"Hayvancılık projesi tarlası olmayanlara da verilsin"
Bakan Fakıbaba'nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı "Kendi işinin patronu ol" projesini değerlendiren Şanlıurfalı besiciler, projeden tarlası olmayan kişilerin faydalanmasını istediler.
Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba tarafından yapılan açıklamada, "Köyden şehire gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol" projesini değerlendiren besiciler, projeden köyde tarlası olan kişilerin değil olmayanların istifade etmesi gerektiğini belirttiler.
Projenin kısa vadede hayvancılık sektörüne faydalı olmayacağını ifade eden besici Muhammed Çetinkaya, köyde tapulu arazisi olanların projeden yararlanmaması gerektiğini söyledi.
Çetinkaya, “Şu an köyde tapulu arazisi olan arkadaşlarımız burada yoktur. Benim düşüncem devlet bunları ayırması lazım. Şu an benim köyde 200-300 dönüm tarlam olsaydı ben burada olmazdım. Ben diyorum ki, hükümetimiz bunları bir incelesin ya da bir heyet kursun, burada ki esnafımız bir ayırsın. Tarlası olmayan, maddi sıkıntısı yaşayan arkadaşlara belirli koyun, damızlık inek veya tosun versin. Bu projenin et fiyatlarına yansıyacağına zannetmiyorum. Hayvancılığın bugünkü sorunları, köylerde boş arazilerin sulu arazilere çevrildi. Bundan dolayı hayvancılık bitme durumuna geldi. Mera kalmadı. Bu yüzden kimse hayvan besleyemiyor. Bakanımız gelsin bu esnafı ziyaret etsin. Çiftçi ve besici arkadaşlarımızı ziyaret etsin, bu arkadaşlarımıza hayvanları verdiği takdirde et fiyatlarını düşeceğini zannediyorum.” dedi.
"Proje işin ehline verilirse faydalı olur"
Projenin hayvancılıktan anlayan vatandaşlara verilmese halinde hayvancılık için faydalı olacağını söyleyen Şeyhmus Çimen, “Eğer proje yerinde olursa faydası olur. Ama işi ehline vermese bu proje pek fayda vermez. Hayvancılıktan anlayana verilirse iyidir. Memlekette hayvancılık fazla olursa, faydalı olur. Yaşanan bu olaylardan dolayı yaylalar hepsi yasaklandı. Vatandaş tam manasıyla hayvanı yetiştiremiyor. Bu olaylar bitip, meralar açılırsa, hayvancılığa iyi faydası olur. Benim köyümde bir zamanlar 5-10 bin hayvan varken, şimdi bine düşmüş. Bütün meraları sürmüşler. Meralar yok oluyor. Devlet buna bir el atması lazım. Hayvancığın bir sorunu da yemdir. Biz burada arpayı bin 100’e alıyoruz. Samanı da pahalıya alıyoruz. Böyle hayvan yetişmez ki, vatandaş hep mağdur duruma düşüyor. Bu projenin herkese verilmesi lazım. Bulunan meralar sulu araziye dönüştürülmemesi için, devlet tarafından koruma altına alınması lazım. Hayvanların meralarda otlanması gerekir. Bütün yaylalar, serbest olması lazım.” ifadelerini kullandı.
"Devlet bu mera yerlerinin sulu araziye çevrilmesini önlemesi lazım"
Hayvancığı gelişmesi için güzel bir proje olduğunu belirten Halil Yolcu ise “Bu hayvancılık projesi de bütün vatandaşlar için geçerli ve güzel bir projedir. Burada tapusu olan alacak, tapusu olmayanlar alamayacak. Bu proje gerçekleşirse çok güzledir. Bu proje hayvancılığa faydası olur. Şimdi doğunun hepsi boşalmış yani, eğer doğu tekrar dolarsa, hayvancılık çok güzel olur. Her bir köye bin, bin 500, 2 bin hayvan verilirse, seneye ne olacak bu? İlerleyen senelerde hayvancılık iyiye gidecek. Sorunlarımız mera yerlerinin kaldırılmaması lazım. Mera yerleri boş kalırsa çok güzel olur. Devlet bu mera yerlerinin sulu araziye çevrilmesini önlemesi lazım.” şeklinde konuştu.
Küpe sıkıntısı yaşadıklarını için başka illerden besicilerin Şanlıurfa’ya gelmediklerini belirten Mahmut Baran da bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti. (Hüseyin Sayhar-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.