Her yüz kişiden bir kişi şizofreni riski altında

Her yüz kişiden bir kişi şizofreni riski altında

Şizofreninin tam nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte ortalama her yüz kişiden birinin şizofreni riski altında olduğu belirtiliyor.

BURSA - Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından şizofreniye karşı farkındalık oluşturulması amacıyla ‘Şizofreniyle Yaşamak’ paneli düzenlendi. Panele Bursa Valisi Yardımcılarından Samet Ercoşkun, Bursa Halk Sağlığı Müdürü Resul Özbek ile çok sayıda hasta ve hasta yakını katıldı.

 

Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panelde Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Sarandöl ile Avukat Emine Kocabey Çakır, katılımcılara hastaların durumu ve tedavi yöntemleri ile hastaların sosyal ve hukuksal hakları konusunda bilgiler verildi.  Ayrıca, oğlu şizofreni hastası olan Serpil Erkan ise katılımcılarla tecrübelerini aktardı.

 

Şizofreni hastalarının gerçek dünya ile rüya âlemini bir arada yaşadığını dile getiren UÜ Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Psikiyatri Prof. Dr. Aslı Sarandöl, “Şizofreninin tam nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte ortalama her yüz kişiden bir kişi şizofreni riski altındadır. Hastalığa yakalanan kişilerde düşünce bozuklukları, halüsinasyonlar, davranış değişikliği ve çevresinde olaylara kayıtsız kalma, tepki vermeme durumları görülür” dedi.

 

Tedavi için düzenli ilaç kullanılması şart
Hastaların ilaç tedavisini kabul etmeden tedavide ileriye gidilemeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Sarandöl, “Hastaların ilaçlarını düzenli ve sürekli bir biçimde alması gerekir. İlaçların düzenli alınmaması durumunda hastanın tedavisinde ileri gidilemez. Bireyde hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte hasta ailelerinde önceleri endişe, şaşkınlık, tükenmişlik, toplumdan geri çekilme gibi durumlar yaşanabilir. Ancak aileler kısa süre içinde durumu kabullenip hasta aile ferdine tedavi için gerekli desteği sağlamaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

Hastaların hakları yasalarla korunuyor
Hastaların hukuksal hakları konusunda konuşma yapan Av. Emine Kocabey Çakır ise, 2022 sayılı kanun çerçevesinde şizofreni hastalarının sosyal yardım alabileceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “Kanun kapsamında başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde hasta olduklarını tam teşekküllü hastanelerden alacakları sağlık kurulu raporuyla kanıtlayan ve kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan hastaların her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması belirli bir miktarın altında olanlara maaş bağlanır. Bunun dışında kimsesi olmayan hastalar özel bakım merkezlerinde ihtiyaçları devletten karşılanmak suretiyle tedavi olabilmekteler.”

 

Aileler sıkı takipte olmalı
Oğlunun şizofreni hastası olduğunu ve hastalıkla mücadelede ailelere çok iş düştüğünün altını çizen Serpil Erkan ise, hastanın ilaçlarını düzenli olarak almaları için ailelerin takipte olmaları gerektiğini söyledi. Erkan ayrıca, hastalara sıcak ve şefkatli davranılması gerektiğini, bu sayede onların toplumun içine karışabileceklerini söyledi. (Zeki Aras –İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.