Havaların ısındığı Urfa’da fide ekimi başladı

Havaların ısındığı Urfa’da fide ekimi başladı

Şanlıurfa’da havaların giderek ısınmaya başlamasıyla birlikte ısıtma sistemine sahip olmayan seralarda biber fidesi ekimi başladı.

Şanlıurfa’da seracılık işlemleri giderek rağbet görüyor. Yılda birkaç kez ürün kaldırabilme imkânı sağlayan seralar, duruma göre değişebiliyor. İmkânları kısıtlı olduğu için seranın içerisini ısıtmayan çiftçiler olduğu gibi ısıtma sisteminin kurulu olduğu seralarda mevcut.

 

Şanlıurfa’da serasında ısıtma sistemi bulunmayan çiftçiler, havaların ısınmaya başlamasını fırsat bilerek, daha önce soğuğa dayanıklı marulun yerine sıcaklığı seven biber fidesi ekmeye başladı. Havaların ısınmasından yaklaşık iki ay önce sipariş verilen fideler, haşerelere karşı korunmak amacıyla ilaçlı suya batırıldıktan sonra ekiliyor. Ekimin hemen ardından damlama sulama ise fideler için çiftçilerin deyimiyle adeta can suyu görevi görüyor.

 

Şanlıurfa’da kendi imkânlarıyla seracılık yapmaya çalışan çiftçi İsa Güneş, “Bizler Şanlıurfa’da seracılık  işi yapmaktayız seramızda  daha önceden marul yetiştirmiştik marulumuz bittikten sonra zamanının da gelmesi ile birlikte biber fidesi ekmeye karar verdik tabi bizler fidenin siparişini 2 ay önce veriyoruz. Fidelerimiz Osmaniye’den gelmekte bir önceki mahsulü kaldırmadan siparişlerimizi veriyoruz. Fideler gelmeden 2 hafta önce yerini hazırlıyoruz hazırlandıktan sonra dinlendiriyoruz. Tabii yeri hazırlamayı traktörle yapıyoruz. Seranın bir tarafını açıp traktörü içeriye koyduktan sonra içeride isimiz traktörle işimiz bittiği zaman  traktörü dışarıya aldıktan sonra damlama sulama borularımızı döşüyoruz. Bu işimiz bittikten sonra bir kaç gün yer dinlenmiş olur.” dedi.

 

Biber fideleri sıcak havayı sevdiği için sıcak havaları beklediklerini belirten Güneş, “Fidelerimiz bize kartonlar içerisinde gelir fidelerimizi ekmeden önce ilaçlı suya daldırırız. Bu ilaç fidelere zarar verecek haşerelere karşı korumak için uyguluyoruz çünkü fidenin kökü daha taze olduğu için haşereler fidelere zarar verebilir. Ardından fidelerimizi ekmeye başlarız ektikten sonra hemen ardımızdan can suyu olarak suyunu da veriyoruz.  Tabi ki fide ekim zamanı olarak bizim serada ısıtma sistemi olmadığı için bir nevi havaların ısınması ile birlikte ekmeye başlarız. Çünkü biberde sıcakta yetiştiği için ve sıcağı da sevdiği için bu zamanda ekmekteyiz. Bizde havaların ısınmasını fırsat bularak fidelerimizi ekmekteyiz.” şeklinde konuştu.

 

Biber fidelerinin yetişme aşamalarına değinen Güneş, “Fideyi ektikten sonra bu fidelerimiz yaklaşık 45 gün içerisinde sebze vermeye başlar tabi ki bu biberlerimiz büyüdüğü zaman sera içerisinde olduğu için biraz daha hassas olur. Boyu 75 santimi bulduğu saman fidenin kırılmaması için destekleme amaçlı iplerle tuttururuz. Yaklaşık olarak ileriki zamanlara doğru boyu ortalama 2 ve ya 2,5 metreyi geçebilmektedir. Elde ettiğimiz ürünlerimizi Şanlıurfa’daki komisyonculara satıyoruz. ”diye konuştu.İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.