HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu: Aile konusunda artık sosyal dokumuza uygun politikalar üretilmeli
HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, Aile konusunda artık sosyal dokumuza uygun milli politikalar üretilmeli, Batı tipi ‘toplumsal cinsiyet’ odaklı politikalardan vazgeçilmelidir.
HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu iç gündemde yer alan; asgari ücret, konut kiraları ve gıda fiyatlarındaki anormal artış, cezaevlerindeki insan onurunu zedeleyen uygulamalar, Türkiye’de nüfus hızının düşmesi ile ilgili partisinin değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı.
Emiroğlu, dış gündemde yer alan; siyonist terör rejiminin 4 İslam ülkesine karşı devam ettirdiği saldırılar ve D-8 Zirvesine dair de açıklamalarda bulundu.
“Asgari ücrete yapılan zam; hem enflasyon oranının hem de yeniden değerleme oranının çok altında kalmıştır”
Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zam ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Emiroğlu,”TÜİK’in Aralık 2024 verilerine göre, tüketici fiyatları endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %47,09 artarken, on iki aylık ortalamaya göre artış oranı %60,45 olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte yeniden değerleme oranı ise %43,93 olarak belirlenmiştir. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu’nun son toplantısında alınan karar ile asgari ücretin 22 bin 104 TL olduğu açıklandı. Asgari ücrete yapılan yüzde 30 zam; hem enflasyon oranının hem de yeniden değerleme oranının çok altında kalmıştır.” diye belirtti.
Emiroğlu, “Belirlenen bu tutar, asgari ücretli vatandaşlarımızın sermaye karşısında ezildiğini göstermektedir. Asgari ücretle geçinen vatandaşlarımızın temel hayat giderlerini karşılayabilmesi için gerçekleşen enflasyon oranı kadar ve adil bir refah payı eklenerek bir artış yapılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
“Konut kiraları ve gıda fiyatlarındaki anormal artış vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamasını her geçen gün zorlaştırıyor”
Son dönemde sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Emiroğlu, “Ülkemizde konut kiraları ve gıda fiyatlarındaki anormal artış, başta dar gelirli ve sabit ücretliler olmak üzere vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamasını her geçen gün zorlaştırıyor. Son dönemde sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar, üreticiden tüketiciye uzanan tedarik zincirindeki sorunların boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Örneğin, geçtiğimiz yıl kasım ayında 15 lira olan mandalina bugün 50 liradan satılıyor, domatesin fiyatı ise 70 liraya kadar çıktı.” dedi.
“Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışa karşı Hal Yasası’nda acil düzenleme şart”
Yıllardır çıkarılacağı belirtilen Yeni Hal Yasası’nın artık daha fazla geciktirilmemesi çağrısında bulunan Emiroğlu, şunları kaydetti:
“Bu durum hem üreticileri hem de tüketicileri mağdur etmekte, aracıların kontrolsüz fiyat artışlarına sebep olduğu yönündeki endişeleri artırmaktadır. Sorunun çözümü için, mevcut Hal Yasası’nın kapsamlı bir şekilde yeniden ele alınması gerekir. Tedarik zincirindeki anormal fiyat farklılıklarını ortadan kaldıracak ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyacak bir yasal düzenleme yapılmalıdır.
Gıda fiyatlarındaki spekülasyonların önüne geçmek, halkımızın refahı için bir zorunluluktur. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na buradan çağrıda bulunuyoruz: Yıllardır çıkarılacağı belirtilen Yeni Hal Yasası, artık daha fazla geciktirilmemelidir. Öte yandan denetim mekanizmaları etkin ve istisnasız bir şekilde işletilmelidir.”
“Cezaevleri şartları insan hakları standartlarına uygun ve insan onuruna yaraşır olmalı”
Cezaevleri şartlarının insan hakları standartlarına uygun ve insan onuruna yaraşır olmasının zorunlu olduğunu dile getirerek açıklamalarına devam eden Emiroğlu, “Cezaevleri, yalnızca cezaların infaz edildiği kurumlar değil, suç işlemiş bireylerin topluma yeniden kazandırılması amacıyla rehabilitasyon hizmetleri sunan yapılar olmalıdır. Bu nedenle, cezaevlerinin şartlarının, hem ulusal hem de uluslararası metinlerle çerçevesi belirlenen insan hakları standartlarına uygun ve insan onuruna yaraşır olması zorunludur.” şeklinde konuştu.
“Cezaevlerinde kötü muamele, çıplak arama gibi insan onurunu zedeleyici uygulamalar halen yer yer sürmektedir”
Cezaevlerinde insan onurunu zedeleyici uygulamaların ve keyfi yaklaşımların halen yer yer sürdüğünü söyleyen Emiroğlu, bu uygulamaların toplumda adalet sistemine duyulan güveni azalttığını vurguladı. Emiroğlu, “Birçok insan hakları kuruluşunun raporları ve mahpus şikâyetlerinden anlaşıldığı üzere, cezaevlerinde kötü muamele, çıplak arama gibi insan onurunu zedeleyici uygulamalar ve keyfi yaklaşımlar halen yer yer sürmektedir. Bu uygulamalar, sadece bireysel hak ihlalleri olarak kalmayıp, ceza infaz sisteminin itibarını zedelemekte ve toplumda adalet sistemine duyulan güveni azaltmaktadır. Bu nedenle, idareyi savunma refleksiyle iddiaların araştırılmadan reddedilmesi yerine, şikâyetleri objektif bir şekilde araştıran ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.
