Hamileler numaralı gözlük değişimi uyarısı
Anne adaylarını, gebelik dönemlerinde birçok göz rahatsızlığı riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten uzmanların hamilelere, doktor tavsiyesi olmadan göz damlası kullanmamaları, excimer lazer tedavisi yaptırmamalı ve numaralı gözlük değişimini yapmamalar
Anne adayları, gebelik dönemlerinde birçok göz rahatsızlığı riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Avrupagöz Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, bu rahatsızlıkların büyük çoğunluğunun uzman bir göz doktorunun kontrolünde tedavi edilebileceğinin altını çizdi.
Anne adaylarının gebelik esnasında ve sonrasında yaşayabileceği göz rahatsızlıklarını ve alınabilecek önlemleri anlatan Doğan, "Anne adayları, doktor tavsiyesi olmadan göz damlası kullanmamalı, hamilelik öncesinde, esnasında ve emzirme döneminde excimer lazer tedavisi kesinlikle yaptırmamalı, numaralı gözlük değişimini doğum sonrasına bırakmalı, hipertansiyona dikkat etmeli, gözde retina deliği veya yırtığı olanlar gerekli görülüyorsa sezeryanla doğum yapmalı" dedi.
Bazı beyin tümörleri, gebelik esnasında büyüyebilir
Hamilelik sürecinde hipertansiyon görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Doğan, bu durumda hipertansiyon ve idrarda protein kaybı olduğunda gebelik zehirlenmesi rahatsızlığı oluştuğunu vurguladı. Prof. Dr. Doğan, "Gebelik sürecinde gelişen hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi nedeniyle sıklıkla görme bozukluğu, ışığa karşı hassasiyet, çift görme ve göz kararması gibi şikâyetlere neden olabilir. Göz dibinde göz içi ve retina kanamaları ile görme sinirinde ödem gelişebilir. Ağır seyreden olgularda ise retina altına sıvı birikmesi sonucu retina dekolmanı ve ciddi görme kayıpları oluşabilir." açıklamasını yaptı. Prof. Dr. Doğan, baş ağrısı şikâyeti olan tüm gebe kadınların kan basıncı, görme alanı ve göz dibi bulguları yönünden mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini, bazı beyin tümörlerinin gebelik esnasında büyüyebileceği sözlerine ekledi.
Yüksek miyopisi olan anne adaylarının, sezaryanla doğum yapmaları gerekebilir...
Prof. Dr. Doğan, ayrıca yüksek miyopi ve retina dejenerasyonları olan anne adaylarında doğum esnasındaki ıkınmalar nedeni ile retina dekolmanı gelişme riskini yükselteceğini ifade etti. Bu durumdaki anne adaylarına gebelik öncesi detaylı retina muayenesi önerildiğini söyleyen Prof. Dr. Doğan, "Retina deliği veya yırtığı olan kişilere argon lazer tedavisi yapılarak gelişebilecek retina dekolmanı engellenmeli, hatta bu tür durumlarda doğumun sezeryanla yapılmasını tavsiye ediyorum" dedi.
Anne Adayları excimer lazer tedavisi kesinlikle yaptırmamalıdır...
Gözdeki kırma kusurlarını düzeltmek amacıyla uygulanan excimer lazer tedavisinin anne adayları için sakıncalı olduğunu ve bu dönemde kesinlikle yaptırılmaması gerektiğini belirten göz hastalıkları uzmanı Doğan, "Hatta excimer lazer tedavisi olmuş kişilerin altı ay boyunca hamile kalmamasını öneriyoruz. Çünkü tedavi olmuş hastaya ikinci bir excimer lazer uygulaması gerekebileceğinden sağlıklı ölçümler yapılamaz. Yüksek miyopisi olanlar, retina incelmesi ve yırtık riski nedeniyle gebelik sırasında göz doktorları tarafından çok yakın takip edilmelidir. Anne adaylarının gebelik ve emzirme dönemlerinde excimer lazer tedavilerini bir süre ertelemeleri ve doktorlarına danışmaları çok önemli." dedi.
Hamileyken numaralı gözlük değişimi yapmayın...
Hamilelik sürecinde kornea kalınlığında görülen artışa bağlı olarak gözlük numaralarında değişiklikler yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Doğan, "Neyseki bu değişiklikle kalıcı değildir ve doğum sonrasında düzelir. Bu nedenle anne adaylarımıza numaralı gözlük değişimlerini doğum sonrasında yapmalarını öneriyorum." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.