HÜDA PAR Vekili Demir'den Uludere ilçesi Taşdelen köyü ile ilgili soru önergesi

HÜDA PAR Vekili Demir'den Uludere ilçesi Taşdelen köyü ile ilgili soru önergesi

HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Milletvekili Şahzade Demir, Şırnak ili Uludere ilçesi Taşdelen köyü için -DSİ'nin yaptığı barajlardan kaynaklı- oluşan riskli/tehlikeli durum ve köyün başka yere taşınması konuları ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yazılı cevaplaması talebiyle, Şırnak ili Uludere ilçesi Taşdelen köyü için -DSİ’nin yaptığı barajlardan kaynaklı- oluşan riskli/tehlikeli durum ve köyün başka yere taşınması konuları ile ilgili Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Önergede şu ifadeler yer aldı:

"Şırnak ili Uludere ilçemize bağlı Taşdelen köyünü ziyaretimizde, köy halkı birtakım mağduriyetlerini dile getirmiştir. Taşdelen köyü, yaklaşık 1500 nüfusu ve 275 hanesiyle iki dağ arasında zor coğrafi şartlara sahip bir konumda bulunmaktadır. Köyün yukarı tarafında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından belli aralıklarla inşa edilmiş 3 adet baraj bulunmaktadır. Barajların bulunduğu bölgeler, heyelan ve benzeri afetlerin yaşanmasına elverişli yerlerdir.

Köylüler, bu barajlarda yaşanması muhtemel heyelan gibi afetlerde köy halkının büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağı endişesini taşımaktadırlar. Bu nedenle, köyün kendi arazilerinin bulunduğu güvenli bir bölgeye taşınmasını talep etmektedirler. Bu konuda yetkililerden yardım beklemektedirler.

Bu bağlamda:

1- Taşdelen köyü civarındaki barajların inşası sırasında bölgenin heyelan ve diğer doğal afet riskleri göz önünde bulundurulmuş mudur? Bu risklerin önlenmesi için hangi tedbirler alınmıştır?

2- Köy halkının barajların oluşturduğu riskler nedeniyle taşınma talebi Bakanlığınız tarafından değerlendirilmekte midir? Bu konuda herhangi bir plan veya proje mevcut mudur?

3- Taşdelen köyünün güvenli bir bölgeye taşınması durumunda, köy halkının mevcut arazilerinin yeni yerleşim yerinde kullanımı nasıl sağlanacaktır?

4- Köylülerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için DSİ ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği yapılmakta mıdır?" (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.