmüş bulunuyor.

2. Zynga: Words With Friends, Farmville gibi ünlü oyunların sahibi Zynga, hisse başına 10 dolar ile Aralık 2011'de halka açılmıştı. Hisseler, açılışta büyük ilgi görmüştü. Ancak Zynga, kalkışı düzgün biçimde yapmayı başaramadı ve hisseler, satışa çıktığı gün 10 doların altına düştü. Zynga hisseleri bu sene Mart ayında 14.69 dolara tırmanmayı başarsa da, şu an 7 doların altına düşmüş durumdu.

3. Vonage: VoIP endüstrisinin en büyük şirketlerinden biri olan Vonage, 2006'da hisse başına 17 dolar ile halka açılmış, böylece 530 milyon dolar gelir kaydetmişti. Ancak Vonage'in hisseleri, ilk gün teklif fiyatının yüzde 13 altına düştü. Hisseler, 6 sene sonra bugün değerinin yüzde 90 altına düşmüş durumda (1.70 dolar).

4. Rackspace: Rackspace, sadece hayal kırıklığı uğratan bir halka açılıştan sıyrılmak bir yana, hisselerinin değerini yaklaşık yüzde 500 artırmayı başarmıştı. Bir IT hosting şirketi olan Rackspace, Ağustos 2008'de hisse başına 12.50 dolar ile halka açılmıştı. Ancak hisse fiyatı devamlı olarak düştü ve 4.5 dolara kadar geriledi. Rackspace'in hisselerinin halka açılış değerini tekrar yakalaması 1 yıl sürdü. Ancak şirket adeta uçuşa geçmişti. Hisseler 60 dolara ulaştı ve bugün 51 doların üzerinde satılıyor.

5. Pandora Media: ABD'deki bir internet müzik hizmeti Pandora Radio'nun sorumlusu Pandora Media, hisse başına 16 dolar ile halka açılmıştı. İki gün sonra hisseler, 13 doların altına düştü. Pandora Media'nın hisseleri bugün, 10 dolara satılıyor.

6. Demand Media: "Google aramalarında popüler olan trendler için içerik sunan" Demand Media, 2011'in başlarında halka açılmış, hisse başına 17 dolar ile 150 milyon dolarlık bir hedef belirlemişti. Yatırımcıların ilgisini çeken hisseler, ilk gün 25 dolara yükseldi. Ancak Şubat 2011'de Google Panda adı verilen güncelleme ile "kaliteli" içerikler, Google arama sonuçlarında üst sıralara taşında. Nisan 2011'de global olarak sunulan yenilik, Demand Media'ya pahalıya patladı. Hisse değeri Ekim 2011'de 5.47 doların altına düştü. O günden bu yana hisseler, iki haneli rakamları bir daha göremedi.

7. Skullcandy: Popüler ses aksesuarları üreticisi Skullcandy, Haziran 2011'de 20 dolarlık hisse fiyatıyla halka açılmıştı. İlk günlerde sabit kalan hisse fiyatları, sonraki birkaç ayda 17-19 dolar arasında değerlendi. Şirketin hisseleri 2012 yılına girdiğimizde ise 13 doların altına düşmüştü.

chip

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.