HÜDA PAR: Ağrı'nın sorunlarına el atılmalı
HÜDA PAR Ağrı İl Başkanlığı, teşkilat olarak yaptıkları esnaf ziyaretlerinin değerlendirildiği bir rapor yayımladı.
HÜDA PAR Ağrı İl Başkanı Şaban Gökhan, ketteki 2 bin 500 esnafı ziyaret ettiklerini, esnafın ziyaretlerde dile getirdikleri sorun, sıkıntı ve talepleri ise bir rapor haline getirerek hem Genel Merkezlerine hem de ilgili kurumlara ulaştırdıklarını söyledi.
Rapor hakkında basına değerlendirmelerde bulunan Gökhan, raporda öne çıkan sorunların ilgili mercilerce çözülmesinin gerektiğini söyledi.
Sorunların görmezden gelinerek, ya da ötelenerek çözülemeyeceğini belirten Gökhan, kentin acil çözülmesi gereken sorunlarının olduğunu belirtti.
Memlekete, halka hizmeti kendisine görev olarak bilen bir siyasi anlayış ile hareket ettiklerini ifade eden Gökhan, halkın sorunlarının çözümü noktasında üstlendikleri misyonu ve görevi ibadet şuuru ile yaptıklarını söyledi.
Gökhan, "Bu vesile ile HÜDA PAR Ağrı İl Teşkilatı olarak yaptığımız ziyaretler neticesinde yaklaşık 2 bin 500 esnafımızı ziyaret ederek bir değerlendirme yaptık. Aynı zamanda ilimizde bulunan STK'ları ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunduk. Basın mensuplarını ziyaret ederek bir araya geldik. İlimizin sorunlarını, yaptığımız istişareler neticesinde belirledik. Ağrımızın sosyal, kültürel, ekonomik, sağlık, eğitim gibi birçok alanda sorunları var. Bu sorunları, öncelik sırasına göre bir rapor haline getirdik. Kamuoyu ile paylaştığımız bu rapora göre, yetkili tüm mercilerin biran önce Ağrı'nın sorunlarının giderilmesi için bunu gündemlerine almalıdır. " dedi.
"İlimizin başlıca sorunlarından biri işsizlik"
Ağrı'nın en muzdarip olduğu sorunların başında işsizlik geldiğini belirten Gökhan, "İlimizin başlıca sorunlarından olan işsizlik, büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. İŞKUR verilerine göre Ağrı'da 60 bin kişi iş için kurumlara müracaat etmiştir. Bu sayı Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde. Devletin acilen bu konuda ilimize yönelik bir çalışma başlatması ve işsizliği gidermek için projeler sunması gerekir." ifadelerini kullandı.
"Mülki amir ve idareciler sağlık sorunları için buralara ya uğramıyor ya da…"
Sağlık alanındaki sorunlara değinen Şaban Gökhan, ildeki sağlık kurumlarının ve kadrolarının yetersiz olduğunu söyledi.
Tedavi için Ağrı'dan Erzurum'a gitmemiş hemen hemen hiç kimsenin olmadığın söyleyen Gökhan, "Bu memleketin evladı olup da sağlık probleminin tedavisi için Erzurum veya civar illere gitmemiş kimse yoktur. Çevre illerde sağlık alanında kat edilen mesafe bizim memleketimizde de olmalı. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum ki, ya ilimizdeki tüm mülki amir ve idareciler bu hastanelere gitmiyorlar, kendi sağlık sorunları için buralara uğramıyorlar ya da ciddi ihmaller var. Buraya gelen sağlık personeli ilimizde kalmak istemiyor. Bu da bir sorundur. Bu alanda iyileştirmeler yapılmalıdır." şeklinde konuştu.
"Belediye neden halen çalışmıyor"
Sorunların çözümünde, geçici, pansuman tedbirler yerine, kalıcı çözümlere müracaat edilmesi gerektiğini söyleyen Gökhan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Belediyenin, görevini tam manasıyla yerine getirmediği, özellikle alt yapı noktasında ciddi sıkıntıların yaşandığı, kırsal alanda bulunan mahalle ve köylerimizde yaşanan sıkıntıların çözülemediği bir dönemi yaşıyoruz. Bütün bu sorunların çözümü için ciddi ve kalıcı tedbirler gerekir. Geçici ve pansuman tedbirlerle bu sorunlar çözülmez. Halkımızda geçici iyileştirmeler yerine kalıcı çözümler bekliyor. Önceki belediyelerin çok ciddi ihmal, yanlış uygulamaları oldu. Bu ihmallerden doğan sorunların biran önce giderilmesi gerekiyor. Önceki belediyeler ödenek noktasında şikâyet edip duruyorlardı. Peki, şuan belediyenin çalışması için engel teşkil eden ne var? Niye halen çalışılmıyor, halkın sorun ve sıkıntıları giderilmiyor, halkın refah seviyesi yükseltilmiyor, sosyal alandaki sorun ve sıkıntıları giderilmiyor."
