Hayvancılıkta giderlerin yüzde yetmişini yem oluşturuyor
Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak, hayvancılık sektöründe giderlerin yüzde yetmişini yemin oluşturduğunu söyledi.
VAN- Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak, Bölgenin hayvancılık için son derece müsait olduğunu çünkü Hayvancılık için olmazsa olmaz iki faktörünün bölgelerinde mevcut olduğunu söyledi.
"Çayır ve meraların yüzde 90'ı bölgemizde bulunmaktadır"
Hayvancılık sektöründe kar etmenin ve dünya ile rekabet etmenin iki önemli etmene bağlı olduğunu aktaran Irak, "Konu Uzmanlarının açıklamalarına baktığımızda iki önemli faktör üzerinde durduklarını görüyoruz. Birincisi çayır ve meralar ikincisi ise iklimin eksi 20 artı 30 aralığında olmasıdır. Doğu Anadolu Bölgemize baktığımızda çayır ve meraların yüzde 90'nının burada olduğunu ve iklimin eksi 20 artı 30 aralığında olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla hayvancılığın bölgemizde yapılaması hem karlı olacak. Hem de dünya ile rekabet etme şansı çok yüksek olacaktır." dedi.
"Besicilerimiz hala destek beklentisi içerisindedirler"
Türkiye'de hayvancılık sektörünün 1980'den bu yana çok büyük sıkıntılar yaşadığını ancak hükümetin bu noktada çabalarının olduğunu hatırlatan Irak, "Hayvan fiyatlarına baktığımızda besicinin son derece mağdur olduğunu görüyoruz. Bugün et balık kurumunda bir kilo karkas etin fiyatı 12-15 liraya düşürüldü. Besicilerimizin maliyetlerine baktığımızda ise bunun 17-18 lira olduğunu görüyoruz. Et fiyatları son derece düşük. Diğer tarafta geçen sene yaşanan kuraklık ile kaba yem sıkıntısı da baş gösterdi. Hayvancılıkta da bilindiği gibi maliyetlerin yüzde 70'şine yakınını kaba yem oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu da çok olumsuz etki yaptı hayvancılık üzerine. Ayrıca 2011'de yaşamış olduğumuz deprem vardı. Bunlar üst üste gelince besicilerimiz destek bekleyişi içine girdiler ve son derece de sıkıntı içerisindedirler. Birinci beklentimiz ise Et Balık Kurumunun et alım fiyatlarını yükseltmesidir." şeklinde konuştu.
"İthal yem izni beklentilere cevap vermedi"
Yaşanan kaba yem sıkıntısından dolayı fiyatların tavan yaptığını anlatan Irak, "Bakanlık da yem maliyetlerini düşürebilmek için ithal izni verdi. Ancak kaba yem ithalatı da fiyatların istenilen seviyeye getiremedi. Beklentiye cevap vermedi. Bizim talebimiz bu dönem kaba yem desteğinin yapılmasıydı. Ama ne yazık ki kaba yem ithalatı fiyatları düşürmemiştir. Kaldı ki kalitesi de sorgulanmaktadır." İfadelerini kullandı.
Beslenmenin temelini hayvancılığın oluşturduğuna değinen Başkan Irak, Hayvancılık denilince akla ilk olarak et geldiğini Oysa bunun et ile sınırlı olmadığını peynir, yoğurt gibi hayvansal ürünlerin beslenmenin temelini oluşturduğunu söyledi.
"Doğru yatırım doğru yerde yapılmalıdır"
Doğru yatırımın doğru yerde yapılması gerektiğine vurgu yapan Irak, "Bu gün için Türkiye de iklimin hiç müsait olmadığı bölgelerimizde de hayvancılık yapılmakta ve bunlara da aynı teşvikler verilmektedir. Bizin önerimiz hayvancılıkla ilgili verilen desteklerin Doğu Anadolu ile sınırlı tutulmasıdır ki bu birincisi bölgeye yatırımların gelmesi ikincisi de yatırımların doğru yerde yapılıyor olmasından dolayı dünya ile rekabet edecek olmamızdır." diye konuştu.
"Bölgemizde hayvancılık zararına yapılmaktadır"
Bölgemizdeki hayvan yetiştiricilerinin son derece sıkıntılı bir yıl geçirdiklerini belirten Irak, "Bu zorluklar şu anda da devam etmektedir. Kesinlikle kar etmek bir tarafa ciddi zararlar yaşanmaktadır. İlimizde bu zararlar çok daha fazladır kuraklığın yanı sıra deprem, hayvanlarda görülen salgın hastalıklar bunların hepsi üst üste geldiğinde çok ciddi zararların olduğunu görüyoruz. İşletmelerin kapandığını ve hayvanların satıldığını da görmekteyiz" ifadelerine yer verdi. (Murat Dalgın-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.