Hobi olarak başladığı minyatürü ihraç ediyor
Batmanlı Murat Özdamar, hobi olarak başladığı minyatürleri yurt içi yanısıra yurt dışına da pazarlıyor.
Batman’da özel bir sektörde çalışan Murat Özdamar, yaklaşık 10 yıl önce evinde hobi olarak minyatüre başladı. Hasankeyf ilçesi, Malabadi Köprüsü, kerpiç evler, kafes ve tüfek gibi minyatürler yapan Özdamar, hobi olarak başladığı sanatı geliştirdikten sonra küçük bir dükkânı atölyeye çevirdi.
Batman’daki mülki amirlere seslenen ahşap sanatı ustası Özdamar, sanat ile ilgili kentte neredeyse hiçbir mekânının olmadığını bu yüzden kentteki tüm sanat ustalarını bir araya toplayacak bir sanat çarşısı yapılmasını istedi.
Hiç kimsenin desteği olmadan kendi çabalarıyla ahşap sanatını evde öğrendiğini söyleyen Özdamar, "Hobi olarak 3 sene boyunca evde yaptım. Daha sonra atölyemi kurdum. Yaptığım işler talep görmeye başlayınca işi genişletmeye başladım. Farklı çalışmalar yapmaya başladım. Başta ahşap kuş kafeslerinden başladım. Sonra iş biraz daha yayıldı. Maket çalışmalarına hediyelik eşyalara döndü. Sanat çok farklı bir şey kendinizi geliştirdikçe daha güzel şeyler çıkarılmaya başlanılıyor." dedi.
"Tarihi ilçemiz Hasankeyf’in ve Malabadi Köprüsünün minyatürünü yaptım"
Sular altında kalacak olan tarihi Hasankeyf ilçesi, Malabadi Köprüsü gibi minyatür çalışmalarına başladığını belirten Özdamar, "Batman’ın simgesi olan atbaşı yapmaya başladım. Sonra tarihi ilçemiz Hasankeyf’in ve Malabadi Köprüsünün minyatürünü yaptım. Kendi yöremize ait kerpiç evlerin minyatürünü yaptım. En son çalışmalarımdan biri de ağaç üzerinde ağaç evi yaptım. Minyatür olarak çeşitli süsler yapıyoruz. Minyatür silahlar ve kafes çalışmalarım var. Birçok şeyin minyatürünü yapıyorum." şeklinde konuştu.
"Ahşaptan yaptığım eserleri Türkiye ve dünyanın birçok yerine gönderiyorum"
Özdamar, şunları söyledi: "Batman’da sabit müşterilerimiz dışında sosyal medyada bayağı ileriye açıldık. Türkiye geneli olduğu gibi dünya çapında da eserlerimi gönderiyorum. Hollanda’ya da kendi eserimi gönderdim. Her yerden siparişler geliyor. Elimizden geldiği kadarıyla imkânlar çerçevesinde yetiştirmeye çalışıyoruz. Ürünlerimize talep çoktur. İnsanların merakı gittikçe artmaya başladı. Farklı projelerimiz var; ilerde devlet yetkililerine dosya halinde sunacağız."
"Batman’da sanatsal bir çarşı yapmayı düşünüyoruz"
Batman’da sanata fazla önem verilmediğine dikkat çeken Özdamar, "Batmanımızın eksiklerinden bir tanesi sanatsal faaliyet göstereceğimiz yerimiz yok. Yetkililer nezdinde Batman’da sanatsal bir çarşı yapmayı düşünüyoruz. Herkesin hediyelik alabileceği bir çarşı olacak. Yapılacak çarşıda öğrencilere kurs verilebilecek. Batman’da 20 kişiye yakın el sanatlarıyla uğraşan var. Bu ustalarımız hepsi dağınık bir şekilde duruyor. Bunları toplu bir araya getirip devletin desteği de olursa Batman’da bir ‘sanatçılar çarşısı’ diye bir çarşı kurmayı düşünüyoruz. Devletin, bu projeye destek çıkması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Geleceğimizi bırakacağımız tek miras kültür ve sanatımızdır"
Batman halkı olarak kültürel ve sanatsal olarak eksikliklerimizin olduğuna değinen Özdamar, "Kültür ve sanat olmayınca çocuklar ve gençler farklı yerlere yöneliyor. Biz bunları daha çok sanata ve kültürümüze uyumlu bir şekilde eğitip farklı yerlere getirmek istiyoruz. Bizim geleceğimizi bırakacağımız tek miras kültür ve sanatımızdır. Gelenek ve göreneklerimiz çok değerlidir." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.