Emiroğlu, "Ayrıca, cezaevlerinde kapasite aşımının getirdiği aşırı kalabalık, mahpusların temel insanî haklara erişiminde ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bu durum, sadece cezaevi idaresinin yükünü artırmakla kalmayıp toplumsal huzuru ve adalet sisteminin işleyişini de olumsuz etkilemektedir.” diye ekledi.
“Cezaevlerinde insan onuruna aykırı uygulamalar kabul edilemez”
Ceza infazının temel amacının cezalandırma olmadığına dikkatleri çeken Emiroğlu, “Cezaevlerinde insan onuruna saygılı, kötü muameleyi ve keyfiliği önleyici uygulamaların hayata geçirilmesi, mahpusların temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını sağlayacak çok boyutlu politikalarla mümkün olabilir. Rehabilitasyon süreçlerinin desteklenmesi, mahpusların yeniden topluma kazandırılmalarını ve suç döngüsünün kırılmasını sağlayacaktır. Bu kapsamda, sadece mevcut şartları iyileştirmek değil, cezaevlerinin yapısal dönüşümüne odaklanmak gerekmektedir. Ceza infazının temel amacının cezalandırma/intikam alma değil, rehabilitasyon ve yeniden topluma kazandırma olduğu unutulmamalıdır.” diye belirtti.
“Türkiye’de doğurganlık hızı tarihin en düşük seviyesi olan 1,51 ile AB ülkeleri ortalamasının da altına geriledi”
Türkiye’de nüfus hızının düşmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak açıklamalarına devam eden Emiroğlu, “Türkiye’de doğurganlık hızı tarihin en düşük seviyesi olan 1,51 ile AB ülkeleri ortalamasının da altına geriledi. 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranı da yüzde 10,2’yi geçti. Doğurganlık hızındaki hızlı düşüş, yalnızca demografik bir sorun değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir alarm durumudur. Batı Avrupa ülkelerinin demografik dönüşümü 100-150 yılda gerçekleşirken, ülkemizdeki dönüşüm ise 60 yıl gibi çok daha kısa sürede yaşandı. Demografik yapının çok kısa bir zamanda değişmesi ciddi bir sorun ile karşı karşıya olduğumuzun göstergesidir.” dedi.
“Aile konusunda artık sosyal dokumuza uygun milli politikalar üretilmeli, Batı tipi ‘toplumsal cinsiyet’ odaklı politikalardan vazgeçilmeli”
“Bir ülkenin nüfus yapısının olumsuz yönde hızlı değişmesi, izlenen politikaların sorgulanmasını gerekli kılar.” diyen Emiroğlu, şunları söyledi:
“Açıkça ifade etmek gerekir ki aile, hukuk, eğitim ve kültür politikalarındaki çarpıklık bu olumsuz sonucu doğurmuştur. Dünya genelinde doğurganlık hızının ortalama 2,32 olduğu göz önüne alındığında, Türkiye’nin bu istatistiklerdeki yeri, aile kurumunun ne denli zayıfladığını açıkça ortaya koymaktadır.
İzlenen ‘toplumsal cinsiyet’ odaklı politikalar yüzünden aile içinde yaşanan rol karmaşası, medyanın aile kurumunu küçümseyen yayınlarının da etkisiyle gençlerin evliliğe sıcak bakmaması, dolayısıyla evlilik oranlarının düşmesi, boşanmaların artması ve anneliğin değersizleştirilmesine yönelik yürütülen kampanyalar nüfus artış hızını olumsuz etkiledi ve bu tablo ortaya çıktı.
Aile konusunda artık sosyal dokumuza uygun milli politikalar üretilmeli, Batı tipi ‘toplumsal cinsiyet’ odaklı politikalardan vazgeçilmelidir. Evlilik ve çocuk sahibi olmak teşvik edilmeli, sarsılan ailelerin dağılmaması için ciddi tedbirler alınmalıdır. Evliliğe teşvik kapsamında gençlerimiz desteklenmeli, her anneye çocuk başına maaş bağlanmalı, medyada aile kurumunu hedef alan yayınlar yasaklanmalı, anneliğe hak ettiği değer verilmelidir.”
