Hayvancılıkta Dışa Bağımlılığımız Gittikçe Artmaktadır
Türkiye'de hayvancılığın 1980'li yıllardan beri gerilediğini söyleyen Van Ticaret Borsası Odası (VATBO) Başkanı Feridun Irak, son dönemlerde ithal et alımının ve yem fiyatlarındaki fahiş artışın bu gerilemeyi arttırdığını belirtti.
VAN- Son dönemlerde hayvancılık sektöründeki gerilemenin sebeplerini İlke Haber Ajansı'na değerlendiren Van Ticaret Borsası Odası (VATBO) Başkanı Feridun Irak, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'de, Hayvancılık sektörünün 80'li yıllardan beri gerilediğini söyleyen Irak, son dönemlerde ithal et alımının ve yem fiyatlarındaki fahiş artışın bu gerilemeyi daha da arttırdığını belirtti.
Hayvancılık sektörünün dışa bağımlığının giderek arttığını ifade eden Irak, "Türkiye'de hayvancılık, 1980 yıllardan sonra hep geriye gitmiştir. 1980'li yıllarda ihracatçı bir ülke olan Türkiye, başta Ortadoğu olmak üzere Afrika ülkelerine kadar et ihraç eden bir ülkeydi" dedi.
Besicilik Gittikçe Son Bulmakta
Yem fiyatlarındaki fahiş artışa değinen Irak, "Hayvancılıkta maliyetin yüzde 70'ini yem oluşturmaktadır. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıktan dolayı maalesef yem fiyatları da geçen yıla göre bazı ürünlerde yüzde 200, bazı ürünlerde yüzde 300'e varan bir artış kaydetti. Bu artışın maliyetlere yansımasını maalesef çiftçimiz, besicimiz hayvanının satışına yansıtamamıştır. Kendisine, Et Balık Kurumu'ndan hareketle, piyasanın dayattığı fiyatlarla hayvanını satmak zorunda kalmaktadır. Hal böyle olunca besicilik de gittikçe son bulmakta, çiftlikler bir bir kapanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Borçlar Ertelensin Yem İthal Edilmesin Primler Verilsin
Hayvan besicilerinin sıkıntılarına değinen Irak, besicilerin bu sıkıntılardan kurtarılması için şu önemli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi: "Ziraat bankasına olan kredi borçları 2014 yılına ertelenmesi gerekir. Yem ithal etme yerine, bu işte uğraşanlara yem desteğinin verilmesi çok daha doğru olur. Son olarak da besicilere et primi; üreticilere de süt primi yükseltilerek verilmesi gerekir."
Vatandaşın, damızlık havyan ithal etme hakkının olduğunu hatırlatan Irak, ithal edilen hayvanların içinde defolu hayvanların mevcut olduğunu söyleyerek, ithal edilen defolu hayvanların beslenmesinin ayrı bir sorun teşkil ettiğini, bu tür hayvanlara getirilen 5 yıl boyunca satılamama kuralının kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Et Balık Kurumu Çiftçiye Darbe Vurdu
Et Balık Kurumu'nun belirlediği et fiyatlarının çiftçiye vurulmuş bir darbe olarak niteleyen Irak, "3 gün önceye kadar, 3 yılın hiç değişmeyen fiyatları erkek hayvan için kilosu 14 lira, dişi hayvan için ise 12 liraya alım yapılmaktaydı. 3 gün önce herkesin, fiyatların yükselmesini beklerken , bu sıkıntıların aşılmasında Et Balık Kurumu'nun desteğinin son derece ihtiyaç olduğu bu dönemde, erkek hayvanın et fiyatını değiştirmezken, dişi hayvanda 12 liradan 11 liraya düşürmüş" şeklinde konuştu.
Van, En Doğru Yer
Son olarak Van'ın Türkiye'de küçükbaş hayvan besiciliği için en doğru yer olduğunun altını çizen Irak, sözlerine ifadelerle son verdi: "Van'ın müthiş bir koyun ırkı vardır: Nordus koyunu. Bu koyunu son derece verimlidir. Çoğu zaman yavrulaması ikiz olur. Ama izlenen yanlış politikalar sonucu hayvancılık gerilediği için bu ırk da yok olma noktasına gelmiş. Yoksa kendi ırkımız da var. Bu, tabi üniversitenin çalışmalarıyla daha ileriye götürülebilir. Ama öncesinde hayvancılığın karlı hale dönüştürülmesi için tedbirlerin alınmalıdır." (Fırat Arslan/Mahmut Aytekin-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.