HÜDA PAR Bingöl’de anket düzenledi

HÜDA PAR Bingöl’de anket düzenledi

HÜDA PAR Bingöl İl Gençlik Kolları, merkez ve ilçelerde esnafın sorun ve sıkıntılarını ortaya koymak için düzenledikleri anketi, kamuoyuyla paylaştı.

HÜDA-PAR Bingöl İl Başkanlığı Gençlik Kolları tarafından kentteki esnafın sorunlarını tespit etmeye yönelik yaptığı anket çalışmasını kamuoyu ile paylaştı.

2’şer kişilik 16 ekipten oluşan anket çalışması, Bingöl merkez, Genç, Karlıova ve Solhan ilçelerinde toplamda 920 esnaf ile bire bir görüşülerek yapıldı.

Kamuoyuyla paylaşılan anket sonucunda Bingöl esnafı, vergilendirmede kendilerine pozitif ayrımcılık yapılmasını istediğini ortaya koyuyor.

“Esnaftan alınan vergiler yüksek”

Ankete göre, esnafın yaşadığı sorunlar şöyle sıralandı: “Faizsiz kredi ve teşviklerin yetersiz olması. Sigorta ve BAĞ-KUR primlerinin yüksek olması. Bölgedeki çatışmaların esnafı olumsuz etkilemesi. Esnaflardan alınan vergilerin yüksek olması. Bölge esnafına yönelik vergilendirmede pozitif ayrımcılık yapılmaması. Devletin esnafa yönelik iyileştirme amaçlı desteklerinin yetersiz olması.”

Sanayi esnafının çözülemeyen sorunları

Bingöl sanayi esnafının çözülemeyen sorunları ise, “Sanayi bölgesinde ATM ve sağlık ocağı eksikliğinin giderilememiş olması. Sanayide devam eden denetim eksikliği. Dışarıdan sipariş edilen malzemelerin bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı geç gelmesi. Sanayi bölgesinde ihtiyaç duyulan güvenlik önlemlerinin alınmaması. Belediyenin bölgeye yönelik yeraltı ve yerüstü çalışmalarındaki yetersizlik ve ihtiyaç duyulan eksikliklerin bir türlü giderilememesi sonucu esnafın yaşadığı mağduriyet.” şeklinde sıralandı.

Çözüm önerileri

Yaşanan sıkıntıların giderilmesi için esnafın çözüm önerilerinin şunlar olduğu belirtildi: “Adil bir vergilendirme sistemi ile vatandaşa yüklenecek vergi yükünün, geliriyle orantılı olması. Merkezinde insan olan, insanın refahını arttırmayı hedefleyen, kapitalist ve sosyalist bakış açılarından uzak, vicdanları ve adalet duygusunu incitmeyecek bir iktisat politikasının uygulanması. Devlet’in zorunlu ihtiyaç ve mecburi vergilendirmeler dışında düşük gelirli vatandaşlarını kar kapısı olarak görmemesi gerektiği. Yatırım ve ticari araç olmaksızın oturmak için aldıkları meskenden vergi alınmaması. Asgari ücretin vergiden muaf tutulması. Faize dayalı ekonomik sistem tamamen kaldırılmalı. Başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere geri kalmış bölgelere özel, bölgesel kalkınma planları uygulanmalı. Devlet, özel sektörün girmediği bölgelerde ve alanlarda bizzat yatırımlar yaparak vatandaşa iş imkânı sağlamalı. Sağlıksız ve çarpık kentleşme yerine, insanların özlem duyduğu yaşanabilir, ferah şehirler oluşturmalı.

İLKHA







Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.