HÜDA PAR: Uluslararası kuruluşlar Gazze'ye aşıların ulaşması için acilen harekete geçmeli
Aşıların Gazze'ye girişinin engellenmesinin bir insanlık suçu olduğunu söyleyen HÜDA PAR Sözcüsü Şehzade Demir, BM, DSÖ ve diğer uluslararası kuruluşların, tüm alanlardaki ablukanın sona ermesi için acilen harekete geçmesi çağrısında bulundu.
HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Şehzade Demir yaptığı açıklamada, BM'nin Yemen ve Suriye ile ilgili çağrısı, Türkiye, İran ve Rusya'nın Suriye zirvesi ile işgal rejiminin Gazze'den Coronavirus aşısını engellemesi gibi dış gündemin öne çıkan konularını değerlendirdi.
BM'nin Yemen ve Suriye çağrısını değerlendiren Demir, "Yıllardır iç savaşın sürdüğü Yemen ve Suriye'de insani felaket her geçen gün derinleşmektedir. BM, dünyanın en yoksul ülkelerinden olan Yemen'de 5 yaş altı 400 bin çocuğun açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Yemen'de olduğu gibi Suriye'de de katliamlardan kurtulan halk insani yardımların ulaştırılamaması sonucu hastalık, açlık ve soğuk sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Ambargonun bir savaş stratejisi haline geldiği ülkelerde katliamdan kurtulan siviller ambargolarla adeta ölüme mahkûm edilmektedir." dedi.
"Her iki ülkede de sivil ölümlerinin önüne geçilmesi için ivedilikle ateşkes ilan edilmeli"
Yemen ve Suriye'de acilen ateşkesin sağlanması gerektiğini söyleyen Demir, "Yemen ve Suriye'de yıllardır devam eden ve yüzbinlerce kişinin ölümüne sebebiyet veren iç savaş; askeri yöntemlerle bir sonuca ulaşılamadığını ortaya koymuştur. Krizlerin çözümü için ortak bir irade ortaya koyamayan aksine savaşı daha da derinleştiren politikalar izleyen bölge ülkeleri yaşanan insani dramın sorumlularıdır. Her iki ülkede de sivil ölümlerinin önüne geçilmesi için ivedilikle ateşkes ilan edilerek insani yardımların her bölgeye ulaştırılması sağlanmalı ve siyasi çözüm çabaları artırılmalıdır." ifadelerini kullandı.
Türkiye, İran ve Rusya'dan Suriye Zirvesi
Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Zirvesini değerlendiren Demir, "Astana formatındaki Suriye konulu yüksek düzeyli toplantıların on beşincisi 16-17 Şubat 2021'de Rusya Federasyonu'nun Soçi kentinde düzenlendi. Toplantı sonucunda İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ile ilgili tüm anlaşmaların yerine getirilmesi, sivillerin ve sivil alt yapısının korunması vurgusu, anayasa yazımı ve reform süreci ile mültecilerin güvenli geri dönüşünün desteklenmesi yönünde ortak bir açıklama yapıldı. Ancak bugüne kadar garantörler üzerinden yürütülen süreç; açıklamalarla sınırlı kalmış, anlaşma metinlerinde yer alan ifadelerin sahada pratiğe geçirilmesinde başarı sağlanamamıştır." dedi.
"Sahada desteklenen taraflara yönelik siyasi ve lojistik destek sonlandırılmadığı müddetçe Suriye'de siyasi çözümün sağlanması mümkün değildir"
Suriye'de garantör konumundaki ülkelere çağrıda bulunan Demir, "Garantör konumundaki ülkelerce sahada desteklenen taraflara yönelik siyasi ve lojistik destek sonlandırılmadığı müddetçe Suriye'de siyasi çözümün sağlanması mümkün değildir. Bu sebeple garantörlüğün gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilerek Suriye'de süresiz ateşkes ortamında reform süreci başlatılmalı, mültecilerin güvenli geri dönüşü sağlanmalıdır. Aksi takdirde 10 yıldır devam eden iç savaş sivillerin hayatına mal olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.
"İşgal rejiminin aşıyı engellemesi insanlık suçudur"
İnsanlığın, Coronavirus salgınıyla mücadele ettiğini sözlerine ekleyen Demir, "Böyle zamanlarda insanlığın ortak değerleri olan adalet, yardımlaşma ve dayanışma her tarafta kendisini hissettirebilmelidir. Ancak mevcut durum, bunun tam tersini göstermektedir. Hem tedavi imkânları hem de aşı dağılımının adil olmadığı, en yetkili ağızlar tarafından ifade edilmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Coronavirus'e karşı geliştirilen aşıların dünyadaki dağılımının eşit ve adil olmadığını, üretilen aşı dozlarının yüzde 75'inin sadece 10 ülke arasında bölüşüldüğünü, 130 ülkeye ise bugüne kadar tek bir doz bile aşı ulaşmadığını belirtti." dedi.
"BM, DSÖ ve diğer uluslararası kuruluşlar Gazze'ye aşıların ulaşması ve ablukanın sona ermesi için acilen harekete geçmelidir"
Birlemiş Milletlere ve Dünya Sağlık Örgütüne çağrıda bulunan Demir, "Aşı ulaşmayan ülkelerden birisi de yıllardır siyonist abluka altındaki Gazze'dir. Filistin Sağlık Bakanı, Gazze'deki sağlık çalışanları için tedarik edilen 2 bin doz aşının Gazze Şeridi'ne girişini siyonistlerin engellediğini duyurdu. Siyonist rejimin aşıları engellemesi, bir insanlık suçudur. Bütün uluslararası hukuk ve sözleşmelere aykırıdır. BM, DSÖ ve diğer uluslararası kuruluşlar Gazze'ye aşıların ulaşması ve ablukanın sona ermesi için acilen harekete geçmelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.