"Her gün milyonlarca ekmek çöpe atılıyor"

"Her gün milyonlarca ekmek çöpe atılıyor"

"16 Ekim Dünya Gıda Günü" münasebetiyle bir mesaj yayımlayan Batman İl Sağlık Müdürlüğü, her gün milyonlarca ekmeğin çöğe atıldığına dikkat çekerek, temel gıda maddelerinin bilinçsizce israf edilmesinin sorgulanması gerektiği vurgulandı.

BATMAN – İl Sağlık Müdürlüğü, 16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle yazılı bir mesaj yayımladı. Her gün milyonlarca ekmeğin çöpe atıldığının altı çizilen mesajda, israftan kaçınılması gerektiği ifade edildi.

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) her yıl 16 Ekim'i " Dünya Gıda Günü" olarak kabul ettiğini bildirdiği belirtilen açıklamada, “Bu yılın ana temasının "Aile Çiftçiliği, Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse" olarak  belirlen "Dünya Gıda Günü'nün amacı insanlığın temel ihtiyacı olan gıdaya ve dünyada yaşanan açlığa olan duyarlılığın vurgulanması, tarımın ve gıda üretiminin artırılması ve açlığı önlemeye yönelik tedbirlerin alınması için kamuoyu oluşturulmasının yanı sıra, gıda güvenliğine dikkat çekmektir.” denildi. 

 

“Kaynaklar dikkatsiz kullanılıyor”

Tarım ve gıdanın tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de stratejik öneme sahip bir sektör olduğu vurgulanan açıklamada, “Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan iklim değişiklikleri yanında kaynakların dikkatsiz kullanımı ve israfı; tüm dikkatleri tarım ve gıda üzerine çekmiştir. En temel insan hakkı olan yeterli ve güvenli gıdaya herkesin ulaşabildiği, açlık ve yokluk çeken insanların olmadığı bir dünya için bütün bireylere görevler düştüğü gibi açlığı ve gıda israfını önlemek, yetersiz ve dengesiz beslenmenin önüne geçmek, ihtiyacı olanlara yardım elini uzatmak hem insani hem de vicdani bir görevdir. Yüce Peygamberimizin 'Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir' sözü, sorunun çözümü için önemli bir mesajdır.” ifadelerine yer verildi.

 

İsraftan kaçınalım

Her gün milyonlarca ekmeğin çöpe atıldığı belirtilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: Temel gıda maddelerinin bilinçsizce israf edilmesinin sorgulanması gereklidir. Bu vesileyle  kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanalım. İsraftan kaçınalım. Tasarruflu olalım, ihtiyaç fazlasını çöpe atmaktansa, ihtiyacımız kadarını satın alalım veya muhtaç olanlara verelim ki hep birlikte mutlu olalım. Vatandaşlarımızın sağlıklı gıda konusunda bir olumsuzluk tespit etmeleri halinde, bu durumu ilgili kurumlarımıza bizzat iletmeleri veya 174 Gıda Hattı'na bildirmeleri faydalı olacaktır.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.