Her Gün 8 Saatte Bir İşçi Hayatını Kaybediyor
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun verilerine göre, Türkiye'nin, iş kazaları sonucu ölümlerde sadece El Salvador ve Cezayir'i geçemediği belirtildi.
BURSA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda iş kazalarına ilişkin verdiği çarpıcı rakamları değerlendiren Marmara İSG Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, "Açıklanan rakamlara göre Türkiye'nin iş kazalarında maalesef Avrupa'daki birinciliğinin hala sürdüğünü görüyoruz" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in bakanlığının bütçesine ilişkin yaptığı sunumda iş kazalarında Türkiye'de günde 172 iş kazasının meydana geldiğini ve her gün 3 kişinin yaşamını yitirmesinin yanı sıra 6 kişinin de iş göremezlik raporu aldığını söyledi. Bu rakamlara göre Türkiye'de her 8 saatte bir işçinin hayatını kaybettiğini ve her 4 saatte bir işçinin aynı zamanda iş görmezlik raporu aldığına dikkat çeken Marmara İSG Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, "Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun verilerine göre Türkiye iş kazaları sonucu ölümlerde sadece El Salvador ve Cezayir'i geçemiyor. Maalesef Avrupa'daki birinciliğini de hala sürdürüyor" diye konuştu.
12 Yıllık Dilimde Türkiye'de 12 Bin 686 İşçi Hayatını Kaybetti
Türkiye'de yılda yaklaşık bin 100 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Varlık, "Son 10 yılda ise iş kazaları sonucu 11 bin işçi hayatını kaybetti. Sadece 2000-2012 yılları arasında Türkiye'de toplamda 12 bin 686 işçi kazalarda yaşamını yitirdi. Ülke olarak iş kazalarında yaşanan ölümleri, trafik canavarına verilen hayatlara göre değerlendirirsek bu durumun vahametini daha da iyi anlayabiliriz" şeklinde konuştu.
En Fazla İşçi Ölümü İnşaat Sektöründe
Türkiye'de işçi ölümü ve iş kazalarının üçte birinin inşaat sektöründe meydana geldiğini vurgulayan Hülya Varlık, "Tüm iş kazalarının yüzde 1,6′sı ölümle sonuçlanırken inşaat sektöründeki iş kazalarının yüzde 4,7′si ölümle sonuçlanmaktadır. İnşaat sektörünü taşımacılık, madencilik ve metal sektörleri takip etmektedir" diye ifade etti.
Kazalar ve Kayıplar Önlenemez Değil
Yaşanan bu iş kazaların ülke ekonomisine de ciddi kayıplar yaşattığının altını çizen Hülya Varlık, Türkiye'de ekonominin her yıl iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle 15 milyar dolar kayba uğradığını belirtti. Bu rakamların ve bu kayıpların önlenemez olmadığını ifade eden Varlık, "Oysa iş kazaları ve meslek hastalıklarının yüzde 98'i önlenebilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili başlattığı çalışmalar sonucu oluşturduğu yasa tasarısını meclise sundu. Yasanın meclisten geçmesiyle işverenler, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren çok sayıda yaptırımla karşı karşıya kalacak. Bu yaptırımların iş yaşamında oluşabilecek kazaları asgari seviyeye indireceğine inanıyorum" diye belirtirken sözlerini de şu cümleyle tamamdı: "İş sağlığı ve güvenliği konusunda başarı ancak tüm tarafların ortak değerleri benimsemesi ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri ile elde edilecektir." (Zeki Aras - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.