Mehmet Zülfi TAN
Hobi Bahçeleri Fobi Bahçesi Olmasın
Tarımda “Torba Yasa” olarak adlandırılan 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun 4 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kabul edilen 7255 Sayılı Yasa ile 2005 yılında çıkarılan ve daha sonra birkaç kez değiştirilen 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası’nda hobi bahçeleri veya başka amaçlarla tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına yönelik yaptırımlarda önemli düzenlemeler yapıldı. Hapis cezası dahil önemli cezalar getirildi.
Evet ceza getirmek kolay da, bu işe bir çözüm bulmak da kolay değil mi?
Şimdi kooperatifler kurulmuş. Araziler alınmış. Parsellenmiş. Tel örgüler, sular çekilmiş. Kimse bir şey dememiş. Vatandaş şehirde daralmış. Şöyle hafta sonu ailece gidip toprakla uğraşacak bir yer aramış. Üstüne bu pandemi gelmiş, günlerce eve hapsolmuş. Yok mu şöyle şehir dışında gidip kalabileceğimiz bir yer diye bakınmış. Karşısına bu yerler gelmiş. Tam da arayıp bulamadığı bir ortam. Gitmiş almış. Git gelle olmamış, başını sokacak küçük yer yapmış.
Bu yapıların kimi tarım arazisinde kimi de değil. Sonuçta tarım arazisinde olan da yine tarım için kullanılıyor. Vatandaş ekip biçiyor.
Peki belediyeler bu ihtiyacı gidermek için üzerine düşeni yapmış mı? Hayır. Koca şehirde üç beş yer yapılıyor ama bunların ihtiyacı karşılaması mümkün değil.
Devlet bu konuda vatandaşa yol gösteriyor mu? Bu ihtiyacı giderecek bir yol göstermiş mi? Bildiğim kadarıyla o da yok?
Bu yoklar içinde vatandaş kendine bir yol bulmuş. Hobi bahçesi kurmuş. İlgililer ses çıkarmamış. Şimdi ani bir karar ile hobi bahçelerini yıkmak için karar almış!
Şu anda hobi bahçesi sahipleri büyük bir tedirginlik yaşıyor. Yasa birinci derecedeki tarım arazisi diyor ama belediye ekipleri bütün yapıları kapsama almış gidiyor. Hobi bahçeleri fobi bahçesi olmuş durumda.
Elbette bu işin ranta dönüşmesine izin verilmemeli, birinci derecedeki tarım arazileri korunmalı, ormanlar korunmalı, su havzaları korunmalı, çarpık yapılaşma önlenmeli.
Ama bunun dışında kalan yerler için de bir düzenleme getirilmeli. Vatandaşın ihtiyacı karşılanmalı. Devlet tarafından hobi amaçlı yerler belirlenmeli. Var olan yapılar için bir komisyon kurulmalı. Durumları değerlendirilmeli. Vatandaş da mağdur edilmemeli. Maksat üzüm yemek olmalı, bağcıyı dövmek değil. Yasa geriye yönelik uygulanmamalı.
Her şehirde ilçeler ile beraber sayıları binleri aşmış, bunu Türkiye geneline vurduğun zaman yüz binlerle ifade edilecek boyuta ulaşmış. Bunu da insan sayısına vurduğun zaman milyonlar ediyor. Bu kadar insanı mağdur etmek, emekleri yıkmak, ağaçları kesmek, evleri yıkmak insanları yaralar. Yeni bir sosyal yara oluşturur.
Ne yapılmalı; 1-Yasa geriye dönük işletilmemeli. 2- Birinci derecede tarım arazisine kurulmayan hobi bahçeleri ile ilgili uzlaşma yoluna gidilmeli. 3- Halkın bu ihtiyacını karşılayacak alanlar gösterilmeli, bu işin rant kapısı olmasına/dönüşmesine izin verilmemeli.
Yoksa hobi bahçeleri fobi bahçeleri olur. Hobi bahçesi mağdurları oluşur ve toplumsal bir huzursuzluk meydana gelir. Huzur içinde yaşayacağı küçük bir bahçe hayal ederken tam da huzursuzluğun ortasına düşmüş olur!
Ey yetkili ve etkili kişiler, vatandaşın hobi bahçesini fobi bahçesi olmaktan kurtarın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.