Hayvancılığın gelişmesi için desteklerin sürmesi lazım video foto

Hayvancılığın gelişmesi için desteklerin sürmesi lazım video foto

Bingöllü hayvan sahipleri, hayvancılığın daha iyi bir seviyeye gelmesi için devlet tarafından desteklerin artarak sürmesi gerektiğini belirttiler.

Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bingöl Damızlık Koyun Keçi ve Yetiştiricileri Birliği tarafından ‘En iyi Koç’, ‘En iyi Kuzu’ ve ‘En iyi Akkaraman Koç’ yarışmasına katılan hayvan sahipleri, yaşadıkları sorunları dile getirerek, hayvancılığın daha iyi bir seviyeye gelmesi için devlet tarafından desteklerin artarak sürmesi gerektiğini belirttiler.

‘En iyi Koç’ yarışmasında birinci olan Selahattin Kaysadu, yıllardır hayvancılık mesleğiyle uğraştığını belirtti. Kaysadu, “Hayvancılığı babamdan bana kalan bir meslek olarak yapıyorum. Yıllardır iyi bir verim almak için hayvancılıkla uğraşıyorum. Hayvancılığın daha iyi bir seviyeye gelmesi için devletin çok destek sağlaması lazım.” dedi.

Yaklaşık beş yaşından bu yana hayvancılıkla uğraştıklarını ifade eden Kaysadu, “Hayvancılığı bir dönem nerdeyse bırakacaktık. Niye? Gücümüz yetmiyordu. Hayvan yemi pahalıydı. Et fiyatları düşmüştü. Kuzu fiyatları düşmüştü. Şimdi ise durumlar iyiye gidiyor. Devlet bazı konularda destek veriyor. Proje ve doğrudan destekler var. Şu an kendimizi biraz toparladık. Son yapılan destekler olmamış olsaydı, şimdi herkes hayvancılığı bırakmıştı.” ifadelerini kullandı.

“Yaylalarda yer bulma sıkıntısını yaşıyoruz”

Hayvancılığı daha iyi bir noktaya gelmesi için gayret etkilerini ifade eden Kaysadu, “Yaz aylarında yaylaya çıkıyoruz. Yaklaşık 4,5 ay orada kalıyoruz. Bu konuda da özelikle sıkıntı yaşıyoruz. Yaylalarda yer bulmak çok zor. Bingöl dışından yabancılar da geldiği için sıkıntı yaşıyoruz. Şerafettin yaylasına gideceğiz. İnşallah hem güvenlik ve hemde yer bulma konusunda sıkıntı yaşamayız. Çoban sıkıntımız var. Yanımda iki çoban var kendilerine ayda 8 bin TL ücret veriyorum.” diye belirtti.

“Hayvancılık mesleği çok zor bir meslektir”

‘En iyi kuzu’ yarışmasında birinci olan hayvan üreticisi Abdullah Borak, “Hayvancılık babadan ve dededen kalma mesleğimizdir ve yıllardır yapıyoruz. Hayvancılık mesleği çok zor bir meslektir. Herkes bunu yapamaz. Çok zor şartlarda hayvanları besliyoruz. Bugün bunun karşılığını birinci olmakla aldım ve mutlu oldum. Bütün üretici arkadaşlar gayret sarf ediyorlar, iyi bir verim almak için. Birbirinden iyi olan kuzular arasında benim kuzum birinci oldu.” dedi.

“Devletin hayvancılığa daha fazla destekler sağlamasını istiyoruz”

Hayvancılığın gayret isteyen bir meslek ve uğraş olduğunu belirten Borak, "Yayla ve mera yetersizliği var. Yem artışlarının sıkıntısını yaşıyoruz. Çok zor şartlarda hayvancılık yapıyoruz ve üretimimizin karşılığını bazen alamıyoruz. Devletin daha fazla destek vermesini istiyoruz. Bu konuda bütün hayvan üreticileri olarak istiyoruz. Mera ve yaylaları ücretle tutuyoruz. Zor şartlarda hayvancılık yapıyoruz. Onun için devletin desteklerini artırmasını talep ediyoruz. Çoban sıkıntısı yaşıyoruz. Büyük miktarda ücretler ödüyoruz.” şeklinde konuştu.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.