"Hasankeyf Mezopotamya'da örnek bir yer olacak"
Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Karadeniz, Hasankeyf'in, kültürü, medeniyeti ve tarihiyle Mezopotamya'da örnek bir yer olacağını söyledi.
Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Batman'ın antik kenti Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınmasının ardından diğer eserlerin taşınması için çalışmalar devam ediyor.
Zeynel Bey Türbesi'nin ardından Hasankeyf'te bulunan Yamaç, Orta Kapı, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Mezarlar ve Baldaken Türbesi, Süleyman Han Camii, Koç Camii, Kızlar Camii, Er-Rızk Camii gibi eserler de taşınacak.
Hasankeyf'te yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi veren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Karadeniz (Çoban Ahmet), Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınacak eserler ile Hasankeyf Kalesi'nde yapılacak çalışmalardan sonra Hasankeyf'in Mezopotamya'da örnek bir yer olacağını söyledi.
Her fırsatta "tarihin yerinde güzel" olduğunu belirten Avrupa'nın hiç samimi olmadığını belirten Karadeniz, Berlin Bergama Müzesi içinde Hasankeyf'teki eserler başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinden alınan tarihi eserlerin sergilendiğine dikkati çekti.
Karadeniz, "Ilısu Barajı HES Projesi'nin içinde büyüdük. Projenin önemini, büyüklüğünü, bölgeye ve ülkeye getirisini bilmiyorduk. DSİ gelip baraj yapacağını söylüyordu, biz de 'Yok.' diyorduk. 2004'te projenin ne olacağını, kültür varlıklarının taşınacağını ve yeni insanca yaşanacak bir şehrin olacağını anlattılar. Biz o günden beri projeye destek veriyoruz. O gün destek verdiğimizde eleştirildik, yerden yere vurulduk. Elhamdülillah, bugün görüyorum ki doğruyu yapmışız. Bizi eleştirenler bizden önce Hasankeyf'e gidiyorlar. Güzel şehrimize ve evlerimize bakıyorlar. Yapılan tüm çalışmalar muhteşem bir şehir oluyor. 2'nci haliç Hasankeyf'te, Güneydoğu Anadolu'da diyoruz." dedi.
"Taşınacak kültür varlıkları bizim için çok önemlidir"
Taşınacak kültür varlıkları hakkında bilgi veren Karadeniz, şunları söyledi: "Taşınacak kültür varlıkları bizim için çok önemlidir. Zeynel Bey Türbesi taşınmış. Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Er-Rızk Camii minaresi, kalenin orta kapısı, Süleyman Han Camii minaresi ve kapıları, Kızlar Camii, Koç Camii, Mezarlar ve Baldaken Türbesi taşınacak. Yerinde korunacak eserler ise Artuklu Köprüsü ve Yamaç Külliyesi'dir. Artuklu Köprüsü'nün yerinde korunması dalma turizm için çok önemli olacak. İnsanlar gelip burada dalma turizm yapacaklar. Köprü sağlamlaştırıldı, yüzlerce yıl suyun altında kalacak ve zarar görmeyecek."
Hasankeyf'te yapılan Kültürel Park alanının dünyaya örnek bir yer olacağını söyleyen Karadeniz, "İnsanlar tarihin nasıl taşındığını merak ediyorlar ve bakmaya geliyorlar. Hasankeyf'i insanıyla, geleceğiyle güzel bir hayata taşımak için hep beraber mücadele veriyoruz. Kalenin yerinde korunması için gereken yerlere gereken çalışmaların yapılmasını istedik. 2010'da bizi eleştirenler bugün bizi takdir ediyor. Elhamdülillah, kale duvarımız korunacak. Kaleyi turizme açacağız. Kapadokya'yı geçeceğiz, bunu ben iddia ediyorum. Hasankeyf Kalesi gibi başka bir yerde kale yok. Kalede restoranlar, çay bahçeleri ve kafeler olacak. Kale duvarı için güçlendirme çalışmaları yapılırken, çok güzel projeler hazırlanmış. Küçük sarayın olduğu yerde bir seyir terası olacak. Hemen yanı başında 3 katlı antik bir liman olacak. Teleferik olacak ve yeni Hasankeyf'ten eski Hasankeyf'e suyun üstünde 10 dakika seyahat edilecek. Dünyada başka yerde yok. Yeni Hasankeyf'ten eski Hasankeyf'e teknelerle gelinecek." ifadelerini kullandı.
"Avrupa'daki eserlerimizi Türkiye'ye getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız"
Avrupa'daki kültür eserlerini Türkiye'ye getirmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını anlatan Karadeniz, "Dışarıdaki tüm eserlerimizi Kültür Parkı'ndaki müzemize getirmek için var gücümüzle çalışacağız. Avrupa'daki eserlerimizi Türkiye'ye getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Hasankeyf'le ilgili çalışmalardan dolayı Avrupa'ya gittik. Avrupa'da hep bir soruyla karşılaşıyordum. Bana hep 'Tarih taşınmasın, tarih yerinde güzeldir.' derlerdi. İnanın biz de o düşüncedeyiz. Fakat Berlin Bergama Müzesi'ne gittim. Ne yazık ki bırakın Hasankeyf'in, Güneydoğu Anadolu'nun ve Türkiye'nin tüm tarihi eserleri oradadır. Parlamentolarına gittik, tekrar aynı soruyu sordular. 'Sen Hasankeyflisin, nasıl tarih taşınsın diyorsun?' şeklinde sordular. Ben onlara 'Ey Avrupa! Siz bize karşı dürüst değilsiniz. Bize karşı ikiyüzlüsünüz. Bizde tarih bırakmamışsınız ki. Madem tarih yerinde güzel diyorsunuz o zaman verin tarihi yerinde sergileyelim.' dedim." şeklinde konuştu.
"Hasankeyf Mezopotamya'da örnek bir yer olacak"
Hasankeyf'in Mezopotamya'da örnek bir yer olacağını aktaran Karadeniz, sözlerini şöyle tamamladı: "Size hırsız demeye çobanlık terbiyem elvermiyor ama benim tarihimin ne işi var sizde.' dedim. Onların tarihi, sadece Hazreti İsa'nın bir fotoğrafını bir beze çizmiştiler, başka da bir şey yok. Bizim tarihimizle avunuyorlar. Elhamdülillah, biz geçmişimizle ve dedelerimizle gurur duyuyoruz. Bize bıraktıkları bu eserleri en güzel şekilde Kültür Parkı'na taşıyıp bin yıl daha yaşatacağız. O Berlin Bergama Müzesi'ndeki benim gördüğüm tarihi eserlerimizdir. Hasankeyf'teki Kızlar Camii'nin (bayanlara has ibadet yeri) giriş kapısını betondan yapmışız. Maalesef onlar kapıyı götürüp müzelerine koymuşlar. Altınlarımız, gümüşlerimiz, bronzlarımız, heykellerimiz, Hasankeyf ile ilgili her şey oradadır. O günden bugüne benim içimde bir ukdedir. Dışarıdaki tüm tarihi eserlerimizi Hasankeyf'e geri getirmek için var gücümüz ile çalışacağız. Sayın cumhurbaşkanımızdan bir ricamız olacak: Dışarıdaki eserlerimizi Türkiye'ye getirmek için bize destek olsunlar. Hasankeyf bu bölgede, Mezopotamya'da kültürüyle, medeniyetiyle, tarihiyle, insanıyla ve sosyal yaşantısıyla örnek bir yer olacak." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.