Hasan Ruhani: Nükleer görüşmeler krize girebilir
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD'nin İran'a ve İran'la iş yapan 30 şirkete uyguladığı yaptırımları sert bir şekilde eleştirdi. Ruhani, yaptırımların işgal anlamına geldiğini ve ABD'nin nükleer anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin İran'la iş yapan 30 firma, banka ve şahsa yönelik olarak getirdiği yaptırımları sert bir şekilde eleştirdi. Ruhani, ABD'nin bu yaptırımlarının 'işgal' anlamına geldiğini, bunu yaparak ABD'nin nükleer müzakereler konusunda varılan anlaşmayı ihlal ettiğini söyledi.
İran'ın devlet televizyonuna konuşan Ruhani, ABD'nin dün aldığı yaptırım kararlarının, daha önce imzalanan anlaşmalara zıt olduğunu kaydetti. Ruhani açıklamasında, "Bu İran halkına yönelik bir işgaldir. Biz işgallere karşı direneceğiz ve işgalcileri kendi yerlerine geri göndereceğiz." ifadelerini kullandı. Ruhani açıklamalarına, "Biz işgalin sürmesine ve tekrarlanmasına müsade edemeyiz" ifadeleriyle devam etti.
ABD dün, İran'la işbirliği yaptıkları ve ambargoyu ihlal ettikleri gerekçesiyle, içlerinde şirketler, bankalar ve şahısların bulunduğu 30 tüzel ve özel kişiye karşı yaptırım uygulayacağını duyurdu.
ABD'nin yeni yaptırımları duyurmasının ardından İran'dan üst düzey tepkiler gelmeye başladı.
Ruhani'nin açıklamasının yanı sıra bir tepki de İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Huseyin Nakavi'den geld. Nakavi, ABD yönetiminin, İran'a karşı yaptırımları ihlal etmekle suçladığı, 25'i aşkın şirket ve kişiye yeni yaptırımlar getirmesinin, nükleer müzakereleri sonuçsuz bırakacağını belirtti.
İran’ın İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV’nin haberine göre, Nakavi yaptığı açıklamada,İran’ın BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) ile sürdürdüğü nükleer müzakerelerin, ABD’nin tavırları sebebiyle sonuçsuz kalacağını söyledi.
Amerikalılar'ın çifte standart politikası uyguladığını ve müzakerelerde verdikleri taahhütleri ihlal ettiğini öne süren Nakavi, "Bu yaklaşımlar müzakereleri çıkmaza sokacaktır. Amerikalılar’ın bu tarz yaklaşımlara son vermemesi ve ambargoları kaldırmaması, müzakereci tarafın iyi niyet taşımadığının göstergesidir. İran İslam Cumhuriyeti 5+1 ülkelerini bu konuda uyarmalıdır” diye konuştu.
Nükleer müzakerelerde şu ana kadar nihai sonuca ulaşılamamasının asıl sebebinin ABD olduğunu ifade eden Nakavi, İran’a karşı getirilen yeni yaptırımların, Washington yönetiminin nükleer müzakerelerde sonuca ulaşma çabasında olmadığını ortaya koyduğunu ifade etti.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham da ABD’nin yeni yaptırım kararını değerlendirirken, "İranİslam Cumhuriyeti, ABD'nin tek taraflı olarak ve Cenevre anlaşmasına aykırı olarak aldığı her türlü kararı reddetmekte ve açıklanan yaptırımların Cenevre anlaşması uyarınca ABD’nin taahhütlerine aykırı olduğuna inanmaktadır" ifadesini kullandı.
ABD yönetimi, cuma günü İran'a karşı yaptırımları ihlal etmekle suçladığı, aralarında İran bankaları, hava yolu şirketleri ve nakliye şirketlerinin de bulunduğu 25'i aşkın şirket ve kişiye yeni yaptırımlar getirilmesi yönünde karar almıştı.
RUHANİ: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ DAHA İYİ OLACAK
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinden çok memnun olduklarını ve Türkiye’nin yeni döneminde iki ülke ilişkilerinin daha da iyi olacağını söyledi.
Ruhani, yerli ve yabancı basın mensuplarının davet edildiği basın toplantısında, Türkiye’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yeni döneme ilişkin "Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok iyi bir oy oranı ile kazandığı başarıdan dolayı çok memnunum. Türkiye’nin yeni döneminde ilişkilerimiz daha iyi olacak. Bir ülkede halkın büyük bir çoğunluğunun tek bir kişiyi seçmesi, çok önemli ve o kişi için çok özel bir mevki” açıklamasında bulundu.
Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik ettiğini belirten Ruhani, “Başbakanlık görevine gelen Davutoğlu’nu da tebrik ediyorum. İnşallah yeni hükümet en kısa zamanda görevine başlar. Bu yeni dönemde ilişkilerimiz eskisinden daha iyi olacak çünkü o zaman da Erdoğan başbakandı ve asıl görev onun omuzlarındaydı. Şimdi Türkiye tarihinde ilk olarak doğrudan halk tarafından yapılan bir seçimle cumhurbaşkanı seçildi. Ülke anayasasında yapılacak değişiklikler ile cumhurbaşkanının yetkisinin genişletileceği söylentileri de var. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğine inanıyorum” diye konuştu.
İran ile Türkiye arasında bölgesel konulardaki görüş ayrılıklarına değinen Ruhani, “Türkiye ile sadece Suriye konusunda görüş ayrılığımız var. Diğer konularda görüş ayrılığımız olduğunu sanmıyorum. Filistin’de, Lübnan’da görüşlerimiz birbirine yakın. Suriye’de ise daha farklı ancak bu sorun teşkil etmiyor. İki dost ülkenin bazı konularda görüş ayrılıkları olmasında bir sakınca yok. Bu ayrılıkları da müzakere ederek, konuşarak aşacağımızı düşünüyorum” ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.