“Siyonist terör rejimi; Filistin, Lübnan ve Suriye’den sonra Yemen’in de egemenliğini ihlal ederek saldırılara başlamıştır”
Partisinin dış gündeme dair değerlendirmelerini paylaşarak açıklamalarını sürdüren Emiroğlu, siyonist terör rejiminin Yemen’e gerçekleştirdiği saldırılara dair, “Siyonist terör rejimi; Filistin, Lübnan ve Suriye’den sonra Yemen’in de egemenliğini ihlal ederek saldırılara başlamıştır. İslam dünyasının ortasında aynı anda 4 ülkeye yönelik saldırılara karşı sadece kınama açıklamaları ile yetinilmesi anlaşılabilir değildir.” ifadelerini kullandı. Emiroğlu, “Bölgesel ve uluslararası kuruluşların, bir yıldan uzun süredir devam eden soykırıma ve ülkelerin egemenliğinin açıkça ihlallerine karşı fiili bir yaptırım ya da caydırıcı gücü yoksa varlık amaçları nedir?” diye sordu.
“Siyonist terör rejiminin tam izolasyonu sağlanmalı”
Bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşların terör rejimini durdurmak için harekete geçmek zorunda olduğunun altını çizen Emiroğlu, ”İrlanda’nın haklı tepkileri üzerine Dublin’deki büyükelçiliğini kapatma kararı alan soykırımcı siyonist işgal rejimi, bölge ülkeleriyle ilişkilerini sürdürmektedir. On binlerce çocuğun yanarak, parçalanarak şehit olduğu, hastanelerin, okulların, çadırların bombalandığı bir soykırımda; halkın çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkelerde siyonist rejimin sözde elçilikleri faaliyetlerine devam etmektedir. Bazı ülkelerde terör rejimini protesto etmek dahi suç kabul edilmektedir. Bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar Suriye’nin içlerine kadar giren tankları ve Yemen’e kadar ilerleyen savaş uçaklarını durdurmak için artık harekete geçmek zorundadır. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği bünyesinde somut ve caydırıcı kararlar alınmalı, alınacak kararlara uymayan üye devletler yaptırımla karşılaşmalı, siyonist terör rejiminin tam izolasyonu sağlanmalıdır.” dedi.
“D-8'in genişletilmesi kararı ve uluslararası hukuku çiğneyen tek taraflı ekonomik yaptırımlara karşı alınan ortak tutumu önemlidir”
Son olarak D-8 Zirvesine dair partisinin değerlendirmelerini aktaran Emiroğlu, “Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen D-8 Zirvesi’nde kabul edilen Kahire Deklarasyonu'nda, D-8'in genişletilmesi kararı ve uluslararası hukuku çiğneyen tek taraflı ekonomik yaptırımlara karşı alınan ortak tutum önemlidir. D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasındaki güçlü iş birliği ekonomik kalkınmanın yanı sıra İslam dünyasında siyasi istikrarı da beraberinde getirecektir. Bugün Baas rejiminin devrilmesinin ardından istikrarı yeniden sağlamaya çalışan Suriye ve 2021’de Batılı işgal güçlerinin çıkarıldığı Afganistan, D-8’in en önemli gündem maddeleri olmalıdır.” diye belirtti.
“Suriye’nin yeniden inşası ve mültecilerin geri dönüşü için uluslararası yaptırımlar kaldırılmalı”
D-8 Teşkilatı’nın Suriye’nin kalkındırılması için yeni yönetimle ekonomik iş birliğini geliştirmesi çağrısında bulunan Emiroğlu, “Suriye’nin yeniden inşası ve mültecilerin geri dönüşü için uluslararası yaptırımların kaldırılması gerekmektedir. Bu doğrultuda D-8 Teşkilatı hem uluslararası yaptırımların kaldırılması için harekete geçmeli hem de Suriye’nin kalkındırılması için yeni yönetimle ekonomik iş birliğini geliştirerek yeniden imar ve inşa için fon sağlamalıdır.” ifadelerini kullandı.
“D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, ülkelerin karşı karşıya kaldığı finansal krizlere ilişkin daha etkin rol üstlenmeli”
“2021’de yönetimin değiştiği Afganistan’ın Batı tarafından gasp edilen kaynakları için ne yazık ki bugüne kadar bir çözüm geliştirilememiştir.” diyen Emiroğlu, açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı:
“Kuraklık ve nakit sıkıntısının neden olduğu kitlesel açlıkla mücadele edilen ülkede krizlerin sona ermesi için finansal kaynağa ihtiyaç duyulmasına rağmen önceki yönetimin ABD ve Avrupa merkez bankalarında tuttuğu rezervler halen bloke altındadır. Uluslararası hukuka aykırı olan bu haydutluğa karşı D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, başarılı bir politika izleyememiş ve Afganistan'ın gasp edilen parasının geri verilmesi ya da ülkede ekonomik istikrarın yeniden sağlanması için iş birliği noktasında aktif olamamıştır. Bundan sonraki süreçte D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın ülkelerin karşı karşıya kaldığı finansal krizlere ilişkin daha etkin rol üstlenmesi ve insanî krize karşı ülkelerde ekonomik istikrarın sağlanması için iş birliğini güçlendirmesi önemlidir.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.