"İdareciler Hz. Ömer'in valiler kararnamesini okumalı"
Hz. Ömer'in valilere gönderdiği 'Valiler Kararnamesi' nin bütün idareciler tarafından okunması gerektiğini söyleyen Gökhan, "Bütün mülki amir ve idareciler bu kararnameyi okuyup burada kendilerine pay çıkarmaları lazım. Yine Hz. Ömer, bir il valisini göreve gönderirken kendisini şu nasihatte bulunur: 'Halkın içinde ol, halkla beraber yaşa, halkla birlikte ol. Eğer siz halkın içinde olmaz, onlarla beraber yaşamazsanız kuvvetliler zalimleşir ve mazlumlara zulmederler.' Üzülerek belirtelim ki, mülki amir ve idarecilerimizden bu yaklaşımı göremiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Yeni açılacak alternatif caddeler ile yüksek kiraların önüne geçilmeli"
"Esnafın dillendirdiği bir diğer sorun ise, dar bir alana sıkıştırılmış olan kentte alternatif caddelerin olmayışı ve bundan dolayı dayatılan yüksek kira sorunudur." diyen Gökhan açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bir bölgeye sıkıştırılmış olan çarşı, biran önce açılacak alternatif caddelerle genişletilmelidir. Cumhuriyet Caddesine alternatif olacak caddeler açılmalı, bu caddelerin esnaf tarafından tercih edilmesini sağlamak için gerekli altyapı ve üst yapı çalışmaları ile çevre düzenlemesi yapılarak bu caddeler cazip hale getirilmelidir. Kurumsal firmalar bu yeni alanlara çekilmeli, böyle bir girişimle fahiş kira artışlarının önüne geçilmelidir."
"Elektrik kurumunun yaşattığı sorunların temelinde denetimsizlik var"
İl olarak yaşadıkları temel sorunlardan birinin de elektrik sorunu olduğunu söyleyen Gökhan, özel sektöre devredilen elektrik kurumunun yaşattığı sorunların temelinde denetimsizliğin olduğunu belirterek, "Firmaların, haksızlığa sebebiyet veren tüm uygulamalarını giderilmesi için daha iyi denetlenmesi gerekir." dedi.
Gökhan, "Özellikle kaçak elektrik gibi hususlarda, müsebbiplerinin aranıp bulunmaması, gerekli özenin gösterilmemesi ve kayıp / kaçak bedelinin de tüm halka ödetilmesi kabul edilemez bir durumdur." şeklinde konuştu.
"Tüm bu olumsuz gelişmelerin temelinde maneviyatsızlık"
Ağrı'da uyuşturucu ve kötülüklerin anası olarak addedilen alkol tüketiminde çok ciddi bir artışın olduğunu sözlerine ekleyen Gökhan, tüm bu olumsuz gelişmelerin temelinde maneviyatsızlık olduğunu söyledi.
Gökhan, "İlimizde bir sorun haline gelen ve maneviyatsızlıktan kaynaklanan uyuşturucu ve alkol kullanımı ile kumar alanlarındaki ciddi artış istikbalimizi tehdit eder hale gelmiştir. İnancımıza, kültürümüze ve değerlerimize ters olan bu durum karşısında, halkımızın daha duyarlı olması gerekir. " dedi.
"İran ile ilişkiler geliştirilmeli"
Son olarak sınır ticaretine değinen Gökhan, sözlerini şöyle bitirdi: "Sınır ili olmamıza rağmen, sınır ticaret hacmimiz çok düşük. Sınır ticaretinin canlı tutulması için özellikle İran ile bu hususta ilişkilerin geliştirilmesi, bavul ticareti dediğimiz günlük gidiş gelişlerin kontrollü bir şekilde serbest olması, ticaret hacminin yükseltilmesi, sınır noktasında deneyimli personellerin olması gerekir. İlimize yabancı turistin gelebilmesi için her türlü alt yapı oluşturulmalı, otellerin denetim ve kalitesinin artırılması lazım."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.