Harran'da Gastronomi Merkezi kuruldu
Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde Şanlıurfa mutfağının dünyaya tanıtılması amacıyla Gastronomi Merkezi kuruldu.
Yukarı Mezopotamya'nın merkezi konumunda bulunan, ziraatın ilk yapıldığı ve dünyanın ilk üniversitesinin yer aldığı Harran ilçesi önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin tanınmış mutfak şefleri Harran'da buluştu.
Harran Kaymakamlığının öncülüğünde, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Birleşmiş Milletlerin Finansmanıyla gerçekleştirilen proje ile Mezopotamya yemekleri, Harran'da kurulan Gastronomi Merkezi'nde dünyaya sunulacak.
Konuk kubbeli kümbet evleri, tarihi Ulu Camii, Şuayb Şehri, Harran Kalesi ve dünyanın ilk üniversitesinin kalıntılarının bulunduğu Harran ilçesi, Kaymakam Ömer Faruk Çelik'in girişimi, GAP İdaresi ve Birleşmiş Milletlerin desteğiyle önemli bir ilki gerçekleştirecek.
Bu kapsamda Şanlıurfa’nın Harran ilçesine gelen dünyaca ünlü şefleri, Harran Gastronomi Merkezi’ne tam not verdi. Harranlı kadınlar ve aşçı adaylarıyla buluşan ünlü şefler, asırlık lezzetlerden tattı.
Konuyla ilgili basın mesnuplarına açıklama yapan Harran Kaymakamı Ömer Faruk Çelik, projede ilk tohumun ekildiği yer Harran’da nihai tüketime kadar olan Gastronomi yolculuğunda yemeğin ve besinin en iyi şekilde araştırılarak insanlığın hizmetine sunulmasının amaçlandığını söyledi.
"Michelin yıldızlı aşçılar eğitim verecek"
Çelik, Harran Kaymakamlığı olarak dezavantajlı grupta olan kadınların dünyanın en önemli Michelin yıldızlı aşçılar tarafından eğitilerek Göbeklitepe ile başlayan turizm serüveninde insanların daha iyi hizmet standartlarına kavuşturulmasının amaçlandığını kaydetti.
Çelik, "Bununla birlikte bölgemizdeki var olan potansiyeli en iyi şekilde değerlendirip, dünya mutfağına kazandırarak Türkiye’ye katma değer sağlamayı amaçlıyoruz. Mutfaktaki çalışmalarımız tamamlandı. İlçemizde Gastronomi Merkezi kuruldu. Bununla ilgili önümüzdeki aşamalarda ise Gastronomi Araştırma Merkezi ve tohum bankası kurularak daha aktif bir şekilde, tüm kurumlarla iş birliği içerisinde, gastronomi yolculuğunu gelişen ve değişen süreçte uyarlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız." dedi.
"Bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak"
Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş Genel Müdürü Mehmet Uncu ise Şanlıurfa'nın en önemli zenginliklerinden birisinin gastronomi olduğunu, kentin gastronomisinin tarla ve tohumdan başladığını, Şanlıurfa’yı yukarı Mezopotamya’nın tam kalbinde duran bir kent olarak görülmesi gerektiğini bildirdi.
Uncu, "Hatay’dan Diyarbakır’a hatta Elazığ’a devam eden bereketli hilalin gastronomi rotasının tam ortasında Şanlıurfa yer alıyor. Şanlıurfa’da gastronominin gelişmesi sadece Şanlıurfa ve Harran’ın değil bölgenin de kalkınmasına katkı sağlayacak. Kurulan gastronomi merkezi tohum ve tabak arasındaki köprüyü kuracak." ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.