Havaların soğumasıyla birlikte balık satışları arttı
Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla birlikte balık satışlarının artması balıkçı esnafının yüzünü güldürdü. Balıkçı esnafı balığın temizlenmesi ve pişirilmesi ile artan satışlar ile ilgili İLKHA mikrofonlarına önemli bilgiler verdi.
Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla birlikte balık satışlarının artması balıkçı esnafının yüzünü güldürdü. Yaz aylarında havaların sıcak olmasından dolayı balığın tercih edilmediğini belirten balıkçılar, havaların soğumasıyla birlikte balık satışlarının arttığını belirttiler.
Haliliye İlçesindeki, Topçu Meydanı'nda bulunan balıkçı dükkânında hemen hemen her türlü balık cinsi bulunuyor. Balıkçı Dükkânında balık satışının yanında yağda ve ızgarada balık pişirimi de yapılıyor.
Şanlıurfalıların özellikle deniz balığını tercih ettiğini belirten esnaf, balığın ilerde ciğerin yerini dolduracağını savundular.
Balık fiyatlarının 10 ila 30 lira arasında değiştiğini belirten balıkçılar, piyasada satılan ucuz balıktan dert yandı.
Balıkçı esnafı balık ile ilgili İLKHA mikrofonlarına önemli bilgiler verdiler.
Balıkların pişirimlerinin püf noktalarına değinen Balıkçı Mahmut Polat, "Çupra ve levrek ızgarada güzel olur. Hamsi de yağda pişirilir. Büyük balık ızgarada pişirilir. Izgara varken yağda pişirilmez. Bizim Urfalılar bilmiyorlar yağda pişiriyorlar. Balık ızgarada her zaman daha iyidir. Ayrıca balık pişirirken yelleme olmaz. Balık pişirirken yellediğin zaman tadı kalmaz. Kebapta yellenmez, ama bunu kimse bilmiyor. Ben yellemeden balık pişiririm." dedi.
Mersinden gelerek Şanlıurfa’da balıkçılık yapan Behçet Siyli ise havaların soğumasıyla birlikte satışların arttığını belirterek "Balık satışlarından memnunuz. Şu anda Şanlıurfa halkını balığa adapte ettik. Urfa halkı şu anda balığı güzelce tüketiyor. Bana göre şu anda ciğer ile yarışıyoruz, öyle bir görüntü var." ifadelerini kullandı.
Tezgâhında özellikle deniz balığı sattığına dikkat çeken Siyli, "Deniz balıkları satıyoruz. Tatlı su balıklarını tezgâhımıza koymuyoruz. Çünkü bizim müşterilerimiz özellikle geldikleri zaman her türlü balığı tezgâhımızda bulundurmak zorundayız. Müşteri memnuniyeti bizim için çok önemli, biz bunun için uğraşıyoruz. Bunun için mücadele veriyoruz, bunda da başarılı oluyoruz." şeklinde konuştu.
"Geçen sene hamsinin fiyatı 10 liraydı, bu sene 15 lira"
Urfa halkının genellikle hamsi, palamut, çupra ve levrek türü balıkları tercih ettiğini ve fiyatlarının normal olduğuna vurgu yapan Siyli, " Enflasyona göre çalışıyoruz. Geçen sene hamsinin fiyatı 10 liraydı, bu sene 15 lira, palamuttun kilosu 20 lira, çupranın kilosu ise 30 liradır. Yani biz belirli bir zam yapmıyoruz. İnsanların bütçesini de düşünerek fiyatları makul tutmaya çalışıyoruz. Şimdi genelde zengin bütçe de fakir bütçe de balık alıyor. Herkes kendi ayağını yorganına uzatacak şekilde balık alıyor, memnun da oluyor." dedi.
"Balıklarımız Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinden geliyor
Bizim balık sezonumuz 20 Eylül açıldığına dikkat çeken Siyli, "Balık sezonu açıldıktan sonra her türlü balık biz de mevcut oluyor. Her türlü balığı tezgâha koyup müşterinin memnuniyetine sunuyoruz. Tezgâhta bulunan balıklarımız Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinden geliyor. Karadeniz’den hamsi ve istavrit geliyor. Akdeniz Bölgesi’nden levrek ve çupra geliyor. Marmara Bölgesi'nden ise palamut ve karides geliyor. Değişik cins balıklar getirmeye çalışıyoruz. Burada önemli olan müşterilerimizi memnun etmektir." diye konuştu.
"Kiloda pişirme başına 5 lira alıyoruz"
Balığın çok olduğu Mersinden geldiğini ve 5 yaşından beri balıkçılık yaptığını belirten Siyli, "Urfa halkına da biz elimizden geldiğince en iyisini, en tazesini yedirmek için uğraşıyoruz. Müşteri bizden balık aldığı zaman temizletiyoruz ve yıkatıyoruz. Bizim ocaklarımız var, ocağımızda müşterimizin gözü önünde pişirip veriyoruz. Kiloda pişirme başına 5 lira alıyoruz. Bugün halkımız evinde balık pişirmeye kalksa 3 veya 4 kilo kömür alacak, bunla baş edemeyecek bir de evi de kokacak. Bizim yaptığımız Urfa halkına bir hizmettir. Balık pişirip kiloda 5 lira alıp müşteriyi memnun şekilde gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Allah'a çok şükür şu andaki satışlarımız iyidir"
Günlük satışlarının 50 ile 100 kilo arasında değiştiğine dikkat çeken Siyli, " Allah'a çok şükür şu andaki satışlarımız iyidir. Müşterimiz de memnun kalırsa fiyat ne olursa olsun zaten alırlar. Örneğin bazı insanlar Urfa da hamsi balığını 10 liraya, 8 liraya alıyorlar. Halkımız buna inanmasınlar. O hamsi diye sattıkları balık gerçek hamsi balığı değildir. Sardalye balığı vardır, sardalye balığının kafasını kesip insanlarımıza hamsi olarak satıyorlar. Halkımız bunlara inanmasın. Mesela palamut da donarak gelen bir balıktır. Bu balık donup eridikten sonra bir daha onu dondurmak çok sıkıntılıdır. Bazı insanlar bunu yapıyorlar. Urfa halkı bunlara inanmasın." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.