"Hat sanatı ile insanlara ve harflere bakış açımız değişti"
Bitlis'te ADEM tarafından açılan hat ve tezhip sanatı kursuna katılanlar, bu sanatların vesilesiyle insanlara ve harflere bakış açılarının değiştiğini belirttiler.
Bitlis Aile Destek Merkezi (ADEM) tarafından açılan kursta hat ve tezhip sanatı eğitimi veriliyor. 13 kadın kursiyerin eğitim aldığı kursta adeta kuyumcu titizliğiyle oluşturulan tablolar göz kamaştırıyor.
Kursiyerlere hat ve tezhip sanatını öğretmeye çalışan Öznur Kurt, hat sanatının bir yönüyle İslam'a hizmet vesilesi olduğunu söyledi. Kurt, "Çünkü hat sanatında Kur'an harflerini kullanıyoruz. Hat ve tezhip kursu insanların gönlünü, içini güzelleştiren bir sanattır. Her şeyi her yerde öğrenebilirsiniz ama hat sanatının kesinlikle bir hocası olması gerekir. Bir hoca talebe ilişkisi olmadan öğrenilemez." dedi.
Hat sanatının güzel yazı sanatı olduğunu dile getiren Kurt, sözlerine şöyle devam etti: "Öğrencilerimize ulaşmamız zor oldu. Hat sanatı güzel yazı sanatı demektir. Devlet-i Aliyye-i Osmaniye'den günümüze kadar ilerleyerek gelmiş. Kesinlikle bir kural ölçüsünde yapıldığı için dikkat ve özen, bir nizam içerisinde çalışılmasını gerektiriyor. Tezhip sanatımız, hat sanatının kenarlarının süslenmesinde kullanılan bir sanattır. Selçuklu ve Osmanlı Dönemi'nden günümüze kadar ulaşmıştır."
Son olarak hat sanatının nasıl yapıldığı ve açılan kurslarla ilgili bilgi veren Kurt, "Hat sanatında genellikle nesih ve sülüsten başlanır. Devam edilen yazı çeşitleri genellikle bunlardır. Tezhipte ise genellikle halkari çeşitleri vardır. Desenler, çiçek motifleri, hayvan figürleri, hepsi kullanılabilir. Hat kursumuzun süresi yaklaşık iki ay kadardır. Tezhip kursumuzun ise yaklaşık beş ay gibi bir süredir. Bunlara ilgisi olan insanlar zaten buluyor bizleri. İnşallah kursumuzun sonlarına doğru sipariş almaya başlayacağız. Öğrencilerimizin sertifika süresi kursumuzun bitimine bağlıdır. Tabi bu bir sertifikayla öğrenilecek bir sanat değil. Bu işe âşık olan ve ilgisini çeken insanlar geliyor. Bizlere destek sağladıklarından dolayı Valiliğimize ve Halk Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Hat sanatımızın kaybolmaması için kurslarla desteklenmesi gerektiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.
"Her şeyden önce sabrı öğrendim"
Hat sanatı vesilesiyle sabırlı olmayı öğrendiğini belirten kursiyerlerden Gülnur Gökşen ise "Bu kursa başlamam eşim vesilesiyle oldu. Kendisi hüsnü hat sanatıyla ilgileniyor. Hüsnü hattan her şeyden önce sabrı öğrendim. Yazı yazarken onu nasıl bir sabırla yazmam gerektiğini, insanlara nasıl sabretmem gerektiğini öğrendim. Her şeyden önce insanlara ve harflere bakış açım değişti. En basitinde bir tablodaki 'vav' harfine bakarken insanın ne kadar mütevazı ve alçak gönüllü olması gerektiğini, Allah karşısında tevekkül etmesi gerektiğini öğrendim. Tezhip sanatına bakarken de Allah'ın doğayı ne kadar mucizevi bir şekilde yarattığını, hiçbir şeyin tesadüfi olmadığını, her şeyde ayrı bir sanat eseri yarattığını fark ettim. Kâinatın uyum ve ahenk içinde nasıl var edildiğini gördüm. Bizler bakarken basit gördüklerimizin aslında zor ve sıradanlığın ötesinde olduğunu gördüm. Her şeyden önce ben hüsnü hat ve tezhipte sabrı ve insanlara karşı bakış açısındaki değişimi öğrendim." ifadelerini kullandı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.