"Hazine arazisi sorunu için bir komisyon kurulmalı"
Şanlıurfa’daki hazine arazisi sorununun bölgede önüne geçilemeyecek büyük kargaşalara sebep olacağını belirten Karaköprü Muhtarlar Derneği, devletin bu sorunun çözümü için bir komisyon kurması gerektiğini söyledi.
Verimli tarım arazilerine sahip Şanlıurfa’da yaşanan hazine arazisi sorunu hâlâ devam ediyor. 2013 yılında devletin hazine arazilerini satışa çıkarmasının üzerinden uzun zaman geçmeden bu satışlar, 2014 yılında çıkarılan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gerekçe gösterilerek durduruldu.
Bu kanun kapsamında köylünün yıllardır kullandığı hazine arazileri, daha önceleri arazileri devlet tarafından kamulaştırılan kişilere, kamulaştırılan bu arazileri karşılığında geri verilmeye başlandı. Köylüler ise uygulamaya tepki göstermeye devam ediyor.
Uygulamaya tepki gösteren Karaköprü Muhtarlar Derneği, İLKHA mikrofonlarına değerlendirmelerde bulundu.
Karaköprü Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Tülmen Mahallesi Muhtarı Bakır Rastgeldi, bu uygulamanın bölgede önüne geçilemeyecek büyük kargaşalara sebep olacağını, devletin bu sorunun çözümü için bir komisyon kurması gerektiğini söyledi.
“50 yıl emek vererek bu bahçeleri yetiştirdik”
Şanlıurfa’da yaşanan hazine arazisi sorununu yetkililere bildirdikleri halde çözüm için kimsenin ilgilenmediğini belirten Rastgeldi, “Bu araziler dededen, babadan kalma hazine arazilerimiz. Bu arazilerimizin üzerine ağaç ekmişiz, fıstık bahçeleri yetiştirmişiz. Şu anda 50, 30, 10 yaşında falan bahçelerimiz var. Bu bahçelerimiz haberimiz olmadan Ankara’dan ayarlanıp tapulanarak kendilerine verilmiş. Bu durum çok büyük bir haksızlıktır. Hatta alanlar için de büyük bir vebaldir. Çünkü biz 50 yıldır emek vererek bu bahçelerimiz yetiştirmişiz.” dedi.
“Bu sorun, kaos ve kargaşaya sebep olacak”
Rastgeldi, sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuda 2013 yılında devlet hazine arazilerini satışa çıkardı. Biz de kullandığımız araziyi satın almak için gerekli taleplerimizi iletmiştik ama satışlar hazine arazilerinin bu şahıslara verilmesi için durduruldu. Tabi ki bunu sonradan öğrendik. Burada halkı karşı karşıya getiriyorlar. Şimdi biri benim köyüme gelip hak sahibi olmak isterse ben buna izin vermem. Ve benim gibi binlerce insan var. Bu sorun, kaos ve kargaşaya sebep olacak. Hatta sonucu telafi edilemeyecek boyutlara varacaktır. Kan davalarına dönüşecek. Geçenlerde Gölpınar’da yaşanan silahlı kavga buna örnektir.”
“Bakan Faruk Çelik ‘Bu sorunu kendi aranızda halledin’ dedi”
Sorunun çözümü için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüştüğünü söyleyen Rastgeldi, Çelik’in “bu sorunu kendi aranızda halledin” dediğini belirterek şunları ifade etti:
“Şimdi bu sorunun bu şekilde halledilemeyeceğinin elimizde örneği var. Ördek köyünde araziler, bazı şahısların adına tapulanmış. Köylü olmayan birileri de sıkıntı çıkmasın diye demişler ki ‘bu arazileri dönümü 5-6 milyara (eski para) ya da belirlenen makul bir fiyata bize satın biz de arazileri köylüye verelim. Fakat karşı taraf dönüm başına 20-30 milyar istiyor. Şimdi adamın elinde 100 dönüm hazine arazisi varsa bu 2 trilyon para eder. Zaten köylünün elinde 2 trilyon olsa gider başka bir iş yapar. Bu yüzden köylü parası yok diye alamaz, alan da gelip satışını yapamaz.” şeklinde konuştu.
“Devlet çözüm için bir komisyon kurmalı”
Bu sorunun çözümü için devletin bir komisyon kurması gerektiğini ifade eden Rastgeldi, “Bu komisyon bu arazilerin bedelini belirlesin. Ya söz konusu arazinin satışını kendisi bize yapsın ya da hak talep eden diğer şahıslar ile aramızda hakem olsun. Fiyatı belirlesin, biz alımını yapıp o parayı ödeyelim. Şimdi Harran’da, Akçakale’de, Viranşehir’de zamanında arazileri ellerinden alınmış birileri benim köyüme gelecek arazime sahip çıkacak, bunu kim kabul eder. Böyle giderse bu konuda çok sıkıntılar yaşanacak ve devlet sonra da bu sıkıntıların önüne geçemeyecek. Ve hepimiz mağdur olacağız.” diye konuştu. (Osman Gülebak, Ramazan Casuk-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.