"Hayvan hareketleri bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarabilir"

"Hayvan hareketleri bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarabilir"

Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, Kurban Bayramı münasebetiyle hayvan hareketlerinin yoğun olmasından dolayı bulaşıcı hayvan hastalıklarının artabileceğine dikkat çekti.

SİVAS - Kurban bayramına sayılı günler kala vatandaş kurbanlıklar için kurban pazarlarının yolunu tuttu.

 

Kurbanlık seçimi ve sonrasında dikkat edilecek  hususlarla ilgili konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Sivas İl Müdürü İhsan Aslan, vatandaşa bir dizi uyarıda bulundu. Aslan, seçilen kurbanlık hayvanların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerine mutlaka bakılması gerektiğini söyledi.

 


Bayram boyunca yaşanacak yoğun hayvan hareketlerinden dolayı, olası bulaşıcı hastalıklara dikkat çeken Aslan, hiçbir surette veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvanların satın alınmaması gerektiğini kaydetti.

 


Aslan, uyarılarını şu şekilde sıraladı:
- Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonunun önceden belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesmeleri gerekmektedir. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimine izin verilmeyecektir.
- Nakil esnasında hayvanların araçlara aşırı yüklenmemesine özen gösterilmeli, bu araçlarının hayvanların sağlıklı bir şekilde yolculuk süresince yem ve su ihtiyaçları karşılanmasına ve yeterli havalandırma şartlarına sahip olmasına dikkat edilmelidir. Hayvan nakillerinde kullanılan araçlar; nakil öncesinde ve nakil sonrasında mutlaka temizlenip, dezenfekte edilmelidir. Bu kurallara uymayan yetiştiricilerimize, kesim yerlerine ve araç sahiplerine idari para cezası uygulanacağı unutulmamalıdır.
- Kesilen kurban küçükbaş ise kulak küpeleri, büyükbaş ise kulak küpeleri ile birlikte pasaportları, eğer kesim sırasında görevli kişilere teslim edilmemiş ise, mutlaka Muhtarlıklara,  İl veya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine kesimi takiben yedi gün içerisinde teslim edilmelidir. Böylece kesilen kurbanın bilgisayar destekli veri tabanından düşülmesi ve hayvan kayıt sisteminin güncellenmesi sağlanmış olacaktır.
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmeli, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmemeli, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi gerekmektedir.
- Kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için kurbanlık hayvanda bazı niteliklerin bulunması şart koşulmuştur. Buna göre kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da genel olarak, deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa kurban edilebilir.
- Ayrıca kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanların üreticiler tarafından kurbanlık hayvan satış yerlerine getirilmemesi gerekmektedir. Bu tür hayvanların getirilmesi halinde pazar yerine alınmayacağı konusunda da yetiştiricilerimizi uyarıyoruz. (Veysi Siyah - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.