HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam'dan Filistin ve Yemen'e destek çağrısı

HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam'dan Filistin ve Yemen'e destek çağrısı

​HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Mescid-i Aksa ve Filistin’in özgürlüğü için Müslümanlar arasında bir birlik sağlanması ve Yemen’deki insani krizin aşılması için de İslam ülkelerine "mali destek" verilmesi yönünde çağrıda bulundu.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, yaptığı haftalık dış gündem değerlendirmesinde; Yemen’deki insani kriz, İngiltere’nin gayri hukuki Irak kararı ile Suudi Krallığı ve işgal rejimi arasındaki Mescid-i Aksa görüşmelerini değerlendirdi.

Yemen’deki insani kriz

Nüfusunun yüzde 80’inin yardıma muhtaç olduğu Yemen’de Covid-19 salgını ile yeterli mücadele sağlanamadığını belirten Sağlam, iç savaş ve yetersiz kaynak nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğü ülkede, yeterli fon sağlanamadığı için BM’nin 30 yardım programının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Bölgeye yönelik kısıtlı yardımın ise iç savaş sebebiyle muhtaçlara ulaştırılamadığını söyleyen Sağlam, gıda ve temiz sudan mahrum 5 milyon kişinin yaşamının tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

"İslam ülkeleri, insani krizin aşılması için Yemen’e mali destek sağlamalı"

Dünyanın en büyük insani krizlerinden birini yaşayan Yemen’de koalisyon güçlerinin ateşkese rağmen saldırılarına devam ettiğini hatırlatan Sağlam, "İnsani krizi daha da derinleştiren saldırılar süresiz ateşkesle sona erdirilmeli ve ülkede iç barışın sağlanması için müzakereler başlatılmalıdır. Uluslararası kuruluşlar ve kaynaklarını iç savaşı derinleştirmek için tüketen İslam ülkeleri, insani krizin aşılması için Yemen’e mali destek sağlamalı, virüs salgını ile mücadele sürecinde ülkenin sağlık sisteminin iyileştirilmesi için çaba göstermelidirler." ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin gayri hukuki Irak kararı

Irak işgali sırasında savaş suçu işlemekle yargılanan İngiliz askerlerine karşı İngiltere’de açılan davaların yakın zamanda düşürüldüğünü hatırlatan Sağlam, "Bağımsız soruşturmalar ve şikâyetler sonucunda 500’den fazla kurbanın kimliği tespit edilmesine, en az 200 kişinin yargısız infaz sonucu katledildiği ortaya çıkmasına rağmen askerlere yönelik davalardan biri hariç tümü reddedilerek, savaş suçları örtbas edilmektedir. Bu kararlar, sivil katliamlarına müdahalelere dokunulmazlık vermektedir. Uluslararası hukukta savaş suçu olarak nitelendirilen ihlallerin iç hukuk mekanizmaları kullanılarak meşrulaştırılmasıyla mağdurların hak arama çabalarının da önüne geçilmek istenmektedir. Bu doğrultuda İngiltere tarafından daha önce bir yasa tasarısı hazırlanarak somut delil şartı getirilmişti." dedi.

"Uluslararası Ceza Mahkemesi, İngiltere’nin bu gayri hukuki kararlarına karşı harekete geçmelidir"

Bu hukuksuzluğa karşı Uluslararası Ceza Mahkamesine çağrıda bulunan Sağlam, "Savaş suçu işledikleri soruşturmalarla sabit olan işgalci askerlere yönelik aklama girişimlerini kınıyoruz. Uluslararası Ceza Mahkemesi, İngiltere’nin bu gayri hukuki kararlarına karşı harekete geçmelidir. Hukuku kişi ve ülkelerden üstün tutan adil bir soruşturma başlatılmalı, savaş suçlarının cezası caydırıcı hale getirilmelidir." ifadelerine yer verdi.

Mescid-i Aksa görüşmeleri

ABD gözetiminde, Suudi Arabistan Krallığı ve işgal rejimi arasında Mescid-i Aksa’nın idaresi gündemiyle görüşmelerin gerçekleştirildiğine işaret eden Sağlam, "Söz konusu görüşmeler, Filistin’i işgal rejimine peşkeş çeken ihanet anlaşması kapsamındadır. İşgal rejimiyle normalleşme girişiminde öncü olan Suudi Krallığı, ihanet anlaşmasının da ekonomik sponsoru konumundadır. Mescid-i Aksa’dan sorumlu olan İslami Vakıflar Konseyi’nde Suud’un temsilcilerinin bulunması, işgal rejiminin Mescid-i Aksa’nın statükosu ile ilgili planlarını kolaylaştıracaktır. Bu plan, 2018 yılında da işgal rejimi muhalefeti tarafından gündeme getirilmiş, Mescid-i Aksa ile ilgili gelecek anlaşmalarda Suud’a merkezi rol verilmesi gerektiği söylenmişti." dedi.

"Mescid-i Aksa ve Filistin’in özgürlüğü için Müslümanlar arasında bir birlik sağlanmalıdır"

Sağlam, "Suudi Krallığı’nın İslam dünyasının ortak düşmanı olan işgal rejimiyle ilişkiler geliştirmesini ve siyonist rejimin Mescid-i Aksa üzerindeki işgalini tanıyan diplomatik girişimlerini kınıyoruz. Filistin toprakları ve Müslümanların kutsal mekânlarını işgal etmeye çalışan siyonist rejim meşrulaştırılmamalı, Mescid-i Aksa ve Filistin’in özgürlüğü için Müslümanlar arasında bir birlik sağlanmalıdır." çağrısında bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.