"Hayvan turşusu" yapan Çınarlı çiftçiler: Destek istiyoruz
Çınar'da yetiştirdikleri mısırdan "hayvan turşusu" olarak adlandırılan silaj yapan çiftçiler, işlerini geliştirmek için devletten destek beklediklerini belirttiler.
Çınar ilçemizde tarlalarına mısır eken çiftçiler, sığır, koyun ve keçi gibi geviş getiren memeli hayvanların yem ihtiyacını karşılayan silaj yapmak için yoğun mesai harcıyor.
Hayvanlar için birçok faydası bulunan mısır silajını yapmak için öncelikle tarladaki mısırlar, biçerdöverler tarafından kesiliyor. Yem haline getirilen bu ürünler, işçilerin yardımıyla çeşitli işlemlerden geçirilip torbalara dolduruluyor. Çiftçilerin özellikle kışın hayvanlarına verdikleri mısır silajı, Çınar'dan çevre il ve ilçelere de satılıyor.
"Hayvan turşusu" olarak adlandırılıyor
Silaj, suca zengin yemlerin havasız bir ortamda sit asidi bakterilerinin etkisiyle fermantasyona uğratılması (ekşitilmesi) sonucu elde edilen yem çeşidi olduğu için "hayvan turşusu" olarak da adlandırılıyor.
Vakumlu mısır silajı yapan çiftçilerden Metin Varol, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, hayvancılıkla uğraşan kişilerin, kendilerine ilgi gösterdiklerini söyledi.
Varol, "Biz burada mısır silajı yapıyoruz. Öncelikle mısırı ekiyoruz, yetiştiriyoruz, daha sonra motorla kesip, getirip boşaltıyoruz. Kepçe ile makineye dolduruyoruz ve torbalama işlemini yapıyoruz. Ondan sonra arabaya atıp bekletiyoruz ve satıyoruz. Bunun çoğunluğunu çiftliği olan hayvan besleyenlere veriyoruz. Siirt'e, Van'a, Bingöl'e, Malatya'ya, çevre köylerimize, Diyarbakır'ın köy ve ilçelerine gönderiyoruz." dedi.
"Malımız para etmiyor"
Zahmetli bir iş icra ettiklerini ve fiyatlardan memnun olmadıklarını dile getiren Varol, şunları söyledi:
"Geçen senenin fiyatıyla satıyoruz. Torbaları Gaziantep'te yaptırıyoruz. Torba, mazot ve gübre fiyatları iki kat olmuş fakat silajın fiyatı geçtiğimiz yılınki gibidir. Fiyat olarak 280 TL'ye veriyoruz fakat bizi kurtarmıyor. Malımız para etmiyor. Ektiğimiz için mecburen satmak zorundayız. Devletin dönüm başına desteği var ama bu, mazot parasını bile karşılamıyor. Biz burada 12 kişi çalışıyoruz. Devletten talebimiz, ekipman noktasında bize yardım etsin. Kendi imkânlarımızla ekipman getiriyoruz. Bunları bir yıl kullanıyoruz, ikinci yıl kullanamıyoruz. Kârımız, zararımızı çıkarmıyor. Ekipman pahalıdır. Eğer ekipman ve tesis yardımı yapsa, altyapı da olsa işimiz daha kolay olur ama altyapı yoktur. Bunları kendi imkânlarımızla yapıyoruz."
Çınar'ın Filizören köyünde ikamet eden Seydo Çetintaş ise geçen sene işlerinin iyi olduğunu ancak bu yıl zorlandıklarını anlattı.
"Geçen sene işlerimiz iyiydi, bu sene başa baş gidiyoruz"
Yanlarında asgari ücretle çalışan işçilerin, geçimlerini yapmakta zorlandıklarını kaydeden Çetintaş, "Burada çalışanların her biri ev sahibidir. Asgari ücretle çalıştıkları için geçim zor oluyor. Geçen sene işlerimiz iyiydi. Bu sene ise başa baş gidiyoruz. Devlet; altyapı, mazot fiyatları, tarım kredisi, gübre ve tohum konularında bize yardımcı olursa iyi olur. Devletten beklediğimiz bunlardır. Bize destek olması lazım. Bize destek olsalar kendi kendimize iş yaparız. İnsan gücüyle iş yaratıyoruz. Kredi çekerek makineleri almışız. Hep bunları düşünüyoruz. Devlet bize bazı imkânlar yaratırsa iyi çalışırız. Ekmeğimizi çıkarıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Geçen sene bir kamyon alan, bu sene iki kamyon alıyor"
Mısır silajının hayvanlar açısından faydasının çok olduğuna vurgu yapan Çetintaş, "Silajı hayvana verince sütü çok fazla oluyor. Hayvanın gelişmesine çok iyi oluyor. Görüyorsunuz, oraya yemyeşil giriyor. Hayvan daha fazla yiyor. Geçen sene bir kamyon alan, bu sene iki kamyon alıyor. Hayvana iyi geliyor ki herkes öyle alıyor." şeklinde konuştu.
ÇINARINSESİ
"Hayvan turşusu" yapan çiftçiler: Destek istiyoruz FOTO GALERİ için TIKLAYINIZ!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.